Η δύσκολη αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία», είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσετε αν είστε πρώτο κόμμα». Η απάντηση αποτελεί υπεκφυγή, αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι ο στόχος είναι μη ρεαλιστικός. Για την επίτευξη αυτοδυναμίας, απαιτείται 36% αν στη Βουλή εισέλθουν 7 κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Νέα Δημοκρατία, «Ελιά», «Ποτάμι», ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν 26,57%. Αρα χρειάζεται ένα πρόσθετο 9,4%. Από πού μπορεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το 9,4%; Από τα αριστερά οι «δεξαμενές» έχουν σχεδόν στερέψει. Η ΔΗΜΑΡ έχει φθάσει στο 1,2%. Το ΚΚΕ ας υποθέσουμε ότι χάνει 1-2 μονάδες από το 6,11% που έλαβε τον Μάιο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συρρικνώθηκε στο 0,72%. Αρα από την «αριστερή δεξαμενή» το ποσοστό που μπορεί να λάβει δεν ξεπερνά, στην καλύτερη περίπτωση, τις 2-3 μονάδες. Μπορεί να πάρει 7 μονάδες, δηλαδή τους μισούς ψηφοφόρους από «Ελιά» και «Ποτάμι» (14,6% το άθροισμα των δύο στις ευρωεκλογές); Σχεδόν απίθανο. Από τον δεξιό «αντιμνημονιακό» χώρο θα μπορούσε να κερδίσει ψηφοφόρους από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τα περιθώρια όμως είναι μικρά αφού το ποσοστό των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές ήταν 3,46%. Η αριθμητική δείχνει λοιπόν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι σχεδόν ανέφικτος. Κι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, το πιθανότερο είναι πως η απόσταση από το ποσοστό αυτοδυναμίας θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα μοιάζει τυχοδιωκτισμός  η  εκ  νέου  προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι ο δρόμος των συνεργασιών. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται και δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να μεταβάλει στάση. Ως πιθανοί εταίροι μένουν λοιπόν η «Ελιά» και το «Ποτάμι». Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ευ. Βενιζέλο και τον Στ. Θεοδωράκη να πουν «δεν συνεργαζόμαστε». Αυτό που θα ζητήσουν είναι η διαμόρφωση κοινού προγράμματος. Και το κοινό πρόγραμμα θα απέχει πολύ από τις σημερινές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως αποτελεί και το άλλοθι του Αλ. Τσίπρα για τη στροφή προς ρεαλιστικές θέσεις, την οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι μεγάλο τμήμα του κόμματός του. «Τι να κάνουμε, θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό σε αυτές τις συνθήκες», θα μπορούσε να είναι η αιτιολόγηση της στροφής από την ηγετική ομάδα. Ηδη έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

Αλλά η αριθμητική δεν είναι το πρωτεύον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει. «Ο λαός μάς έδωσε το μήνυμα: Θέλουμε να κυβερνήσετε. Θέλουμε όμως περισσότερα από εσάς – πιο καθαρό, επεξεργασμένο και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, όχι αμφισημίες, πλήρη διαφοροποίηση από το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Πείτε μας καθαρά τι θα κάνετε και πώς θα το κάνετε», αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φθάσει λοιπόν να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, πρέπει να πει καθαρά «τι θα κάνει» και «πώς θα το κάνει». Και μέχρι σήμερα δεν έχει την απάντηση ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT