Οσα χτίζει ο Ντράγκι τα γκρεμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οσα χτίζει ο Ντράγκι τα γκρεμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Στο χθεσινό σημείωμα αναφέρθηκα σε ειδήσεις που επηρεάζουν, πραγματικά, τη ζωή μας. Τέτοια είδηση ήταν αυτή που αποκάλυψαν προχθές συντάκτες των Financial Times. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Μάριο Ντράγκι σκέφτεται σοβαρά να διευκολύνει με ειδικό τρόπο τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Προτίθεται δηλαδή η ΕΚΤ να αγοράσει από τις τράπεζες στοιχεία του ενεργητικού τους ακόμη κι αν δεν είναι υψηλής εξασφάλισης.

Για να μην ψάχνετε γιατί είναι τόσο σημαντικά όλα τούτα, σημειώστε αυτό που έγραψαν οι δημοσιογράφοι των FT: «Αναμένεται ότι η ιδέα θα συναντήσει έντονη αντίδραση από τη γερμανική πλευρά».

Σκοπός παρόμοιας εξυπηρέτησης είναι να αυξηθούν οι ευκαιρίες να παράσχουν οι ενισχυόμενες τράπεζες φθηνή ρευστότητα στην αγορά δανείων των δύο κρατών και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Ταυτοχρόνως, η ευρωτράπεζα, που τελειώνει τώρα τον αυστηρότατο έλεγχο στα βιβλία και την ασφάλεια των τραπεζών, γνωρίζει ότι όσο πιο γρήγορα ξαναμπούν οι τράπεζες στο παιχνίδι της οικονομίας, τόσο γρηγορότερη θα είναι η ανάρρωση, άρα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες του ευρώ ποντάρουν πλέον ανοικτά στην υποστήριξη της ανάκαμψης και χρειάζονται ισχυρές τράπεζες. Παραδόξως, αυτό που όλοι οι ξένοι προσπαθούν να επιτύχουν, δείχνουμε αυξημένη διάθεση να καταστρέψουμε με τους δικούς μας δογματισμούς. Αποτελεί περίεργη και μάλλον αμαρτωλή πραγματικότητα η επιμονή στελεχών της αντιπολίτευσης στην πρόθεσή τους να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες, να τοποθετήσουν κομματικούς παράγοντες στις διοικήσεις τους, να δημιουργήσουν επιτροπές «σεισάχθειας» δανείων στις γειτονιές, να πάρουν τουλάχιστον 3 δισ. από το Ταμείο χωρίς την έγκριση των Ευρωπαίων και, γενικότερα, να εμπλακούν σε ιδεοληπτικές συγκρούσεις με την ΕΚΤ.

Για να μην έχετε καμία αμφιβολία ως προς την καταστροφή που θα προκαλέσουν όλες αυτές οι επαναστατικές γυμναστικές, προσέξτε τι έχει ήδη συμβεί, με όσα είπαν στη Θεσσαλονίκη για τα σχέδιά τους.

Η αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ πλησίασε το καλοκαίρι τα 20 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια που πλήρωσε το Ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση ήταν 24 δισ. Αρα, αν δεν υπήρχε ο πολιτικός κίνδυνος, που μετράει κατά το 70% στις εκτιμήσεις που κάνουν οι επενδυτές, η αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο θα βελτιωνόταν. Συνέβη όμως το αντίθετο και η τρέχουσα αξία της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες έπεσε στα 14,7 δισ. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Πόσο γρήγορα θα χαθούν τα χρήματα που έβαλαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αλλάξει τα σχέδιά του για το τραπεζικό σύστημα; Επειδή σύντομα θα κληθείτε να απαντήσετε με την ψήφο σας, μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν πρόκειται να μας δανείσει νέο χρήμα αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφαλαιοποίηση. Από τους καταθέτες θα τα πάρουν. Πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο Ντράγκι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT