Η «Ημέρα της Ευρώπης» εορτάσθηκε πρώτη φορά στο Μoντρεάλ από τους εκεί Γενικούς Προξένους των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η «Ημέρα της Ευρώπης» εορτάσθηκε πρώτη φορά στο Μoντρεάλ από τους εκεί Γενικούς Προξένους των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

4' 43" χρόνος ανάγνωσης

Στο πνεύμα της επικαιρότητος λόγω Ευρωεκλογών η αναφορά από το Μοντρεάλ του Καναδά, όπου έχουμε μια πολύ ζωηρή Ομογένεια, η οποία αριθμεί περί τα 70.000 άτομα, με τους πρώτους, και περισσότερους να εγκαταστάθηκαν εκεί στις δεκαετίες 1950 και 1960. Κύριο επίτευγμα των ομογενών μας στο Μοντρεάλ είναι τα πέντε ημερήσια δημοτικά σχολεία του σχολικού ιδρύματος «Σωκράτης – Δημοσθένης» όπου φοιτούν περί τους 1.500 μαθητές και η διδασκαλία γίνεται σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά). Είναι δημιούργημα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, υπό τον πρόεδρό της κ. Νικόλαο Παγώνη. Ετος ιδρύσεως το 1906, αναγνωρίζεται δε ως μία από τις πλέον οργανωμένες στη Διασπορά. «Πολλοί και σημαντικοί απόφοιτοι των σχολείων αυτών» –μας είπε ο Γενικός Πρόξενος στο Μοντρεάλ κ. Θάνος Καφόπουλος, 43 ετών, που υπηρετεί εκεί από το 2010, «διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της καναδικής ζωής. Γίνονται γερουσιαστές, βουλευτές, σύμβουλοι πρωθυπουργού, αποδίδοντας σημαντικό “μέρισμα Ελληνισμού” στην πατρίδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% όλων των Ελληνόπουλων, από 6 έως 12 ετών του Μοντρεάλ, φοιτά στα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να ομιλείται άπταιστα από τα νέα παιδιά. Η Ελληνική Πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια μέσω της απόσπασης εκπαιδευτικών και στα άμεσα σχέδια, από αυτόν τον Σεπτέμβριο, είναι να λειτουργήσει Γυμνάσιο. Επιπλέον, στο Μοντρεάλ λειτουργούν δύο Εδρες Νεοελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Mcgill και Universite De Montreal. Γίνονται δε προσπάθειες, επειδή οι απόδημοι δεν ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, να εγγραφούν μέσω των μαθητών Δημοτικών σχολείων, κατάλογοι γονέων και κηδεμόνων, αλλά και μελλοντικά των μαθητών, ώστε να ψηφίσουν με την ενηλικίωσή τους, για να ενισχυθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική και η ευρωπαϊκή συνείδηση.

Στις 9 Μαΐου, για πρώτη φορά στο Μοντρεάλ, εορτάσθηκε η «Ημέρα της Ευρώπης» σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Γενικοί Πρόξενοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) στο Μοντρεάλ στην αίθουσα δεξιώσεων του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρέστησαν η πρέσβης της Ε.Ε. στον Καναδά κ. Marie Anne Coninsx, η υπουργός Διεθνών Σχέσεων του Κεμπέκ κ. Christine St. Pierre, οι Γενικοί Πρόξενοι και οι Επίτιμοι Πρόξενοι από 28 χώρες, η εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Μαίρη Ντέρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ κ. Νικόλαος Παγώνης και καλεσμένοι από όλο το φάσμα της πολιτικής, πολιτισμού, επιχειρηματικής δραστηριότητος, ακαδημαϊκής ζωής του Μοντρεάλ. Χρέη τελετάρχη της εκδήλωσης ανέλαβε η αντιπρόεδρος της Κοινότητος κ. Ζωή Μπάτση. Η χορωδία των δημοτικών σχολείων «Σωκράτης» της κοινότητας τραγούδησε τους ύμνους του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδος. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Μοντρεάλ κ. Θάνος Καφόπουλος ανέβηκε στο βήμα και μίλησε εκ μέρους των Γενικών Προξένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ευχαριστώντας την πρέσβη της Ε.Ε., τους συναδέλφους του και την ελληνική κοινότητα του Μοντρεάλ για την αποτελεσματική συνεργασία τους τόνισε: «Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση – μέρα τη μέρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος μένει συνειδητά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή Ιδέα, γνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από μία αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος «Η πρέσβης της Ε.Ε. κ. Marie Anne Coninsx ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος και προέτρεψε να συνεχιστεί ο εορτασμός τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «χάρις στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα, θα τα καταφέρει». Για την Ευρωπαϊκή Ενωση είπε: «Θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ποτέ». Εδώ τελειώνει η αναφορά από το Μοντρεάλ του Καναδά, από μία άλλη ήπειρο που άξιοι Ελληνες ζουν και εργάζονται και προκόβουν, δεν ξεχνούν τη γενέτειρα και μιλούν την ελληνική γλώσσα, μαθαίνοντάς την και στα παιδιά τους.

Τον Ιούνιο του 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος είχε επισκεφθεί τον Καναδά και στην Ελληνική Κοινότητα του Μοντρεάλ, σε μεγάλη συγκέντρωση ομογενών, είχε δώσει μία αξέχαστη ομιλία, εστιασμένη στην ελληνική γλώσσα. «Οταν ήρθατε εδώ, να βρείτε ένα καινούργιο παρόν, πήρατε μαζί σας ένα θησαυρό – την ελληνική γλώσσα των γονιών σας. Αυτόν τον θησαυρό πρέπει να τον εξασφαλίσετε και στα παιδιά σας, και στα παιδιά των παιδιών σας…».

Ευρωεκλογές 2014, ένας ακόμη σταθμός για την Ελλάδα στα 33 χρόνια –από το 1981– που έγινε δέκατο ισότιμο μέλος…

Αύριο, Κυριακή 25 Μαΐου 2014 ψηφίζουμε για τους Ελληνες Ευρωβουλευτές που θα υπηρετήσουν την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης ταγμένοι στο κοινό όραμα πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και κυρίως οικονομικής ανάπτυξης, με κυρίαρχο δεσμό την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της. Ηταν 29 Μαΐου 1979. Στεκόμαστε έξω από το Ζάππειο Μέγαρο και στα μαρμάρινα σκαλοπάτια ήταν η στιγμή της αναμνηστικής πρώτης οικογενειακής φωτογραφίας με την Ελλάδα δέκατο μέλος της ΕΟΚ, αφού είχε μέσα μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών και υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών, πέντε τον αριθμό, και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη, Γεωργίου Κοντογεώργη για την προσχώρηση της Ελλάδος ως δέκατου μέλους στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ηταν ηλιοβασίλεμα, στη φωτογραφία οι μαρμάρινες κολόνες έχουν πάρει ελαφρό ρόδινο χρώμα από το Αττικό φως, χαρά και συγκίνηση διακατείχε τους παρόντες πολιτικούς συντάκτες και δημοσιογράφους που ώς σήμερα δεν ξεχνούν τη στιγμή αυτή… Την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, το δέκατο ισότιμο μέλος με Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο – το μεγάλο κατόρθωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που προχώρησε από πρωθυπουργός στην Προεδρία της Δημοκρατίας «όταν ακόμα ήταν έξω και χτυπούσαν την πόρτα της ΕΟΚ η Ισπανία, η Πορτογαλία, από τις χώρες του Νότου» σαν ν’ ακούμε ακόμη τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να θυμίζει τι πέτυχε η μικρή Ελλάδα σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια, μετά τη δικτατορία, με μια κυβέρνηση που έβλεπε μπροστά… Αύριο, ύστερα από 33 χρόνια, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για Ελληνες Ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, που θα στηρίξουν τη συνέχιση του οράματος. Οσο αυτό είναι δυνατό… Με την Ελλάδα στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις σημαίες των 28 κρατών – μελών να κυματίζουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT