Το φάντασμα του 4%

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Τι από τα δύο είναι η Ειδομένη; Σύγχρονο Νταχάου ή τιμητική εικόνα για την Ελλάδα; Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, Π. Κουρουμπλής και Αρ. Μπαλτάς, δεν διαφωνούν, παρά την εμφανή απόκλιση. Γιατί το «σύγχρονο Νταχάου» το δημιουργούν τα κλειστά σύνορα, κατά τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και η «τιμητική εικόνα» είναι η ελληνική αλληλεγγύη μπροστά στην αναλγησία των χωρών που κρατούν τα σύνορά τους κλειστά, κατά τον κ. Αριστείδη Μπαλτά. Οπότε, όπως και να ’χει, οι «άλλοι» φταίνε. Γίναμε αποθήκη ψυχών από την καλή καρδιά μας, τον υψηλό δείκτη ανθρωπισμού μας, μοιάζει να υποστηρίζουν. Λες και το συναίσθημα είναι αυτό που ορίζει διακρατικές συμφωνίες, επιβάλλει την τήρηση όρων και προϋποθέσεων.

Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και η ενδοκυβερνητική κρίση (περί «Μακεδονίας»), δι’ ανύπαρκτον αφορμήν επί της ουσίας (ακριβής, ως προς αυτό, η ανακοίνωση του Ποταμιού, ειδικά στη φράση «εθνοκάπηλοι όλων των ειδών, συμμαζευτείτε»), προβάλλουν μια εικόνα σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα. Οχι ότι αποκαταστάθηκε ποτέ αυτή η «σχέση με την πραγματικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν το κόμμα του 4%. Η κριτική ότι «ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το 4%» δεν είναι ισοπεδωτική. Με την ίδια αντίληψη πορευόταν και την περίοδο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», μετά την πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη, όταν ο πρωθυπουργός και προβεβλημένοι υπουργοί περιφέρονταν στην Ευρώπη ως πωλητές θαυμάτων ή επίδοξοι αναμορφωτές.

Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο των δραματικών εξελίξεων και αφού επινοήθηκε και εξαντλήθηκε ένα ρεπερτόριο επιχειρημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ πνίγεται στις αντιφάσεις του και η χώρα στα αδιέξοδά της. Ο δρόμος, όμως, προς τις εποχές του ανέξοδου λαϊκισμού έχει κλείσει. Η Ελλάδα του 2014 είναι οριστικό παρελθόν. Δέθηκε η μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν των προσφύγων και μεταναστών. Οπως εκείνοι αρνούνται να επιστρέψουν στις χώρες τους, σε συνθήκες μη βιώσιμες, πολέμου, σφαγών, λιμού, έτσι και η κυβέρνηση. Δεν έχει έδαφος για να οπισθοχωρήσει. Θα πρέπει να διαχειριστεί πρωτόγνωρες διαδικασίες, πολλαπλάσιες ευθύνες, απαιτητικά στοιχήματα. Θα πρέπει να κυβερνήσει. Ανεξάρτητα από τα ποσοστά που έχει ή νομίζει ότι έχει…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT