Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην «Κ»: Ευκαιρία για την Ε.Ε. η κλιματική αλλαγή

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην «Κ»: Ευκαιρία για την Ε.Ε. η κλιματική αλλαγή

Η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλάει στην «Κ» για τις προτεραιότητες της θητείας της

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναία βήματα από τα κράτη-μέλη για την υπέρβαση των διαφορών επί του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Aσυλο ζητεί η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», η 43χρονη Μαλτέζα, που την περασμένη Τρίτη έγινε η τρίτη γυναίκα και ο νεότερος άνθρωπος στα χρονικά του Κοινοβουλίου που αναλαμβάνει την προεδρία, εξηγεί επίσης τι την οδήγησε στην παρέμβασή της για το Κυπριακό στην πρώτη της ομιλία μετά την εκλογή της, ενώ δηλώνει ότι δεν υφίστανται επί του παρόντος οι προϋποθέσεις για μία θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τι σας οδήγησε να κάνετε την αναφορά σας στην Κύπρο στην παρθενική σας ομιλία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

– Για μένα, η Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και ενότητα, στα λόγια αλλά και στην πράξη. Για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να βάλουμε τέλος στη διχοτόμηση του τελευταίου διαιρεμένου ευρωπαϊκού έθνους. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να υποστηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την έξοδο από το τέλμα.

Βλέπετε προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας στο νέο έτος, με δεδομένες τις πολιτικές της Aγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίο και τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους Δικαίου στο εσωτερικό της χώρας;

– Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Τουρκίας. Ως Ε.Ε., είμαστε πάντα έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μία θετική και συνεργατική ατζέντα – αλλά μόνο αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν ισχύει σε αυτό το σημείο.

Είστε αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο δεύτερο μισό της θητείας του Κοινοβουλίου στα πιο πολιτικά ευαίσθητα «αγκάθια» του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Aσυλο; Μπορούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, να προσδοκούν κάτι χειροπιαστό όσον αφορά την αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη σε περιόδους έκτακτων ροών;

– Eχουμε δείξει στο Κοινοβούλιο ότι η πρόοδος και η συμφωνία είναι εφικτές, υπερβαίνοντας κομματικές περιχαρακώσεις και εθνικές διαxωριστικές γραμμές. Είναι στο χέρι του Συμβουλίου και των κρατών-μελών να δείξουν ότι και εκείνα μπορούν να επιδείξουν τόλμη και θάρρος. Πρόκειται για μία πρόκληση που δεν μπορεί να περιμένει.

Είναι πραγματικά πρόθυμες η Πολωνία και η Ουγγαρία να προχωρήσουν σε διάλογο για το κράτος Δικαίου; Θα πιέσει περισσότερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την ηγεσία σας για μία πιο αυστηρή στάση απέναντι σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του;

Για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να βάλουμε τέλος στη διχοτόμηση του τελευταίου διαιρεμένου ευρωπαϊκού έθνους.

– Το κράτος Δικαίου είναι η θεμελιώδης αξία της Eνωσής μας. Χωρίς αυτό, τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, ενώ αν δεν εφαρμόζεται αυστηρά θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών. Αν υπάρχει ένα κράτος-μέλος στο οποίο απειλούνται οι θεμελιώδεις αξίες μας, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο. Να είστε σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αφήσει στην άκρη αυτό το θέμα.

Στην πρώτη ομιλία σας είπατε επίσης ότι «αύριο θα είναι πολύ αργά» για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών (Fit for 55) έγιναν δεκτές με αρκετά μεγάλες επιφυλάξεις από τα κράτη-μέλη το περασμένο καλοκαίρι – και αυτό ήταν πριν από την ενεργειακή κρίση και τις διαφωνίες που έφερε στην επιφάνεια. Μπορεί το πακέτο να εγκριθεί με την αναγκαία ταχύτητα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030;

– Μπορεί, και πρέπει. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν μπορεί πλέον να αφεθεί στην επόμενη γενιά. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα. Είναι μία αναγκαιότητα, αλλά είναι επίσης μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία για την Ευρώπη να ηγηθεί, να κάνει μια νέα αρχή, να επανεφεύρει τον εαυτό της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ευημερία.

Δέχεστε ότι οι περιορισμοί που επέφερε η πανδημία επηρέασαν αρνητικά το Κοινοβούλιο έναντι του Συμβουλίου στη νομοθετική διαδικασία; Ελπίζετε να αλλάξει αυτή η ισορροπία καθώς η εξ αποστάσεως εργασία θα μειωθεί με την υποχώρηση της πανδημίας;

– Είμαι περήφανη για το πώς ο εκλιπών πρόεδρος Σασόλι καθοδήγησε το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κρατήσαμε το Κοινοβούλιο, 705 ευρωβουλευτές από 27 χώρες, ανοιχτό για όλη αυτήν την περίοδο. Δεν σταματήσαμε ποτέ. Συνεχίσαμε να συζητάμε, να ελέγχουμε και να νομοθετούμε.

Πιστεύω επίσης ότι με την προσφορά της χρήσης των εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου σε άτομα που βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης, ο πρόεδρος Σασόλι και το Κοινοβούλιο επέδειξαν αλληλεγγύη στην πράξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με έναν τρόπο που έδωσε ένα μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα για την Ευρώπη σχετικά με το πώς μπορούμε να φέρουμε την Ε.Ε. πιο κοντά στους πολίτες.

Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο ιδανικός τρόπος για εσάς, τη διάδοχό του, να τιμήσετε τη μνήμη του Νταβίντ Σασόλι;

– Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσω τον Νταβίντ θα είναι να υπερασπίζομαι πάντα το Κοινοβούλιο που τόσο αγαπούσε και την Ευρώπη για την οποία πάντα μαχόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT