Επικίνδυνη εκκρεμότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ε​​ίναι προφανές ότι, σε όχι μακρό χρονικό διάστημα, η Ελλάδα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία με την τρόικα. Οσο απομακρυνόμαστε από το πλαίσιο διαλόγου, τόσο θα παρατείνεται η εμπλοκή μας στα δεσμά του Μνημονίου. Οσο πιο αργά προσερχόμαστε σε αυτήν την καταναγκαστική συζήτηση, τόσο επιβαρύνεται η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο καθυστερεί η έκθεση προόδου της τρόικας, τόσο απομακρύνεται η επανένταξή μας στις αγορές.

Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από την ενδοσκόπηση στην οποία θα υποχρεωθεί η χώρα, μετά την απόφαση μέρους του πολιτικού κόσμου να επιβάλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η λογική πράξη για την αντιπολίτευση θα ήταν η έξοδος από το Δεύτερο Μνημόνιο να έχει προηγηθεί της ενδεχόμενης διακυβέρνησης από μια νέα πλειοψηφία.

Μόνον η έξοδος από το Μνημόνιο δημιουργεί περιθώρια για μια νέα, πιο χαλαρή, άσκηση οικονομικής πολιτικής από τα στελέχη μιας νέας διακυβέρνησης.

Η καθυστέρηση σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο επαυξάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα, καθώς καταγράφεται αυξανόμενη υστέρηση στη συλλογή κρατικών εσόδων. Τα δημόσια οικονομικά έχουν ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την τριπλή αποτυχία των πολιτικών. Η άρνηση των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους δεν εξηγείται μόνον από τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν πολλοί απ’ αυτούς. Η συσσώρευση ανείσπρακτων φόρων ανεβάζει τον κίνδυνο πτώχευσης του κράτους και αναδεικνύει τον πανικό που προκαλεί η εκβιαστική προσφυγή στις πρόωρες εκλογές.

Η διαφυγή προς τον λαϊκισμό, κυρίως με τις υποσχέσεις για την εξόφληση παλαιών φορολογικών υποχρεώσεων σε «100 δόσεις», αποτέλεσε το κυρίαρχο σύνθημα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σχεδόν ταυτόχρονα, απομακρύνθηκε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώτος ανεξάρτητος προϊστάμενος κρατικών εσόδων, πρόσωπο που αποδεδειγμένα υπήρξε ανάχωμα σε κομματικές παρεμβάσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην εφαρμογή του νέου, αυστηρού, πλαισίου για τους φορολογικούς ελέγχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση δεν έχει διατυπώσει καμία αντίρρηση στους δύο αυτούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν έχει καν διαβεβαιώσει ότι συμφωνεί με την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης γραμματείας. Εξάλλου, οι πολιτικές εξαγγελίες της δείχνουν ότι σε αυτό το κρισιμότατο πόστο, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετήσει έμπιστο πρόσωπο, που θα υπηρετήσει το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος.

Από κάθε πλευρά, πριν ακόμη βγούμε από το ασφυκτικό, οπωσδήποτε, πλην όμως σταθερό μνημονιακό περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται οι προοπτικές απώλειας εσόδων για το κράτος. Απειλή που ήδη έχει επεκταθεί στα διαθέσιμα του τραπεζικού συστήματος. Οσο δεν κλείνουμε συμφωνία με την τρόικα, οι κίνδυνοι αυτοί μεγαλώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT