Περαιτέρω επέκταση της Epsilon Net εκτός Ελλάδος την επόμενη 3ετία

Περαιτέρω επέκταση της Epsilon Net εκτός Ελλάδος την επόμενη 3ετία

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη τριετία, αναμένονται για τον κλάδο της Πληροφορικής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος σε συνέντευξή του στην «Κ»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη τριετία, αναμένονται για τον κλάδο της Πληροφορικής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος σε συνέντευξή του στην «Κ». Η εισηγμένη επιδιώκει να ενισχύει την παρουσία της εκτός Ελλάδας, ενώ αναμένει για φέτος σημαντικά ενισχυμένα αποτελέσματα, συγκριτικά με το 2021.

– Πού αποδίδεται η μεγέθυνση του ομίλου Epsilon Net κατά την τελευταία διετία;

– Ο ρυθμός ανάπτυξης του ομίλου Epsilon Net είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και στρατηγικών κινήσεων που υιοθετήσαμε πριν από αρκετά χρόνια, έχοντας διαγνώσει έγκαιρα τις επερχόμενες τάσεις της ελληνικής οικονομίας και τις διεθνείς εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Από το 2013 έχουμε ξεκινήσει να επενδύουμε σε διαδικτυακές εφαρμογές, ψηφιακό νέφος, web και mobile τεχνολογίες, που εξασφαλίζουν την εργασία από απόσταση, ενώ ενισχύουμε ταυτόχρονα τις οργανωτικές μας δομές. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μονόδρομο, ενώ σημαντική υπήρξε η ώθηση που δέχτηκε η εταιρεία από την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Ολες αυτές οι κινήσεις μάς επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες την κατάλληλη χρονική στιγμή και να επεκταθούμε. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο όμιλος Epsilon Net είναι χρηματοοικονομικά υγιής, χρηματοδοτώντας με ίδια κεφάλαια το επενδυτικό πρόγραμμά του. Τονίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών μας γίνεται μέσα από την κερδοφορία μας, με την εταιρεία να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.

– Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τις εξαγορές που πραγματοποιείτε;

– Υστερα από την ένταξή της, πριν από δύο χρόνια, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, η εταιρεία πραγματοποίησε σειρά εξαγορών. Οι συνεργασίες πολλαπλασιάζουν τη δυναμική και την ισχύ μιας εταιρείας. Ξεκινήσαμε με την απόκτηση της Data Communication και ακολούθησε η εξαγορά της SingularLogic και η ίδρυση της Epsilon SingularLogic, του κεντρικού πυλώνα μας στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Κύριο στόχο μας αποτελεί η διαμόρφωση συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών βάσει της στρατηγικής μας και η διαμόρφωση ενιαίων λύσεων που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τι αναφέρει για τα σχέδια της εισηγμένης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εται-ρείας Γιάννης Μίχος.

– Πώς προβλέπετε ότι θα διαμορφωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου της Πληροφορικής; Εκτιμάτε ότι σε ορίζοντα κάποιων χρόνων η αγορά θα εμφανίσει σημάδια κορεσμού;

– Για την επόμενη τριετία υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι αυτό καθώς τόσο το Δημόσιο όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, λόγω και της πολυετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθυστέρησαν σημαντικά να ξεκινήσουν τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της υστέρησης, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα, ενώ η ανάγκη για υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων εκτοξεύθηκε λόγω και της πανδημίας. Η Epsilon Net, σε ορίζοντα τριετίας δρομολογεί την περαιτέρω επέκταση εκτός Ελλάδας, αλλά και την ενίσχυση της δραστηριότητάς της σε κάθετες αγορές, όπως ο χώρος του λογισμικού για τον τουριστικό κλάδο. Ευρύτερα το στρατηγικό μας πλάνο ανάπτυξης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με επενδύσεις για τη δημιουργία ενιαίων λύσεων προς τον τελικό πελάτη, τον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) και σε κλάδους όπου έχουμε ήδη το συγκριτικό πλεονέκτημα. Εκτός Ελλάδας ο όμιλος διαθέτει ήδη παρουσία, μέσω θυγατρικών, σε Ρουμανία και Κύπρο και μέσω συνεργατών σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κροατία.

– Τι είδους ψηφιακά έργα πρόκειται να διεκδικήσετε; Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν τα αποτελέσματα της Epsilon Net φέτος;

– Ο όμιλος Epsilon Net διεκδικεί καθημερινά νέα ψηφιακά έργα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσον αφορά τα έργα στον δημόσιο τομέα η παρουσία μας διευρύνεται μέσω της συνεργασίας με τη Space Hellas στη SingularLogic, που έχει μεγάλη εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα.

Η περυσινή χρονιά, το 2021, ήταν χρονιά ορόσημο για την αύξηση των μεγεθών του ομίλου, με αύξηση 132% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών. Για την τρέχουσα χρήση 2022 έχουμε από τις αρχές της χρονιάς διατυπώσει πρόβλεψη για κύκλο εργασιών σε ενοποιημένη βάση 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον αύξηση σε σχέση με το 2021 κατά 50% και λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) σε ετήσια βάση σε ποσοστό πάνω από 30%. Οι εκτιμήσεις μας μέχρι σήμερα επιβεβαιώνονται απόλυτα. Ο Ομιλος Epsilon Net κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 εμφάνισε αυξημένο τζίρο κατά 75%. Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι στην πληροφορική υπάρχει εποχικότητα, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να είναι το πιο ισχυρό, επειδή οι επιχειρήσεις προμηθεύονται νέα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν από το επόμενο έτος.

– Πόσο δύσκολο στοίχημα είναι η προσέλκυση του κατάλληλου προσωπικού;

–Με στόχο την εκπαίδευση των εν δυνάμει εργαζομένων μας, αλλά και των χρηστών των εφαρμογών μας, έχουμε δημιουργήσει το Epsilon College. Στόχος μας είναι η κατάρτιση νέων ανθρώπων στην πληροφορική. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει θερμοκήπια και θερμοκοιτίδες με σκοπό την ενίσχυση των νεοφυών εταιρειών και την προσέλκυση νέων στελεχών. Τέλος, έχουμε προχωρήσει στη συστηματική διασύνδεση με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ παράλληλα δημιουργούμε το δικό μας κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT