Eικόνες γεμάτες πολιτισμό στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης, χθες, του Iταλού προέδρου Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella στην Aθήνα

Eικόνες γεμάτες πολιτισμό στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης, χθες, του Iταλού προέδρου Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella στην Aθήνα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης

Σε επίσημες συναντήσεις και συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο στο Προεδρικό Mέγαρο και με τον πρωθυπουργό κ. Aλέξη Tσίπρα στο Mέγαρο Mαξίμου, με δείπνο προς τιμήν του και προσφωνήσεις φιλίας και συνεργασίας πέρασε η πρώτη ημέρα, 17 Iανουαρίου 2016, οπότε η χθεσινή, Tετάρτη 18/1 αφιερώθηκε στον πολιτισμό, κορύφωση όλων των επισκεπτών στην Aθήνα, αρχαία και σύγχρονη. Mε επίσκεψη στο Mουσείο της Aκρόπολης άρχισε το εξαιρετικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον πρόεδρο κ. Sergio Mattarella, τον οποίο συνόδευε η κόρη του Laura Mattarella, ενώ την επίσημη συνοδεία του αποτελούσαν ο υφυπουργός Eξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Iταλικής Δημοκρατίας κ. Vincenzo Amendola, ο γενικός γραμματέας της Ιταλικής Προεδρίας κ. Ugo Zampetti, επίσης ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras και ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθήνας κ. Emanuele Papi.

Εξω, πάνω στα σκαλιά υποδέχθηκαν τον πρόεδρο κ. Mattarella ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τον συνόδευσαν μέσα στο Μουσείο, όπου τον περίμενε ο Πρόεδρος κ. Πρ. Παυλόπουλος, ώρα 12 παρά 10. Μπαίνοντας στην είσοδο στο ισόγειο, πρώτη μεγάλη έκπληξη, η αγαλμάτινη Κεφαλή του Αδριανού, το πορτρέτο του σε μάρμαρο, όπως την αποκαλεί ο καθηγητής κ. Παντερμαλής, ο οποίος το θεωρεί το καλύτερο του κόσμου, αυτό που το 1933 βρέθηκε στη Συγγρού. Πίσω από τη μαρμάρινη Κεφαλή «έτρεχε» το αφιέρωμα που, σε ιδέα του κ. Παντερμαλή, έγινε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Ματαρέλα, διότι στη Ρώμη αλλά και αλλού εορτάζεται το Ετος Αδριανού, για τα 1.900 χρόνια από την ανάρρηση στον θρόνο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού, με εκθέσεις και διαλέξεις. Το αφιέρωμα στο Μουσείο Ακρόπολης περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται συνεχώς στο ισόγειο, για όλους τους επισκέπτες να το δουν, αφού αποθαυμάσουν και τη μαρμάρινη Κεφαλή Αδριανού, για την οποία έκανε δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος. Τον Ιταλό πρόεδρο ξενάγησε ο κ. Παντερμαλής, άρχισαν από την Αίθουσα των Αρχαϊκών, ο πρόεδρος κ. Ματαρέλα και η κόρη του Λάουρα, και όλη η επίσημη συνοδεία θαύμασαν τους Κούρους και τις Κόρες, ο κ. Παντερμαλής έδειξε την Κόρη που στην αρχαιότητα ήταν ζωγραφισμένη, κάτι που εντυπωσίασε τον κ. Ματαρέλα και περιεργάστηκε τα ίχνη επάνω της προσεκτικά. Μετά επισκέφθηκαν τις Καρυάτιδες και, στη συνέχεια, ανέβηκαν στην Αίθουσα «Παρθενών», σταμάτησαν και κοίταξαν τον περικαλλή Ναό απέναντι στην Ακρόπολη, υπόμνηση και «φρουρό» των γλυπτών της Ζωφόρου, τα οποία ο επίσημος επισκέπτης και η συνοδεία του θαύμαζαν και άκουγαν με μεγάλη προσοχή τα όσα τους εξήγησε ο κ. Παντερμαλής και τα όσα είπε ο Ελληνας Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος, με δύο διερμηνείς να μεταφράζουν στην ιταλόφωνη επίσημη ομάδα τα όσα θαυμαστά αφορούν τα έργα του Φειδία στον Χρυσό 5ο αιώνα των αρχαίων Αθηνών…

Η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση…

Η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον δε πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα και τη συνοδεία του, καθώς και τον ομόλογό του Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο υποδέχθηκαν, έξω από το νεοκλασικό κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, η σύζυγός του κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος και η γραμματεύς του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Μαριάννα Μόσχου. Τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Προεδρίας πρέσβης κ. Γιώργος Γεννηματάς, η διευθύντρια διπλωματικού γραφείου Προεδρίας πρέσβης κ. Κατερίνα Κόικα και η κ. Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Προεδρίας Δημοκρατίας. Η επίσημη προεδρική συντροφιά κατευθύνθηκε, συνοδευομένη από τον κ. Κων. Σπ. Στάικο, αρχιτέκτονα, ιστορικό του βιβλίου, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, μία λαμπρή αίθουσα αντάξια της Βιβλιοθήκης που συγκροτήθηκε για να συλλέξει και να αξιοποιήσει τα έντυπα πνευματικά επιτεύγματα των Ελλήνων, από την εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης ώς την ανάδειξη του Ελληνικού Κράτους (15ος – 19ος αι.). Οι επίσημοι επισκέπτες, εκτός από τον πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Ανάστασις», που πολύ θαυμάστηκε από τον πρόεδρο κ. Ματαρέλα και αποκτήθηκε την τελευταία πενταετία από το Ιδρυμα Ωνάση, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις 14 Εικόνες του Θεόφιλου Πουλάκη που αναπαριστούν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη και έχουν φιλοτεχνηθεί κατά παραγγελία της οικογένειας A. M. Volpi di Misurata. Επίσης, περιεργάστηκαν το πιάνο της μεγάλης σοπράνο Μαρίας Κάλλας, που ήταν στο γιοτ «Χριστίνα» και τώρα στολίζει το μέσον της αίθουσας, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τον μαρμάρινο διάκοσμο του τζακιού, έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Παπαδημητρίου πρόσφερε στους Προέδρους το «Ενθύμημα», ειδική έκδοση της Ωνασείου Βιβλιοθήκης σε δύο αντίτυπα – δερματόδετα σε περγαμηνή, το ένα στην ελληνική και το άλλο στην ιταλική γλώσσα, ως Ricordo της επίσκεψης.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιταλού προέδρου στην Αθήνα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, θα παρουσιάσει μια σειρά αρχέτυπων εκδόσεων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν στην Ιταλία κατά την περίοδο της Αναγέννησης με υπομνηματισμό στα ελληνικά και ιταλικά. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, Βασ. Αμαλίας 56, θα συνοδεύεται δε από αναμνηστική δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και ιταλικά.

ΤΗΛΕΦΟΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT