Λεωνίδας Καβάκος, 4ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού, Workshop Μουσικής Δωματίου, διοργάνωση Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών

Λεωνίδας Καβάκος, 4ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού, Workshop Μουσικής Δωματίου, διοργάνωση Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η βαθιά ερμηνευτική δύναμη του Λεωνίδα Καβάκου στο σόλο βιολί στο «Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47» του Φινλανδού Γιαν Σιμπέλιους, ο απόλυτος εναρμονισμός του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle, η ταύτιση του μουσικού με το βιολί και το δοξάρι για να αποδοθεί το συναίσθημα και ο ήχος του συνθέτη Σιμπέλιους με απόλυτη τελειότητα, όλα αυτά συζητήθηκαν, και θα συζητούνται για καιρό, από όλους όσοι είχαν την τύχη να τον ακούσουν να παίζει στο πλαίσιο του πρωτομαγιάτικου «Κοντσέρτου της Ευρώπης» στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο, και να γνωρίσει την αποθέωση στον τόπο όπου διδάχθηκε μουσική, και άνοιξε μετά τα φτερά του στο εξωτερικό, με ανώτερες σπουδές, για μια καριέρα διεθνούς αναγνώρισης του μοναδικού του ταλέντου. Αλλά και όσοι είτε είδαν κι άκουσαν στην τηλεόραση τη μετάδοση της συναυλίας, είτε άκουσαν τον απαράμιλλο ήχο του βιολιού του στο ραδιόφωνο, μιλούν για τη συγκίνηση και την ανάταση που μετέδιδε το παίξιμο του Ελληνα Λεωνίδα Καβάκου που, όπως γράψαμε στην «Κ», «πάντα επιστρέφει στον τόπο του».

Και να μια είδηση που θα χαροποιήσει τους φίλους της μουσικής και ειδικά τον κόσμο του Λεωνίδα Καβάκου. Αφορά το 4ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου, το οποίο –όπως μας πληροφορεί η βιολονίστρια Κρυσταλία Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες– πρόκειται να πραγματοποιήσει ο σπουδαίος Λεωνίδας Καβάκος στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015 στην Ακαδημία Αθηνών. Το Σεμινάριο που κάνει στη χώρα μας ο Λεωνίδας Καβάκος είναι από τα πιο σημαντικά με παγκόσμια απήχηση, η δε ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ανοιχτό σε νέα ταλαντούχα παιδιά καθώς και σε επαγγελματίες μουσικούς από όλο τον κόσμο. Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό, με ακροατήριο το οποίο κάθε χρόνο προσέρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας…

Στα τρία προηγούμενα έτη συμμετείχαν σ’ αυτό εξαιρετικοί νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και από πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, όπως Ιαπωνία, Αμερική, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Μεξικό, Αρμενία, Νορβηγία, Αυστρία και Βέλγιο. Το Σεμινάριο διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους ακροατές, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν με την παρουσία τους από όλη την Ελλάδα. Το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα το Σεμινάριο Βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου με τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, ύστερα από τρία χρόνια επιτυχημένης εκπλήρωσης των στόχων του στη χώρα μας, δικαιολογημένα το θεωρεί εδραιωμένο γεγονός στο διεθνές μουσικό γίγνεσθαι, και η εξαιρετικά θετική απήχηση του Σεμιναρίου εξασφαλίζει την αίσια συνέχεια. Οι ημέρες του Σεμιναρίου –σημειώστε τις– είναι Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, στην Πανεπιστημίου.

Αποχαιρετισμός στην Ελλη Σταματιάδου, πολύτιμη συνεργάτιδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας…

Στην καρδιά της άνοιξης «έφυγε» στις 30 Απριλίου η Ελλη Σταματιάδου, συνεργάτις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από την ίδρυσή του, φίλη στενή της προέδρου κυρίας Νίκης Γουλανδρή, με πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία των βοτανικών συλλόγων του. Η Ελλη Σταματιάδου όργωσε, κυριολεκτικά, την Ελλάδα, συλλέγοντας χιλιάδες δείγματα φυτών, που η ίδια συντήρησε, και αρχειοθέτησε το Herbarium του Μουσείου. Το δικό της πέρασμα από τη ζωή τής έδωσε τη μεγάλη ικανοποίηση να ανακαλύψει 40 νέα είδη φυτών και ως ένδειξη τιμής έχουν πάρει το όνομά της δύο φυτά, η Veronica stamatiadae και ο Dianthus stamatiadae. Η προσφορά της στο έργο του Αγγελου και της Νίκης Γουλανδρή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και έχει κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση στη βοτανική έρευνα.

Η οικογένεια του Μουσείου Γουλανδρή, Διοικητικό Συμβού.λιο, στελέχη και συνεργάτες, με επικεφαλής την πρόεδρο κυρία Νίκη Γουλανδρή αποχαιρέτισαν την Ελλη Σταματιάδου στην κηδεία της στο Κοιμητήριο του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος στην Κηφισιά. Η αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή κυρία Φαλή Βογιατζάκη μίλησε με θερμά συγκινημένα λόγια για τη συμβολή της Ελλης Σταματιάδου στο βοτανικό μέρος του Μουσείου, χαρακτήρισε την προσφορά της στο έργο τού μουσείου μεγάλη, την δε απώλειά της αγεφύρωτη. Η Veronica και ο Dianthus stamatiadae που φέρουν το όνομά της, μέλη της μεγάλης οικογένειας της ελληνικής φύσης, θ’ ανθίζουν πάντα, τιμώντας τη μνήμη της και το βοτανικό της έργο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT