Ο κακός μας ο καιρός, η ΕΜΥ, εμείς, η Ευρώπη; Ποιος φταίει; Αναπάντητο

Ο κακός μας ο καιρός, η ΕΜΥ, εμείς, η Ευρώπη; Ποιος φταίει; Αναπάντητο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης

Τι μέρα κι αυτή! Ηλιος, βροχή, βροντές, κεραυνοί, λιακάδα, μόνον ο Αττικός καιρός μοιάζει να συμπονεί την ανησυχία των κατοίκων τού άλλοτε προνομιούχου Λεκανοπεδίου για το τι μέλλει γενέσθαι, σήμερα, αύριο, εδώ, στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Μαξίμου, στη Βουλή! Οσο οι διαπραγματεύσεις, σαν το γιοφύρι της Αρτας, δεν λένε να στεριώσουν, κορυφώνεται η ένταση για την έκβαση. Εκτός πια, αν η κόρη του Πρωτομάστορα είναι η χώρα που έδωσε στην οικουμένη τον πολιτισμό και είναι κρίμα τώρα, μόνον για διακοπές να την προτιμάμε, όπως είπε ο καλός φίλος, ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χθες, είχε πυκνότατο πρόγραμμα συναντήσεων και οι διαπιστευμένοι συντάκτες πηγαινοέρχονταν εξαντλώντας κι αυτοί, ή αγγίζοντας έστω, τα όρια των μετακινήσεών τους.

Πρώτη συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, που κύλησε με ευχές και συμβουλές σε φιλικό κλίμα και τόνο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφού του ευχήθηκε «Κύριε Πρόεδρε, να ’στε καλά, γερός και δυνατός», προχώρησε και στο καλό του τόπου, ευχόμενος στον Πρόεδρο δημιουργική παρουσία και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. «Κύριε πρόεδρε, φίλε Νίκο», ο Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με τη σειρά του, εκδήλωσε δημόσια την εκτίμηση που του έχει. «Οι συμβουλές από έναν άνθρωπο με τη δική σου διαδρομή, εμπειρία και συμβολή στη δημοκρατική πορεία του τόπου, μετά τη μεταπολίτευση και όχι μόνο, είναι πολύτιμες».

Η δεύτερη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση είχε συναδελφική εγκαρδιότητα. Οπως τόνισε ο κ. Πανούσης «35 χρόνια μαζί στο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Δίκαιο εσείς, Εγκληματολογία εγώ, συν την εμπειρία που είχατε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μάς επιτρέπουν να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος». Συμφώνησε ο κ. Παυλόπουλος, εξήρε τον ρόλο της Αστυνομίας στα θέματα της τρομοκρατίας και στη δημόσια τάξη στους δύσκολους καιρούς, καθώς και στη δουλειά της σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση. «Κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη». Και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Π.Π. «εδώ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Γ. Πανούσης άδραξε την ευκαιρία και είπε: «Ενώ η Ευρώπη μάς πιέζει και με σκληρότητα καμιά φορά, εμείς δείχνουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό και ανθρωπισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών»… Μαθήματα η Ελλάδα στον τρόπο που φερόμεθα μέσα στην κρίση, αντιμαθήματα η Ευρώπη στον τρόπο που χειρίζεται την Ελλάδα.

Εθνική κόκκινη γραμμή

Τρίτη συνάντηση, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ώρα απογευματινή, κλίμα διάχυτης ανησυχίας. Αλλοτε ερχόταν με τα πόδια από το Μαξίμου, χθες έφθασε συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κώστα Καραγκούνη και τον κ. Κώστα Μπούρα. Το ενδιαφέρον προσμετρείται και από τους πολλούς δημοσιογράφους και κάμερες που είχαν καιρό να τον δουν στο Προεδρικό. Μετά τη θερμή χειραψία πήραν τις θέσεις τους, ο κ. Σαμαράς μπήκε αμέσως στο θέμα, μιλώντας πρώτος: «Λυπάμαι που σας βλέπω, κ. Πρόεδρε, κάτω από τις σημερινές δραματικές συνθήκες. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η συμπόρευσή μας με την Ευρώπη – πράγμα που θα ήταν ένας εφιάλτης για όλο τον ελληνικό λαό, για την αξιοπιστία της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας στη δύσκολη περίοδο που περνάει η γειτονιά μας». Και προχώρησε δηλώνοντας ότι «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο Ευρώ. Μια θέση που για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή που την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσο μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο».

Ο Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι γνωρίζει την ιστορική διαδρομή και τον ρόλο της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, εστίασε στην αταλάντευτη προσήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον τη δική του βεβαιότητα ότι «θα κάνετε και πάλι αυτό που σας αναλογεί, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης». Και ακόμη μία φορά υπογράμμισε ότι «θα διασφαλίσω, με την πλειοψηφία και με την εντολή της Βουλής –από τον ελληνικό λαό που εξέλεξε τη Βουλή αυτή– αυτή την πορεία, φθάνοντας στα όρια των αρμοδιοτήτων μου». Οι δημοσιογράφοι έφυγαν, δεν έκανε δηλώσεις ο κ. Σαμαράς. Αταλάντευτη η βεβαιότητα, αναπάντητο το αποτέλεσμα.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT