Κεκλεισμένων των θυρών το Δείπνο Εργασίας που παρέθεσε η πρέσβης της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην κ. Amal Alamuddin και τους δικηγόρους στο Athens Plaza

Κεκλεισμένων των θυρών το Δείπνο Εργασίας που παρέθεσε η πρέσβης της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην κ. Amal Alamuddin και τους δικηγόρους στο Athens Plaza

4' 56" χρόνος ανάγνωσης

Στο χαμηλό βαρομετρικό –οικονομικοπολιτικό– των ημερών, η έλευση της κ. Αμάλ Αλαμουντίν, Λιβανέζας δικηγόρου και συζύγου του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, λειτούργησε σαν «ουράνιο τόξο», τουλάχιστον για τους δημοσιογράφους και φωτογράφους που την υποδέχθηκαν και την περικύκλωσαν ασφυκτικά σε κάθε μετακίνησή της, ακριβώς όως κάνουν για μία σπουδαία «σταρ». Εχει όλα τα προσόντα η γοητευτική Amal να συγκριθεί με μία δημοφιλή ηθοποιό – εμφάνιση, τρόπους και άνεση μπροστά στον φακό. Αυτό που την ξεχώρισε, προς τιμήν της, είναι ότι δεν έχει καθόλου έπαρση. Ακουσε ευγενικά τις ερωτήσεις, χαμογέλασε γλυκά σ’ αυτές που δεν χρειάζονταν απάντηση, και απέφυγε τις μακροσκελείς δηλώσεις που θα αλλοίωναν τον σοβαρό λόγο της ολιγοήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα. Ο οποίος, όπως έγραφε το ρεπορτάζ της «Κ», ήταν να δώσει έμφαση στη μόνη οδό που, ώς τώρα, δεν είχε ακολουθηθεί –ούτε καν προταθεί– για την ενοποίηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνον με την επιστροφή στον τόπο τους των «ξενιτεμένων» γλυπτών που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Κι αυτή η οδός είναι η προσφυγή της Ελλάδος σε διεθνή δικαστήρια, διεκδικώντας με αξιώσεις την επιστροφή των Γλυπτών για να επιτευχθεί η ενοποίηση του μοναδικού στον κόσμο Μνημείου του Παρθενώνος.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, που τη δέχθηκε μαζί με τους δύο συναδέλφους δικηγόρους της και τον πρόεδρο του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα Αυστραλό κ. David Hill στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας που τη συνόδευσε στο Μουσείο Ακρόπολης, στο γεύμα στο Μικρολίμανο, αναδείχθηκαν ευγενικοί οικοδεσπότες και άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις των επιφανών δικηγόρων. Ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας, όμως, απέκλεισε προς το παρόν, κάθε πιθανότητα να προκριθεί η λύση της δικαστικής οδού εφόσον η Ελλάδα έχει υπέρ αυτής τη μεσολάβηση της UNESCO στο θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών για την ενοποίηση του Προστατευμένου κορυφαίου πολιτιστικού Μνημείου του Παρθενώνα. Φυσική συνέπεια αυτής της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να δοθεί το βράδυ της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου Δείπνο Εργασίας από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο οποίο παρακάθισαν στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza η κ. Amal Alamuddin-Clooney, οι συνάδελφοί της δικηγόροι κ. Norman Palmer και Geoffrey Robertson, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών κ. David Hill. Και οι τρεις νομικοί εκπρόσωποι του μεγάλου δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου –του Doughty Chambers, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα Διεθνούς Δικαίου– είχαν ήδη ενημερωθεί από τον κ. David Hill για την πρωτοβουλία της κ. Μ. Βαρδινογιάννη να διοργανώσει τη νέα εκστρατεία Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τον τίτλο «Return Parthenon Marbles, Restore Unity, Restore History», καθώς και για την όλη δράση της στην UNESCO, είχαν εκφράσει δε το ενδιαφέρον τους να συναντήσουν την πρέσβειρα της UNESCO κ. Βαρδινογιάννη και να ενημερωθούν ως προς τη δράση του μεγάλου Διεθνούς Οργανισμού για το θέμα αυτό. Ετσι, ορίστηκε Δείπνο Εργασίας των πέντε προσωπικοτήτων με την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος.

Στη διάρκεια του δείπνου η πρέσβειρα της UNESCO τους ενημέρωσε για τον σημαντικό ρόλο του Οργανισμού στην υπόθεση της Επανένωσης των Μαρμάρων, για τη συνεργασία που έχει με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova, με την οποία συνδέεται με δεσμούς φιλίας, και για τις εισηγήσεις που έχει κάνει, ώστε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να αποτελέσει προτεραιότητα για τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, η οποία χειρίζεται το θέμα. Στη συνέχεια τους ενημέρωσε για τα πορίσματα της Διεθνούς Ημερίδας για τον Παρθενώνα που διοργάνωσε το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο Μουσείο της Ακρόπολης τον περασμένο Ιούνιο και για την εκστρατεία που ξεκίνησε τότε «Return, Restore, Restart». Αναφέρθηκε ακόμη στη θετική ανταπόκριση που είχε στο παρελθόν η έκθεση για τον Παρθενώνα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία δική της στην έδρα της UNESCO, καθώς και στο θετικό κλίμα που επικρατεί, γενικά, στο Σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Ελλάδα και την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η κ. Alamuddin-Clooney και οι συνεργάτες της άκουσαν προσεκτικά και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα εκστρατεία του Ιδρύματος της κ. Μ. Βαρδινογιάννη. Της έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της αυτή και ο κ. David Hill, που βλέπει μακριά, παρατήρησε ότι θα ήταν ευχής έργον οι δύο δυναμικές κυρίες Βαρδινογιάννη και Clooney να συνεργαστούν σε διεθνές πλαίσιο για τον μεγάλο σκοπό: την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επιστέγασμα της ενδιαφέρουσας συνάντησης και αλληλοενημέρωσης για το μέγα θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών είναι η δήλωση της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για τη χώρα μας, και για εμένα προσωπικά, να έχουμε κοντά μας υπερασπιστές του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο στην UNESCO, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να στηρίζω κάθε προσπάθεια γι’ αυτόν τον μεγάλο εθνικό σκοπό».

«Με το Διωγμό στην Ψυχή», παρουσίαση του βιβλίου της Λίμπυ Τατά Αρσέλ

Οδεύουμε στα 93 χρόνια από την Καταστροφή του 1922 με το νέο χρόνο αλλά ο πόνος του ξεριζωμού παραμένει ισχυρός. Ενα βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος που έχει γράψει η Λίμπυ Τατά Αρσέλ, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το συλλογικό τραύμα του διωγμού επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη μνήμη, την ταυτότητα και τη ζωή όχι μόνο των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Τίτλος του «Με το Διωγμό στην ψυχή, το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε τρεις γενιές». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Δανίας (Χαιρεφώντος 14, Αθήνα 105 52) ώρα 7.30 μ.μ. Ομιλητές: Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος – συγγραφέας και Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου (πληροφορίες: τηλ. 210 3244644).

Yπενθύμιση της στήλης: O Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Bιβλιοθήκης το Σάββατο 18 Oκτωβρίου, 11.00-17.00, θα πραγματοποιήσει τη φθινοπωρινή Bιβλιαγορά του, στο Aμφιθέατρο Cotsen Hall (Aναπήρων Πολέμου 9) και στους κήπους της Γενναδείου Bιβλιοθήκης. Tα έσοδα της Bιβλιαγοράς υποστηρίζουν το πολύτιμο έργο της Γενναδείου Bιβλιοθήκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT