Με σεβασμό το ετήσιο μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή ετελέσθη χθες στο Ιδρυμα της Φιλοθέης

Με σεβασμό το ετήσιο μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή ετελέσθη χθες στο Ιδρυμα της Φιλοθέης

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

«Για να δικαιώσω το πέρασμά μου από τον κόσμο αυτό αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού». Πάνω στον γρανίτη – καθρέφτη με το επίγραμμα μιας ζωής τόσο τρανής που μόνον ο ίδιος μπόρεσε με πράξεις και λέξεις να εκφράσει το νόημά της, ταξιδεύουν τα σύννεφα. Στο γαλήνιο πευκόφυτο τοπίο της Φιλοθέης στον Κήπο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» αναπαύεται ο «Πρώτος της Πρώτης Σερρών», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της Ελλάδας στη διάρκεια μισού αιώνα. Εχουν να λένε πως ο πατέρας του, ο δάσκαλος Γεώργιος Καραμανλής ήρθε και τον πήρε, παραμονή της γιορτής του του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου, που λόγω της εβδομάδος των Παθών φέτος εορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου. H ημερομηνία και χρονολογία του θανάτου δεν μεταβάλλεται και χθες έγινε το ετήσιο μνημόσυνο, ώρα 11η πρωινή της Τρίτης 23 Απριλίου 2013, στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με πρόσκληση του προέδρου και στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κ. Πέτρου Μολυβιάτη, πρέσβη, πρώην υπουργού, του αντιπροέδρου του Ιδρύματος και μικρότερου αδελφού του, κ. Αχιλλέα Καραμανλή, και των λοιπών μελών της οικογενείας του. Παρέστη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο πολυυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και ο λαμπρότερος κοινοβουλευτικός ομιλητής, είτε στη Βουλή, είτε στο προεκλογικό μπαλκόνι, από παλαιά πολιτική οικογένεια των Πατρών. Τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υγείας, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος από την Αρκαδία, τα μέλη του Προεδρείου του Ιδρύματος και ο γενικός διευθυντής κ. Κωστής Σβολόπουλος, ακαδημαϊκός. H φίλη δημοσιογράφος τον ζήτησε: «μία δήλωση για τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, όπως τον παλιό καιρό» και ο Πρόεδρος κ. Κων. Στεφανόπουλος συγκατένευσε.

Με αχνό χαμόγελο στα χείλη είπε: «Τον ρώτησα «γιατί φεύγει από την πρωθυπουργία για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αυτά το 1979, και ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, πάντα ρεαλιστής και ευθύς του είπε «μα, Κωστή μου, για να μη χάσω και τις δύο πρώτες θέσεις»»! Αυτό θα πει πολιτικός με απόλυτη γνώση του τι έμελλε γενέσθαι… Ολοι οι πιστοί Καραμανλικοί, αυτοί που μπορούν να δώσουν το «παρών» στον πρωθυπουργό που καθόρισε την πολιτική τους διαδρομή, στην κυβέρνηση, οι συνεργάτες του στις φάσεις του γιγάντιου έργου που ανέλαβε και διεκπεραίωσε -από τον χώρο του πολιτισμού ώς της βιομηχανίας- ήταν εκεί. Απουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με το κατάφορτο πρόγραμμα, χθες, καθώς και οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβερνήσεως. Ηταν εκεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Αλ. Καραμανλής, ο ανιψιός του Προέδρου, γιος της Αντιγόνης, κ. Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός και ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής με τη μητέρα του κ. Νίκη Αχ. Καραμανλή. Ξεχώρισαν με την ευγενική παρουσία τους η κ. Λένα Γεωργίου Ράλλη και η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του K. Γ. Καραμανλή κ. Λένα Τριανταφύλλη. Οι υπουργοί και συνεργάτες του στις κυβερνήσεις του ήταν εκεί, αλλά στα μνημόσυνα, δεν μετρούν οι παρουσίες αλλά οι απουσίες. Στην υποδοχή και ο κ. Θεόδωρος Χαριτόπουλος που για τους δημοσιογράφους ήταν πάντα μία διακριτική αλλά ακριβής πηγή πληροφοριών. Οι φωτογραφίες που βλέπετε, στη στήλη της «Καθημερινής», της εφημερίδας που αγαπούσε και διάβαζε ο Πρόεδρος, είναι αποτέλεσμα σεβασμού για το έργο του και για τους συνεργάτες και συγγενείς που το συνεχίζουν… Οταν όλα έχουν ειπωθεί για τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, και μένει μόνον στην Ιστορία να καταγράψει την πορεία του στην πολιτική και τους στόχους του, τι μένει να κάνει κανείς; Παίρνει μαζί με τη γεύση του αποχαιρετισμού και το βιβλίο, τελευταία έκδοση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Τότε και Τώρα», εκδόσεις I. Σιδέρης, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, των πολιτικών αρχηγών κ. Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, των οργανωτών της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της 6ης Μαρτίου 2013 και των λοιπών προσωπικοτήτων που συμμετείχαν σε συζήτηση, στην κατάμεστη με ορθίους Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

Στις σκέψεις και στα ερωτήματα που είχε, χθες, ο καθένας και η καθεμία μας, την απάντηση δίνει το τέλος της ομιλίας του κ. Αχιλλέα Γ. Καραμανλή, αγαπημένου μικρότερου αδελφού του ΚΓΚ (από το βιβλίο): «O Καραμανλής, αν ζούσε σήμερα, δεν θα ήθελε να βάλει η Ελλάδα το κεφάλι κάτω. Θα ήθελε να παλέψει ενωμένη και να προχωρήσει. Να αγωνιστεί, να δημιουργήσει και να τα καταφέρει. Χωρίς περιττές και επιζήμιες αντιπαλότητες. Με ομόνοια και με αποφασιστικότητα… Τώρα ολόκληρη η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερο από ποτέ, την προσφορά αυτού του μεγάλου Ελληνα στην πατρίδα και τον λαό της. Ακριβώς, τώρα, στα δύσκολα, -τόνισε συγκινημένος ο Αχιλλέας Γ. Καραμανλής- μπορεί αυτός ο τόπος ακόμα να κερδίσει από τις παρακαταθήκες του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT