Μετά τον πανικό πίσω στη σύνεση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Μάθαμε χθες τα ακόλουθα πολύ σοβαρά, κατά τη γνώμη μου. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι εταίροι μας πληροφορήθηκαν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας επί της δεύτερης δανειακής σύμβασης του Μαρτίου 2012. Χωρίς περιστροφές, μας εξήγησαν ότι δεν συμφωνούν.

Εδειξαν όμως κατανόηση στις πολιτικές ευαισθησίες των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κατάλαβαν ακριβώς αυτό που τους λέγαμε: οι βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν τίποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί «αντιλαϊκό», τίποτε που να θυμίζει «Μνημόνιο», καμία μεταρρύθμιση που θα οδηγούσε μερίδα συμπολιτών και ψηφοφόρων σε κάποιου είδους «προσαρμογή». Με δύο λόγια, τους είπαμε πως, λόγω ειδικών πολιτικών συνθηκών, η κυβέρνηση προτιμά να μην κάνει τίποτε, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η προεδρική εκλογή.

Η αντίδραση των εταίρων ήταν η αναμενόμενη. Γιομάτοι κατανόηση μας είπαν ακόμη ότι, τούτων δοθέντων, θα ήταν σοφότερο να αφήσουμε να περάσει ο καιρός. Αν μάλιστα δεν συγκροτηθεί προεδρική πλειοψηφία, εκτίμησαν ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχιστεί η συζήτηση επί του προγράμματος, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύνοψη: σταματάμε εδώ, πορεύεστε όπως μπορείτε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα ορκιστεί μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση δεν απέρριψε παρόμοιες ανοησίες. Αντιθέτως, αντέδρασε στην ίδια κατεύθυνση. Αποκάλυψε στους δανειστές μας, και λίγο αργότερα στην κοινή γνώμη, ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές τα κεφάλαια που χρειάζονται για την αποπληρωμή του χρέους μας προς το Ταμείο. Που σήμαινε, σε απλά αγγλικά, ότι σκόπευσε να ζητήσει την απομάκρυνση του ΔΝΤ.

Αν το σχέδιο «περπατούσε», ο Αντώνης Σαμαράς θα είχε «σκίσει» τα Μνημόνια πολύ πριν δοθεί η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το δικό του αντιμνημονιακό σόου.

Προσωπικώς, θεωρώ ορθή και χρήσιμη κάθε ενέργεια που βγάζει από τη χώρα το στίγμα του «ελεγχόμενου» και μάλιστα από το ΔΝΤ, η παρουσία του οποίου συνοδεύει προβληματικές καταστάσεις. Επιπλέον, ο σχεδιασμός των Μνημονίων ήταν «τρελός». Το ευρωπαϊκό μνημόνιο τελειώνει φέτος, αλλά εκείνο του Ταμείου θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια! Τι θα είχαμε δηλαδή: τρόικα ή μόνιππο; Αποκαλύφθηκε όμως ότι η Αθήνα σχεδίαζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Μερίδα των αξιωματούχων του Μαξίμου, προφανώς η ίδια που οργάνωσε τον ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, εισηγείται την ανάληψη μονομερών ενεργειών, αδιαφορώντας ότι η χώρα παραμένει υπό πολυμερή εποπτεία.

Ακόμη χειρότερα, ξέχασαν να ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις ευρωπαϊκές προβλέψεις. Οτι, δηλαδή, η ευρωπαϊκή εποπτεία θα συνεχιστεί αλλά και η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Υπάρχουν ακόμη παντού φανεροί εχθροί της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT