Καταλύτης το έλλειμμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται σταδιακά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στη βαλτωμένη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Σαν να έχει πέσει σε κινούμενη άμμο, σε κάθε απότομη κίνηση την καταπίνει το έλος. Η αγωνία των στελεχών της κορυφώνεται. Μαζί και η επιθετικότητα ενός κλειστού, σχεδόν συνωμοτικού, κύκλου ανθρώπων, που ενδύουν τις ελάχιστα δημοκρατικές εξουσιαστικές τους βλέψεις υπό ιδεολογικό μανδύα.

Μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, που έγινε με την ανεξήγητη, αφού μάλιστα δεν είχε τίποτε να πει, αλλά σίγουρα πολιτικώς ενοχλητική, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, κατέστη πασιφανές ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης έχει στριμωχτεί πριν ακόμη βαθύνει η συζήτηση επί των κρίσιμων ζητημάτων της πρώτης αξιολόγησης.

Ορθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητεί να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι, το αργότερο, τον προσεχή Μάρτιο. Προκαλεί όμως απορία γιατί ο υπουργός, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συζητήσεις, επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη στον συνομιλητή του και ειδικότερα στο ΔΝΤ.

Αν καλά γνωρίζω (και γνωρίζω πολύ καλά), οι ελεγκτές δεν έχουν κάνει, ακόμη, καμία συστηματική παρατήρηση επί του σχεδίου Κατρούγκαλου. Για τον πολύ απλό λόγο ότι ο υπουργός Εργασίας δεν υποστήριξε με υπολογισμούς και στοιχεία το σχέδιο που απέστειλε στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας όλα τούτα, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να διαψευσθούν αυτά που μεταφέρονται ως δημοσιογραφικές πληροφορίες από τους θεσμούς. Δύσκολο! Εχω διαμορφώσει τη μετά λόγου γνώσεως πεποίθηση ότι οι πληροφορίες που αποδίδονται στο Ταμείο ή στους Eυρωπαίους ελεγκτές εκπορεύονται από στελέχη της κυβέρνησης. Αυτά πρώτα από όλους εμάς τους δημοσιογράφους ακούνε τις παρατηρήσεις των ελεγκτών. Στη συνέχεια, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν στους δημοσιογράφους τα σχόλια των ανθρώπων του Τόμσεν, του Κοστέλο ή όποιου άλλου παράγοντα του κουαρτέτου.

Το θέμα όμως είναι πολύ πιο απλό και γι’ αυτό σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά στις επικοινωνιακές δολοπλοκίες.

Η κυβέρνηση τα βρίσκει συνεχώς και πιο δύσκολα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι το δημοσιονομικό άνοιγμα. Η σύγκρουσή της με το Ταμείο εξηγείται αν κανείς υπολογίσει την άβυσσο που χωρίζει τους υπολογισμούς Τσακαλώτου με εκείνους που ετοιμάζονται να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι συνεργάτες του Πόουλ Τόμσεν.

Για να το διατυπώσω με απλό τρόπο. Εστω ότι η κυβέρνηση παραδέχεται πως θα έχει ένα κάποιο έλλειμμα. Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής ισχυρίζονται ότι, με τους δικούς τους υπολογισμούς, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι διπλάσιο.

Σαν να μην έφθανε αυτό, οι τεχνοκράτες του Ταμείου δεν δέχονται ούτε τους ελληνικούς υπολογισμούς ούτε τους κοινοτικούς. Κατ’ αυτούς, το πραγματικό έλλειμμα θα είναι τετραπλάσιο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT