Στην Κωνσταντινούπολη, για τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου

Στην Κωνσταντινούπολη, για τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Χιονιάς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτές τις ημέρες. Και η Κωνσταντινούπολη τυλιγμένη στο θαμπό φως του χειμώνα με τα νερά της παγωμένα. Κάθε χρόνο, όμως, τα Θεοφάνια γιορτάζονται στον Κεράτιο Κόλπο με όλη την επισημότητα και το καθιερωμένο τελετουργικό, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πάντα παρόντα συμπαραστατούμενο από τους μητροπολίτες Γέροντα Νίκαιας Κωνσταντίνο, Προικονήσσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Σεβαστείας Δημήτριο, Κυδωνιών Αθηναγόρα, Σηλυβρίας Μάξιμο και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο. Ατμόσφαιρα ψυχικού μεγαλείου.

Τη φωτογραφία που μας έστειλε από την Πόλη ο Νίκος Μαγγίνας την συνόδευε και η επίγευση της τελετής, καθώς φέτος, με πυκνό, πάντα, το πλήθος παρά τον χιονιά, τον σταυρό έπιασε ένας γνωστός Τούρκος αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ», ο Savas Ozbey. Για την εύρεση του σταυρού είχαν συγκεντρωθεί 15-20 άτομα, νέοι ως επί το πλείστον, από την Ελλάδα, την ελληνική παροικία της Πόλης καθώς και από άλλες ορθόδοξες χώρες. Αλλά ο Savas Ozbey ήταν ο πιο γρήγορος αν και αρχικά δημιουργήθηκε σύγχυση και προς στιγμήν δόθηκε η εντύπωση ότι τον σταυρό είχε πιάσει ένας Βούλγαρος. Αλλά για τον Τούρκο δημοσιογράφο ήταν μία σπουδαία και συγκινητική εμπειρία (την οποία κατέγραψε σε άρθρο του στη χθεσινή «Χουριέτ»). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του επέδωσε ένα μετάλλιο, ενώ σε όλους του λοιπούς Χριστιανούς που βούτηξαν έδωσε από ένα σταυρό. Ηταν μία τελετή που έμεινε στη μνήμη όσων παρέστησαν και ήταν πολλοί, Ελληνες και ξένοι. Παρών ήταν επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης. Και του χρόνου!

Συναυλία – συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας στο Μέγαρο

Τέσσερις πιανίστες διεθνούς εμβέλειας θα συναντηθούν το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην πρώτη συναυλία του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές» για το 2015, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, η Φερχάν Εντέρ και η Ελέν Μερσιέ θα ερμηνεύσουν δημοφιλείς μελωδίες σε μεταγραφή για τέσσερα πιάνα, αλλά και επιλεγμένες αυθεντικές συνθέσεις για δύο πιάνα ή τέσσερα χέρια από το μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα.

Η βραδιά θα «ανοίξει» με την Ουβερτούρα από την όπερα «Τανχόυζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μεταγραφή Καρλ Μπούρχαρντ και θα ακολουθήσουν ο «Σλάβικος χορός» του Αντονίν Ντβόρζακ, η «Ανοιξη» από τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι σε μεταγραφή Νικόλα Οικονόμου, καθώς και η «Επιβίβαση για τα Κύθηρα» του Φρανσίς Πουλένκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη «Φαντασία Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, το «Εμβατήριο Ράκοζι» του Φραντς Λιστ, την «Ταραντέλα» από τη Σουίτα αρ. 2, έργο 17 για δύο πιάνα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και το «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ. Για το κλείσιμο της συναυλίας έχει επιλεγεί η «Σουίτα Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη σε μεταγραφή Αχιλλέα Γουάστωρ.

Βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Γιάννης Βακαρέλης έχει συμπράξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες και ορχήστρες, όπως η Σταατσκαπέλε της Δρέσδης, η Συμφωνική της Βιέννης και η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Ο γαλλο-κυπριακής καταγωγής πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής, χαρακτηρισμένος ως ένας από τους πλέον αντισυμβατικούς ερμηνευτές της γενιάς του, έχει τιμηθεί για το έργο του από την UNESCO, όπως επίσης και από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κύπρου. Η Καναδή πιανίστα Ελέν Μερσιέ έγινε δεκτή από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης σε ηλικία μόλις 15 ετών και σήμερα αποτελεί τακτική προσκεκλημένη φημισμένων αιθουσών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τέλος, η Φερχάν Εντέρ, γεννημένη στο χωριό Τοκάτ της βόρειας Τουρκίας, εμφανίζεται συνήθως με την αδελφή της και πιανίστα Φερζάν Εντέρ, με την οποία έχουν δημιουργήσει το διεθνώς αναγνωρισμένο ντουέτο Εντέρ.

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT