Εξω πάμε καλύτερα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

​​«Ανυπόμονος» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης να συναντηθεί με τον Herr Schäuble. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κι από τη μια μέρα στην επόμενη, Πρωθυπουργός και Βασικός Διαπραγματευτής Χρέους πραγματοποιούν τεράστια βήματα βέλτιστης προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Το Βερολίνο, τελευταίος σταθμός του υπουργού Οικονομικών πριν επιστρέψει στην Αθήνα για την παροχή της δεδηλωμένης, έχει τώρα την ευκαιρία να διευκολύνει το ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενο την πρόοδο που καταγράφεται στο δύσκολο πεδίο της επικοινωνίας.

Η επικοινωνία των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης προηγείται κάθε άλλης κίνησης. Επειδή, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός οδήγησε σε ακραία μονοπάτια, μέχρι τις εκλογές, τη λογική της αντιπαράθεσης με τους Ευρωπαίους και τους δανειστές, είναι επείγουσα ανάγκη να επανέλθουμε στο στέρεο έδαφος του ρεαλισμού.

Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να καταγράψουμε τον βηματισμό. «Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε το πλαίσιο, όχι να το διαλύσουμε» εξήγησε ο πρωθυπουργός, όταν ολοκλήρωσε την τριπλή επίσκεψή του στα όργανα της Κοινότητας, συνομιλώντας με τους κ. Γιουνκέρ, Τουσκ και Σουλτς, προέδρους της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου αντιστοίχως.

Παράλληλα με τις επαφές που εξελίσσονται στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προσέγγιζε, στην Αθήνα, το ζήτημα των τραπεζών με διακριτικότητα. Δεν υπέκυψε στους ακραίους της παράταξής του και δεν ξιφούλκησε εναντίον της νομικής και οικονομικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Η διάκριση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ ιδιωτών μετόχων και κράτους παραμένει. Ακύρωσε, λοιπόν, το τραπεζικό κραχ που είχε προξενήσει «τσουνάμι» ανησυχίας στις αγορές κεφαλαίων και δημιούργησε, για αρκετές ώρες, πολλαπλά εμπόδια στο παρθενικό ταξίδι του πρωθυπουργού.

Η αποδοχή του ευρωπαϊκού πλαισίου ως μοναδικού σημείου αναφοράς άλλαξε άρδην τις προϋποθέσεις διακυβέρνησης.

Εξω πήγαμε καλύτερα, αλλά, μέσα, τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» συνέχισαν απτόητα να βαπτίζουν «το κρέας ψάρι». Υπ’ αυτή την έννοια, ο επικοινωνιακός κίνδυνος, αλλά και ο πραγματικός, δεν έχουν καθόλου αποσοβηθεί.

Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Τα όσα βλέπουμε, αυτές τις ημέρες, είναι μόνον η προετοιμασία, ένα είδος προθέρμανσης. Η τρόικα των μνημονίων θα αποσυρθεί, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτυχία του συγκεκριμένου σχήματος να διαχειριστεί την παρατεινόμενη ελληνική κρίση. Θα χρειαστεί μια νέα επιτροπή τεχνοκρατών που θα οργανώσει τον εξονυχιστικό έλεγχο των προτάσεων και λύσεων την οποία θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, όταν, δηλαδή, θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνεκτικό Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT