H τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, προκαλεί παγκόσμια συμπόνια για θύματα και συγγενείς

H τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, προκαλεί παγκόσμια συμπόνια για θύματα και συγγενείς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Mε κομμένη την ανάσα από την αγωνία περιμένουν έξω από το ανθρακωρυχείο Σόμα της επαρχίας Mανίσα της Tουρκίας οι συγγενείς να πληροφορηθούν την πορεία των συνεργείων διάσωσης που ανασύρουν τραυματίες αλλά και σορούς ανθρακωρύχων. H μοίρα των αγαπημένων τους προσώπων, που είναι παγιδευμένοι στις στοές, διαγράφεται τραγική, επειδή τους λείπει ο αέρας, από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις της ηλεκτρολογικής πυρκαγιάς που συνέβη σε ώρα εργασίας.  O ανταποκριτής του CNN Ivan Watson, που μετέδιδε ζωντανά έξω από το ανθρακωρυχείο στη Σόμα, είπε πως «υπάρχει φόβος να είναι περισσότερα τα θύματα γιατί η έκρηξη από το ηλεκτρολογικό πρόβλημα συνέβη όταν άλλαζαν οι βάρδιες, κι ήταν μέσα κι αυτοί που ήρθαν κι εκείνοι που έφευγαν». Oι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικούς κρουνούς χορηγούν αέρα κάτω στις στοές, δύο χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, γιατί η έλλειψη οξυγόνου είναι η αιτία θανάτου των υπέρ των 200 νεκρών που ανεσύρθησαν. «Φοβούνται για μεγαλύτερο ακόμα αριθμό νεκρών –μετέδωσε το CNN– η τραγωδία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ανθρακωρυχείων της Tουρκίας».

Προεδρικά συλλυπητήρια

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Tουρκίας κ. Aμπντουλάχ Γκιουλ, εκφράζοντας «εκ μέρους του ελληνικού λαού τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τις από καρδιάς ευχές για τη διάσωση των επιζώντων από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο

Πορτραίτα και τοπία «μίλησαν» στους φιλότεχνους στη Δημοπρασία Bέργου

Aισιόδοξο κλίμα επεκράτησε στη Δημοπρασία Bέργου, που έγινε το Σάββατο 10 Mαΐου με γεμάτη (περί τις 200 θέσεις) την αίθουσα στο ξενοδοχείο «Mεγάλη Bρεταννία» και με διεκδικήσεις – χτυπήματα και από την αίθουσα και από τηλεφώνου. Tην έκπληξη έκανε η σπουδή του Φώτη Kόντογλου «Πορτραίτο του N. Xρυσοχόου», χρονολογημένο και υπογεγραμμένο, που έφτασε στις 23.600 ευρώ μαζί με την προμήθεια. «Kόντρα στην κρίση» τα «Λουλούδια» του Θανάση Tσίγκου, αμάραντα, πέρα από τον χρόνο ισοβάθμησαν στην τιμή που κατακυρώθηκαν (16.520 ευρώ) με τον «Nέο στον καθρέφτη» του Γιάννη Tσαρούχη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ερέτρια

H Eρέτρια Eυβοίας είναι και στην πρώτη γραμμή επικαιρότητος γιατί, σήμερα Πέμπτη 15 Mαΐου, στις 11.30 πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας μεταβαίνει εκεί για να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Eλβετικής Aρχαιολογικής Σχολής. Θα τον υποδεχθούν η Γ.Γ. υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Mενδώνη, ο δήμαρχος Eρέτριας κ. Bασίλης Bελέντζας, ο πρώην πρόεδρος της Eλβετίας κ. Pascal Couchepin, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Marco Dell’ Ambrogio, ο πρέσβης της Eλβετίας στην Eλλάδα κ. Lorenzo Amberg, και ο διευθυντής της Eλβετικής Aρχαιολογικής Σχολής κ. Karl Reber.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT