Με τα λεφτά των εντόκων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Αφού το χρέος, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, «είναι αέρας», τι στην ευχή θα μετρήσει η Επιτροπή που με πολλά «ταρατατζούμ» εξαγγέλλει σήμερα (17.3.2015) η πρόεδρος της Βουλής; Την ατμοσφαιρική πίεση; Σύμφωνοι! Η παρουσίαση της Επιτροπής Λογιστικού Χρέους είναι ένα από τα πολλά σόου που κάνει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να αποδείξει ότι αυτή είναι πιο ενεργή και πιο αριστερή από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς δικαιωματικά τής ανήκει η διαδοχή στο κόμμα. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι και το κατά πόσον δαπάνες που έγιναν για εξυπηρέτηση συμβάσεων διαφθοράς αποτελούν γενεσιουργό λόγο δημιουργίας παράνομου χρέους».

Σιγά μην ασχοληθεί η Επιτροπή της κ. Κωνσταντοπούλου με αυτό που επεσήμανε παλιότερα ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης: «Αν είχαμε σταθεροποιήσει τη συνεισφορά του προϋπολογισμού στο ασφαλιστικό σύστημα στο επίπεδο του 2001, η χώρα θα είχε τουλάχιστον 75 δισ. λιγότερο χρέος από αυτό που είχε το 2009. Με λίγα λόγια, 1 στα 4 ευρώ, περίπου, που χρωστούσε η χώρα το 2009 οφειλόταν στο γεγονός ότι τη δεκαετία του 2000 και νωρίτερα κανείς δεν προνόησε να ανακόψει αυτή την ανησυχητική πορεία αύξησης της χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό» (3.10.2014). Εξάλλου το 2001, όταν υπό τη λαϊκή πίεση απορρίφθηκε η πρόταση Γιαννίτση για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού, ο Συνασπισμός (την προεδρία του οποίου είχε ο πατέρας της σημερινής προέδρου της Βουλής) καλούσε σε γενική απεργία «με επίκεντρο τη ριζική αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική για το Ασφαλιστικό (…) και τη μαχητική αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Σημίτη». (16.5.2001) Τόσο εποικοδομητικά συνέβαλε στην ιστορία του τόπου η Αριστερά, που δεν κυβέρνησε ποτέ και συνεπώς δεν ευθύνεται για τη χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή που η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκινά να μετρά το χρέος, η κυβέρνησή της πιέζει για ακόμη περισσότερο χρέος. Ο πρωθυπουργός, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης κι άλλοι χουβαρντάδες της Προόδου ψέγουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προστατεύει τα λεφτά των καταθετών και των φορολογουμένων, από διάφορους υπουργούς που ασκούν τη γνωστή πελατειακή πολιτική με τα λεφτά των άλλων. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» (6.3.2015), κατηγόρησε την ΕΚΤ πως «ακόμα έχει μια θηλιά γύρω από τον λαιμό» της χώρας μας, απαγορεύοντας την έκδοση εντόκων πάνω από το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε εδώ πως τα λεφτά των εντόκων που μαζεύει η κυβέρνηση δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε τα τυπώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραχήλ Μακρή. Αφαιρούνται από τις τράπεζες, οι οποίες αντί να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία πληρώνουν επιδόματα, αυτοκίνητα βουλευτών κ.ά. Συνεπώς, το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων στον πυρήνα προωθεί τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία: δανεικά που οι κυβερνήσεις του «επάρατου δικομματισμού» σκόρπιζαν για να κερδίζουν ψήφους. Μπορεί, δηλαδή, η ΕΚΤ να μην κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση, κάνει μεγάλη χάρη σε εμάς τους πολίτες, απαγορεύοντας τις κρατικές σπατάλες με τα λεφτά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT