Ο Αθανάσιος Εξαρχος στην «Κ»: 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις ετησίως από τη Vantage

Ο Αθανάσιος Εξαρχος στην «Κ»: 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις ετησίως από τη Vantage

Πριν από μερικά χρόνια η εμπορική εκμετάλλευση των πύργων και των ιστών των κεραιών στην Ελλάδα αποτελούσε υπόθεση εργασίας, όμως τα τελευταία χρόνια είναι μία από τις ενδεδειγμένες οδούς για την εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

7' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια η εμπορική εκμετάλλευση των πύργων και των ιστών των κεραιών στην Ελλάδα αποτελούσε υπόθεση εργασίας, όμως τα τελευταία χρόνια είναι μία από τις ενδεδειγμένες οδούς για την εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο μοντέλο αυτό στηρίζεται η λειτουργία της Vantage Towers, θυγατρικής του ομίλου Vodafone που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 82.000 πύργων τηλεπικοινωνιών, γνωστό και ως παθητικές υποδομές. Στην Ελλάδα, η Vantage Towers Hellas διαθέτει περίπου 5.200 σημεία.

Οπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Hellas, Αθανάσιος Εξαρχος, ο νέος στη χώρα μας τομέας της φιλοξενίας παθητικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών επιτρέπει στους παρόχους να επικεντρωθούν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η εταιρεία, που έχει συμπληρώσει 14 μήνες λειτουργίας, υλοποιεί ετησίως επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

– Σε τι επακριβώς συνίσταται το αντικείμενο της Vantage Towers;

– Η Vantage Towers αποτελεί μια νέα ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2020 εξαγοράζοντας τις παθητικές υποδομές της Vodafone. Εχει παρουσία, εκτός από την Ελλάδα, σε Αγγλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχία, διαθέτοντας περισσότερους από 82.000 πύργους και ιστούς. Τον Μάρτιο του 2021 εισήλθε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και πολύ γρήγορα συμπεριλήφθηκε στους δείκτες MDAX και TecDAX, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική της.

Στην Ελλάδα, μαζί με τις παθητικές υποδομές της Vodafone, η Vantage Towers απέκτησε και εκείνες της Wind Hellas. Πρόκειται για το επιστέγασμα της συνεργασίας που είχε η Vodafone με τη Wind, έχοντας συστήσει τη Victus που είχε ως αντικείμενο την κοινή χρήση του δικτύου κινητών τηλεπικοινωνιών. Δημιουργήθηκε έτσι ο πρώτος ανεξάρτητος πάροχος παθητικών υποδομών στην Ελλάδα με παρουσία σε περισσότερα από 5.200 σημεία σε όλη την επικράτεια. Στους πύργους και τους ιστούς μας πέραν από τους παρόχους, φιλοξενούνται επιπλέον 20 διαφορετικοί φορείς, όπως, για παράδειγμα, δημόσιες υπηρεσίες και διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ).

– Τι ώθησε τη Wind και τη Vodafone στη μεταβίβαση της παθητικής υποδομής των κεραιών στη Vantage Towers;

Στους πύργους και τους ιστούς μας, πέραν των παρόχων τηλεφωνίας, φιλοξενούνται επιπλέον 20 διαφο- ρετικοί φορείς.

– Με τη δημιουργία της Vantage Towers, η Vodafone και η Wind ακολούθησαν μια πετυχημένη παγκόσμια τάση για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, θέτοντας δύο βασικούς στόχους.

Κατ’ αρχήν, να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των υποδομών τους, να απελευθερώσουν πόρους και να αντλήσουν κεφάλαια που θα επιτρέψουν επενδύσεις μεγαλύτερης έκτασης σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, όπως το 5G. Ταυτόχρονα, να συμμετάσχουν στην αρχική ανάπτυξη μιας νέας αγοράς για τη φιλοξενία παθητικών υποδομών στην Ελλάδα, κλειδώνοντας τους όρους συνεργασίας τους με τη Vantage Towers για πάνω από 30 χρόνια.

Δεύτερον, να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο κύριο έργο τους, την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση και αξιοποίηση αυτών, κατά το μέγιστο δυνατό, προς όφελος του κοινού.

– Ποια είναι η «αρχιτεκτονική» της αγοράς των παθητικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών;

– Η αγορά των παθητικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δηλαδή των πύργων και των ιστών, ξεκίνησε πρόσφατα στην Ελλάδα, το τελευταίο τρίμηνο του 2020, με την έλευση της Vantage Towers. Το επιχειρηματικό μοντέλο έχει τις ρίζες του στην Αμερική της δεκαετίας του 1990. Θα λέγαμε ότι η ιδέα είναι πολύ απλή. Αντί δηλαδή ο κάθε τηλεπικοινωνιακός πάροχος να έχει στην κυριότητά του πύργους και ιστούς, οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στην κατοχή ενός παρόχου παθητικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών (TowerCo). Μια τέτοια εταιρεία έχει τον ρόλο της κατασκευής, υποστήριξης και διάθεσης των εν λόγω υποδομών σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος· είτε πρόκειται για πάροχο κινητής τηλεφωνίας είτε για μεμονωμένο πάροχο άλλων υπηρεσιών, όπως περιβαλλοντικών μετρήσεων και αναλύσεων.

Με αυτό το μοντέλο ο μεν πάροχος μπορεί να αφιερώσει τις δυνάμεις του στην παροχή υπηρεσιών και τη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής του, ενώ η TowerCo επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών φιλοξενίας, εξασφαλίζοντας τις μεγαλύτερες συνέργειες κλίμακας. Κι αυτό διότι εκεί που, μέχρι σήμερα, υπήρχε μόνον ένας χρήστης, πλέον είναι σε θέση, σε κάποιες περιπτώσεις, να συνυπάρχουν περισσότεροι από δύο και να επιμερίζονται τις δαπάνες. Η πρακτική αυτή δημιουργεί σημαντικά οφέλη στον καταναλωτή που απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος.

Σήμερα, παγκοσμίως, υπάρχουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια πύργοι και ιστοί, το 70% των οποίων ανήκει σε περισσότερες από 300 TowerCos. Στην Αμερική το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 90%, ενώ στην Ευρώπη των 700.000 πύργων και ιστών το ποσοστό είναι σημαντικά μικρότερο, γεγονός που προσφέρει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Γρήγορη επέκταση δικτύου και εφαρμογή πράσινων λύσεων

– Ποια είναι τα σχέδια της Vantage Towers;

– H Vantage Towers Greece είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα. Κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες, διαθέτοντας μία στρατηγική που κινείται σε τρεις άξονες. 
Πρόκειται για τη γρήγορη επέκταση του δικτύου μας με στόχο την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών των πελατών μας, τη συνεχή εκπαίδευση και ανανέωση ικανοτήτων για τους ανθρώπους μας και την υιοθέτηση πράσινων λύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή δοκιμάζουμε μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα, όπως εναλλακτικά καύσιμα και πύργους κατασκευασμένους από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Και δεδομένου ότι στο DNA της εταιρείας είναι η συνεγκατάσταση όλων των παρόχων σε μία κοινή υποδομή, αυτό άμεσα συνεπάγεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και λιγότερη οπτική όχληση στους πολίτες.

Ενας τομέας που δίνουμε μεγάλη βαρύτητα είναι η σχέση μας με τους εκμισθωτές τους οποίους θεωρούμε βασικούς μας συνεργάτες. Σκοπός μας είναι να επιβραβεύσουμε εκείνους με τους οποίους έχουμε καλή συνεργασία με νέα οικονομικά μοντέλα και μακροχρόνιες συνεργασίες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η αποχώρησή μας σε κάποιες λιγοστές περιπτώσεις, όπου η συνεργασία δεν είναι αποδοτική και οι ανάγκες της εταιρείας δεν καλύπτονται.

Στους 14 μήνες λειτουργίας μας στην Ελλάδα είμαστε υπερήφανοι για δύο πράγματα. Για τη στελέχωση της διοικητικής ομάδας σε ποσοστό 50% με γυναίκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 53% του συνολικού δυναμικού, ποσοστό πολύ σπάνιο για εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα μας. 

Το δεύτερο αφορά την ταχύτητα ενσωμάτωσης στη μητρική. Παρότι χρονικά είμαστε η τελευταία θυγατρική, καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες. 

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες η εταιρεία έλαβε την τελική της νομική μορφή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση πέντε εταιρικών μετασχηματισμών σε διάστημα 18 μηνών, ο νομικός σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων απέσπασε και βραβείο.  

Χρειάζονται 18 μήνες για μια άδεια κεραίας

– Εκτός από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ποιοι άλλοι είναι οι δυνητικοί χρήστες των υποδομών σας; 

– Οι υποδομές μας είναι δυνατόν να φιλοξενήσουν πολυάριθμες χρήσεις, εφόσον είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό, εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών. Για παράδειγμα, στους πύργους θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αισθητήρες μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Επίσης, πέρυσι εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με τη Sigfox Hellas, η οποία αξιοποιώντας τις υποδομές της Vantage Towers Greece επιδιώκει την πανελλαδική διάθεση του ασύρματου δικτύου χαμηλού που είναι κατάλληλο για τη διασύνδεση συσκευών Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT). Μέσω ακόμη συνεργασίας με τη Signify, την εταιρεία  φωτισμού της Philips, σχεδιάζουμε εφαρμογές για «έξυπνες» πόλεις, ενώ στην Αγγλία τοποθετούνται, πιλοτικά, στους πύργους μας σταθμοί φόρτισης drones.
Οι θέσεις μας είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες, από ραδιοερασιτέχνες μέχρι ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ερευνητικά ιδρύματα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το fund «Φαιστός» που έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στην τεχνολογία 5G. Οταν λοιπόν, το επενδυτικό ταμείο ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, θα διαθέσουμε τους πυλώνες μας για τη δοκιμή των λύσεων που δημιουργούν οι εταιρείες υπό το «Φαιστός».

– Κατά πόσον η ανάπτυξη δικτύου βρίσκεται αντιμέτωπη με γραφειοκρατικά ή αδειοδοτικά εμπόδια;

– Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα βελτίωσης του αδειοδοτικού πλαισίου, τα οποία έλυσαν προβλήματα και αγκυλώσεις δεκαετιών. Ετσι τώρα είμαστε σε πολύ καλό σημείο να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα που θα μας οδηγήσει στο μεγάλο όραμα: να αδειοδοτούμε και να ηλεκτροδοτούμε έναν νέο σταθμό ως εταιρεία παθητικών υποδομών σε σύντομο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα σε ένα τρίμηνο.
Σήμερα για να ολοκληρωθεί το σύνολο της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα βρεθεί μια θέση, απαιτούνται περισσότερο από 18 μήνες, χρονικό διάστημα που επιβραδύνει την ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας στη χώρα μας. Φανταστείτε, λόγου χάρη, ένα γήπεδο να ζητήσει σήμερα κάλυψη 5G για να προσφέρει στους θεατές προστιθέμενες υπηρεσίες, όπως VAR και Instant replay και να λαμβάνει ως απάντηση ότι η υλοποίηση του έργου είναι εφικτή μόνο στο τέλος της επόμενης σεζόν. Αυτό θυμίζει την ταχύτητα εξυπηρέτησης για νέα γραμμή σταθερού τηλεφώνου τη δεκαετία του 1990. Τότε περιμέναμε πολλούς μήνες, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται σε ημέρες. Ενα αντίστοιχο άλμα πρέπει να κάνουμε και στην αδειοδότηση των πύργων και των ιστών ώστε να βελτιώσουμε τη θέση μας στον ευρωπαϊκό δείκτη DESI. 
 
– Εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα με αντιδράσεις τα έργα τοποθέτησης σταθμών βάσης;

– Οπως διαπιστώσαμε και στην περίπτωση των εμβολίων για τον κορωνοϊό, οι αντιδράσεις είναι ένα οριζόντιο φαινόμενο. Ωστόσο, σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης κάλυψης και της καλής ποιότητας δικτύου. Ωστόσο, η κατάσταση τείνει να εξομαλυνθεί λόγω και της πληρέστερης ενημέρωσης του κόσμου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT