«Ζωηραί ανησυχίαι…», όσα βλέπει ο φακός, και ο υπουργός

«Ζωηραί ανησυχίαι…», όσα βλέπει ο φακός, και ο υπουργός

4' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις… Δημοσιογράφος ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στην αυτοψία που πραγματοποίησε στα έργα συντήρησης στο πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι φωτογραφήθηκε να παρατηρεί με έκδηλο ενδιαφέρον απόκομμα πρώτης σελίδας του «Ελεύθερου Τύπου» πάνω στον σοβαντισμένο τοίχο, απομεινάρι άλλων καιρών και εποχών. «Ζωηραί ανησυχίαι εις Ουάσιγκτον» λέγει το άρθρο δεξιά, άγνωστον πότε γράφηκε, και σε ποιες ανησυχίες αναφέρεται… Το έμπειρο μάτι τού άλλοτε συναδέλφου μας το πρόσεξε… Κατά τα άλλα, η αυτοψία στα έργα συντήρησης που γίνονται στο πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, όπως πληροφορεί το Γραφείο Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου στην περιοχή αυτή, με κοινή υπουργική απόφαση, εξελίχθηκε ομαλά, όπως φαίνεται από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού κ. Ξυδάκη. «Είναι ενθαρρυντικό ότι σε αυτόν τον επί πολλά έτη εγκαταλελειμμένο ιστορικό χώρο, εξελίσσεται σήμερα πολυσήμαντη σωστική και αναστηλωτική εργασία, καθώς και ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης», είπε. Και συνέχισε: «Σε αυτόν τον μνημειακό πυρήνα υπάρχει κτιριακό απόθεμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει μία πρώτη σημαντική εστία για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου, καθώς θα εξελίσσεται ταυτόχρονα η αξιοποίηση των καλλιεργειών και των παραγωγικών δράσεων. Το Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα συνέργειας πολλών υπουργείων, με αποτέλεσμα ένα χώρο πολιτισμού, παιδείας, αναψυχής και πρωτογενούς παραγωγής». Μνήμης όμως; Και μάλιστα ιστορικής; Ποιος υπουργός θα φροντίσει γι’ αυτό; Μικρά παιδιά, ο αδελφός μου κι εγώ, μάς πήγαιναν οι γονείς μας με ένα σαραβαλάκι οικογενειακό αυτοκίνητο στη Βαρυμπόμπη, «για περίπατο στα βασιλικά κτήματα» στον πληθυντικό, με τα κτίρια, την εξοχική βασιλική έπαυλη, τα αγροτικά υποστατικά, το αμαξοστάσιο, όπου το αμαξάκι με το οποίο έκαναν βόλτες στο Τατόι η Σοφία, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος ήταν πολύ μικρός… Εστω και από απόσταση κάτι είχαν να μας πουν αυτά τα κτίρια.

Ο πατέρας, βενιζελικός όπως οι περισσότεροι Μικρασιάτες πρόσφυγες, δεν επεκτεινόταν. Μας έδειχνε από μακριά «τους βασιλικούς τάφους», μας έλεγε την ιστορία του βασιλέα Αλέξανδρου του Α΄, που πέθανε από δάγκωμα μαϊμούς, για την Ασπασία Μάνου (1896-1972), τη μοργανατική σύζυγό του, και την κόρη τους Αλεξάνδρα, μετέπειτα βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας, τη μητέρα του νυν διαδόχου πρίγκιπα Αλέξανδρου Β΄ της Σερβίας, που με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Αικατερίνη έρχονται συχνά στην Ελλάδα. Το 1993, ετάφησαν, μητέρα και κόρη, σε μνήματα στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, και στις 9 Μαΐου 2013 έγινε εκταφή και μεταφέρθηκαν τα οστά στο Βελιγράδι, όπου ετάφησαν. Αυτά είναι κομμάτια μνήμης για το Τατόι που θυμούνται αμυδρά οι νέες γενιές, κομμάτια ιστορίας που βίωσαν οι απελθόντες και που η «παλιά φρουρά» τιμά, ανεξάρτητα από κομματικές ιδεολογίες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου, με το νέο, βαφτισμένο του, όνομα, πόσο περιθώριο αφήνει να μην ξεχαστεί η ιστορία του Τατοΐου; Εκτός εάν είναι κι αυτό, μέσα στην κοινή υπουργική απόφαση, ανομολόγητο. «Ζωηραί ανησυχίαι» λοιπόν, και όχι μόνον στην Ουάσιγκτον, όπως λέει το απόκομμα της εφημερίδας – κειμήλιο της ιστορικής μνήμης. Και μπράβο στον κ. Ξυδάκη που την πρόσεξε…

Το Προεδρικό πρόγραμμα στην επικαιρότητα, τιμώντας σήμερα προσωπικότητες

Οπως συμβαίνει πολλές φορές, από το καθημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας βγαίνουν πολύ σημαντικές ειδήσεις. Ειδικά το σημερινό πρόγραμμα, που δεν αφορά όμως συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά τιμητικές εκδηλώσεις και εγκαίνια τέχνης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Προεδρίας.

• Ωρα 09.30 στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στην πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας του Συμβουλίου προς τιμήν του αποχωρούντος προέδρου του συμβουλίου, κ. Σωτηρίου Ρίζου. Μια γρήγορη αναδρομική ματιά στη διαδρομή του κ. Σ. Ρίζου: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με ειδίκευση στο Συνταγματικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ταυτόχρονα διετέλεσε συνεργάτης του Ινστιτούτου Max Planck. Το 1975 εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισηγητής, το 1981 προάγεται σε πάρεδρο, το 1992 σε σύμβουλο Επικρατείας, το 2005 προήχθη σε αντιπρόεδρο, αναλαμβάνοντας αρχικά την προεδρία του Α΄ και Γ΄ Τμήματος και στη συνέχεια του Δ΄ Τμήματος. Τον Αύγουστο του 2013 διορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαδεχόμενος τον κ. Κώστα Μενουδάκο. Και σήμερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του αποχωρούντος κ. Σωτήρη Ρίζου – Αξιος, Αξιος!

• Στη συνέχεια του Προεδρικού προγράμματος, ο Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος πηγαίνει, ώρα 12.00, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) όπου θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας για τη μετονομασία του κτιρίου σε «Μέγαρο Ανδρέα Χριστοδουλίδη».

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης (1942-2012) από την Κύπρο, απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου, παρακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διέκοψε λόγω δικτατορίας και εγκατέλειψε την Ελλάδα για να επανέλθει το 1974, όπου εργάσθηκε στην εφημερίδα «Εξόρμηση». Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Προς τιμήν του το Εθνικό Πρακτορείο της χώρας Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τα τρία χρόνια από τον θάνατό του (6 Ιουνίου 2012) ονομάζει το κτίριο όπου στεγάζεται, Τσόχα 36, Αθήνα, σε «Μέγαρο Ανδρέα Χριστοδουλίδη», ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει σήμερα τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας, στην εκδήλωση που τιμά τον άνθρωπο που έβαλε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό του πρακτορείου. Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, με πλακέτες προσφοράς, οι δημοσιογράφοι Βασίλης Νικολόπουλος, Νικόλας Βουλέλης και ο Σταύρος Τζίμας, «Καθημερινή» Θεσσαλονίκη.

• Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώρα 21.00 απόψε, τιμά την τέχνη εγκαινιάζοντας την έκθεση «Art Athina 2015» στο γήπεδο Tae Kwon Do, στο Κλειστό του Π. Φαλήρου.

Τηλεφοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT