Το σενάριο αρχίζει, πλέον, να γίνεται όλο και πιο σαφές. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από ένα δημοψήφισμα και να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση έως τον Ιανουάριο του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ο Πάνος Καμμένος θα δηλώσει ότι την καταψηφίζει και αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να πείσει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ότι «κράτησε τον λόγο του», ρίχνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση λόγω Σκοπίων.
Εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός θα έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να περάσει η συμφωνία με διάφορες σκόρπιες ψήφους από τα υπολείμματα του Ποταμιού και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.
Η άλλη είναι να δηλώσει απλώς αδυναμία έγκρισης της συμφωνίας, λόγω της απώλειας στήριξης από τον κ. Καμμένο. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το λογικό είναι ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει εκλογές για τις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και τις αυτοδιοικητικές. Τι κερδίζει ή μάλλον τι πιστεύει ότι κερδίζει με αυτή τη φόρμουλα ο κ. Τσίπρας και γιατί θεωρεί ότι είναι win win για τον ίδιο και τον κυβερνητικό του εταίρο; Ισως γιατί εκτιμά ότι θα διασώσει τους ΑΝΕΛ την τελευταία στιγμή, ενώ θα ενισχύσει το δικό του κεντροαριστερό προφίλ αμέσως πριν από τις εκλογές. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει μία «καυτή πατάτα» στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Αν δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία η Βουλή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να την επαναδιαπραγματευθεί ή να την εγκρίνει έχοντας όλη τη διεθνή κοινότητα απέναντι. Αν την έχει εγκρίνει, θα τεθεί ζήτημα υλοποίησής της.
Το σενάριο ταιριάζει με την τακτικίστικη νοοτροπία των κυβερνώντων. Το πρόβλημα είναι ότι έξι μήνες στην ελληνική και βαλκανική πολιτική ζωή είναι μία αιωνιότητα… Το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια και στην Αθήνα έχει αγριέψει πολύ και η συμφωνία έχει απελευθερώσει τις πιο περίεργες και απρόβλεπτες δυνάμεις. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν το σύστημα Καμμένου θα μπορέσει να αντέξει την πίεση έως το 2019, ειδικά αν η συμφωνία στα Σκόπια αρχίζει να περνάει έναν έναν τους κάβους του δημοψηφίσματος και μετά της συνταγματικής αναθεώρησης. Ούτε μπορεί κάποιος να προβλέψει με ασφάλεια ότι οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ θα μπορέσουν να ξεπεράσουν όλα τα δικά τους, ορατά και αόρατα, εμπόδια. Αν πάντως όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό επί χάρτου, θα προέβλεπα ότι η κυβέρνηση θα πέσει με σκηνοθετημένο κρότο τους πρώτους μήνες του ’19 και οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.