Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν προσφέρεται για αισιόδοξες σκέψεις. Η απληστία και η μανία για το κέρδος σκοτώνουν τη φύση, αλλάζουν το κλίμα, προκαλούν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Σε διεθνές επίπεδο συντελούνται εγκλήματα σε βάρος των επόμενων γενεών. Παρά την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών, παρά τις προσπάθειες των κινημάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, εξαφανίζονται δάση, μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και ο αέρας που αναπνέουμε, λιγοστεύει το νερό, λιώνουν οι πάγοι από την άνοδο της θερμοκρασίας, εξολοθρεύονται σπάνια είδη της πανίδας.

Ειδικά για την πατρίδα μας, θέλω να θυμίσω ότι αυτός ο μοναδικός φυσικός πλούτος δεν μας ανήκει, ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να μην παραδώσουμε στους επόμενους μια χώρα ασχημότερη. Είναι θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται πρόσχημα για την καταστροφή του περιβάλλοντος, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας και ένα μοναδικό προνόμιο για όλους μας.

Το λιγότερο που χρωστάμε στην αδικημένη νέα γενιά είναι να μην επιτρέψουμε άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση.»

«Σχέδια», η νέα έκθεση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη που εγκαινιάσθηκε και θα διαρκέσει ώς τις 21 Ιουνίου, με αυτοτελή σχέδια και σημαντικές υπογραφές – συν τα σκίτσα του Κ. Μητρόπουλου, σε συλλεκτική έκδοση…

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη με την Πέγκη και τη Δάφνη, μητέρα και κόρη, δεν παύει να μας εκπλήττει ευχάριστα με τη θεματολογία της και με την όλη αισθητική των εκθέσεών της. Αφού μας γνώρισε στην πρώτη ατομική του έκθεση τις Αφίσες του Κωνσταντίνου Βαρβιτσιώτη την προηγούμενη εβδομάδα στην γκαλερί του Κολωνακίου, τώρα έχει μεταφερθεί στη βιτρίνα της οδού Κριεζώτου, «είναι από τις πιο ωραίες βιτρίνες της Αθήνας» λένε οι περαστικοί του κέντρου της Αθήνας! Χθες, Πέμπτη, περιμένοντας «αν θα γίνει ο ανασχηματισμός», και πότε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «που πήρε το μήνυμα», έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σχέδια» με υπότιτλο «The Honesty of Art», σύμφωνα με το ρηθέν από τον Salvador Dali για τη σημασία του Σχεδίου στην Τέχνη «Το σχέδιο είναι η ειλικρινής πλευρά της τέχνης. Δεν υπάρχει περίπτωση εξαπάτησης. Ή είναι καλό ή είναι κακό». Επιλογή, λοιπόν, σχεδίων παρουσιάζει η Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Πλατεία Κολωνακίου, από χθες, 5 Ιουνίου έως 21 Ιουνίου, με κρασί Ασπρολίθι στο ποτήρι, από ροδίτες της ορεινής Αιγιαλείας. Τα σχέδια αυτά είτε είναι αυτοτελή, είτε ημερολογιακές καταγραφές, είτε αναγγέλλουν μελλοντικά σημαντικά έργα. Εκτίθενται σχέδια των: Γιάννη Αδαμάκη, Διαμαντή Αϊδίνη, Αλέξη Ακριθάκη, Βανέσσας Αναστασοπούλου, Chryssa – Χρύσας Βαρδέα, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα,  Αντώνη Κυριακούλη, Γιώργου Λαζόγκα, Χάρη Λάμπερτ, Γιάννη Μόραλη, Κυριάκου Μορταράκου, Χρήστου Μποκόρου, Νίκου Νικολάου, Σοφίας Παπακώστα, Μυρτώς Σταμπούλου, Κατερίνας Στεφανιδάκη, Φίλιππου Φωτιάδη, Γιάννη Ψυχοπαίδη. Συμμετέχει ο Κώστας Μητρόπουλος με το επίκαιρο θέμα: «Η Κρίση πέρασε, μια άλλη άποψη». Είναι σειρά σκίτσων (Digital Limited Edition σε 15 αντίτυπα, σε μουσειακό χαρτί), φέρουν την υπογραφή του Κώστα Μητρόπουλου, είναι επιζωγραφισμένα από τον ίδιο και το χιούμορ έχει να κάνει με την οικονομική κρίση και την επικαιρότητα. Από κοντά και τα «Αγρια Μωρά» του Κώστα Μητρόπουλου, οι αγαπητές ανατρεπτικές φιγούρες, σαν δύο μικρά κοσμήματα! Ο Κήπος με τα Σχέδια, σε μια πρώτη περιήγηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT