Φωτοπαραλειπόμενα του ανασχηματισμού Ιούνιος 2014 με τη σημασία τους…

Φωτοπαραλειπόμενα του ανασχηματισμού Ιούνιος 2014 με τη σημασία τους…

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Οπως και ο δολοφόνος, έτσι και ο δημοσιογράφος, επιστρέφει πίσω στον τόπο, όχι του εγκλήματος, αλλά της τελετής της ορκωμοσίας των 23 νεοεισελθόντων στο κυβερνητικό σχήμα που μας κυβερνά πλέον έως τον επόμενο ανασχηματισμό. Διότι πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτή, θέλει δεν θέλει, θα εξαντλήσει την τετραετία, και την αξιωματική αντιπολίτευση ειδικότερα. Η χθεσινή μας ανταπόκριση από την Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν σαν ένα πολυπρόσωπο θεατρικό έργο που παιζόταν ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Στο ένα πρωταγωνιστούσαν –ή νόμιζαν– οι 23 νεοορκισθέντες, πολλοί από τους οποίους έφεραν και την οικογένειά τους για να τους δουν, να ’χουνε να το λένε, εκεί στην ιδιαιτέρα πατρίδα. Αλλοι πάλι, δεν γνωρίζονταν πολύ καλά μεταξύ τους και τώρα που το βάρος της συγκυβέρνησης έπεφτε στους υπουργικούς και υφυπουργικούς τους ώμους, αισθάνονταν την ανάγκη για λίγη ζεστασιά, που δίνει η συναδέλφωση. Είναι και η ορκωμοσία που οι πρώτοι ακουμπούν το δεξί χέρι τους στο Ευαγγέλιο και οι υπόλοιποι ακουμπούν στον ώμο του μπροστινού τους, σαν ένα ηλεκτρικό ρεύμα κοινής ευθύνης να τους διαπερνά για να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους «από εδώ και πέρα Αδέλφια μου, βουλευτές και τώρα κυβερνητικοί θα περπατήσουμε στον δρόμο τον ανηφορικό, που θα μας βγάλει από την κρίση»… Τέτοιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό τους, καθώς έλεγαν τα λόγια του όρκου.

Την ίδια ώρα, πλάι τους, σε υψηλότερο επίπεδο, παρακολουθούσαν τον ανασχηματισμό να παίρνει πολλαπλή ανθρώπινη μορφή οι παριστάμενοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Γενικός της Προεδρίας πρέσβης κ. Κώστας Γεωργίου και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Κυβέρνησης – ο αρεοπαγίτης κ. Φώτης Καϋμενάκης, στη θέση του Παναγιώτη – Τάκη Μπαλτάκου. Ηταν και οι τέσσερίς τους ήρεμοι, γιατί οι κάμερες της απευθείας μετάδοσης και οι φωτοειδησεογράφοι στόχευαν στην είδηση – στους νέους που έμπαιναν στην ίδια την κυβέρνηση. Εκτός πλαισίου προσοχής, βρήκαν καιρό να τα κουβεντιάσουν – αλλά όλο και κάποιος φωτογράφος τους απαθανάτιζε, π.χ. τον Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια να έχει κάτι να πει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και σε άλλη στιγμή, όταν είχε έλθει κοντά τους, μετά την ορκωμοσία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κάτι θυμήθηκε και είπε στο αυτί του κ. Σαμαρά και αυτός έβαλε γέλια δυνατά! Μόνον ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, δ/ντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου, που έχει τα μάτια του δεκατέσσερα (και πάλι λίγα λέγομε!) με το βλέμμα του κάλυπτε όλη την αίθουσα, και τους φωτογράφους – δημοσιογράφους, για να μην ταραχθεί το πρωτόκολλο. Στο πνεύμα αυτό δεν βγήκε η περίφημη «αναμνηστική φωτο» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους ορκισθέντες, όπως γινόταν άλλες φορές. Και αν δεν έχει παραστεί η στήλη σε ορκωμοσίες νέων κυβερνήσεων και ανασχηματισμών! Λοιπόν, ας δώσουμε τον λόγο στον φωτογραφικό φακό για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Υπήρχε και συγκίνηση, όπως στη φωτο με τον Γιαννιώτη υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα, 7 χρόνια γραμματέα του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ και των Κερκυραίων Νίκου – Γεωργίου Δένδια από τους Παξούς, τον νέο υπουργό Ανάπτυξης και την Αντζελα Γκερέκου με την πράσινη μπλούζα που ανέτρεχε σε άλλες εποχές. Τώρα επιστρέφει ως υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το χαμόγελο και των τριών ήταν αυθεντικό. Συγκίνηση υπήρχε και στο σοβαρό ύφος όλων που υπέγραψαν την υπουργοποίηση ή υφυπουργοποίησή τους και κανείς δεν κράτησε το στιλό, το επέστρεφαν πειθήνια! Με αυτές τις φωτο θα έχετε την ευκαιρία να λέτε, ύστερα από καιρό, «τον είδα αυτόν όταν υπέγραφε, τον νου του στους φωτογράφους τον είχε…». Αυτά και έως τον επόμενο ανασχηματισμό, καλά να πάμε, κι αυτοί, κι εμείς. Οι εντός και οι εκτός κυβερνήσεως, οι συνυπεύθυνοι…

Φωτογραφίες «Κ» – Γιάννης Μπαρδόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT