500 Λέξεις με τη Μάρω Λεονάρδου

Η Μάρω Λεονάρδου γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το 1965. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το 1983 αποφοίτησε από το Μαράσλειο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάρω Λεονάρδου γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το 1965. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το 1983 αποφοίτησε από το Μαράσλειο. Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας (1987), εργάστηκε για 33 χρόνια (1984-2017) ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση (ΑΝΤ1 – ΜEGA), εφημερίδες («Μεσημβρινή», «Εβδόμη», Real News) και ραδιόφωνο (ΕΡΑ 1, Flash, Real FM). «Ο κύριος Μ.» είναι το έβδομο μυθιστόρημά της.

– Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

– «Τα βιβλία του Ιακώβ» – Ολγκα Τοκάρτσουκ, «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» – Κάρολος Ντίκενς.

– Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

– Oτι η χορτοφαγία δεν είναι μια σύγχρονη τάση. Ξεκινάει από τον βαθύ μυστικισμό των Πολωνοεβραίων, που πίστευαν ότι ο Θεός κρύβεται παντού, είτε πρόκειται για δαιμόνια, είτε για πνεύματα. Χορτοφάγος ήταν και ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ. Διαβάζοντας το «Ερωτας και Εξορία», ανακάλυψα τη γίντις λογοτεχνία, με την ατμόσφαιρα του υπερβατικού και τον βαθύ μυστικισμό που τη διαπνέει. Το αποτέλεσμα ήταν μετά και «Τα βιβλία του Ιακώβ» της Τοκάρτσουκ, να κάνω ταξίδι στην Κρακοβία για να επισκεφθώ τις εβραϊκές συναγωγές και να γνωρίσω έναν άγνωστο μέχρι σήμερα σε μένα κόσμο.

– Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

– «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», του Καρόλου Ντίκενς, στην εκπληκτική μετάφραση του Αρη Σφακιανάκη και της Ηρώς Σκάρου, εκδόσεις Κέδρος, που για πρώτη φορά μας δίνουν την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για παιδικό βιβλίο, αλλά για αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας.

– Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

– Δεν υπάρχει ιδανική αναγνωστική συνθήκη. Ενα βιβλίο πάντα στην τσάντα, ακόμη και αν χρειαστεί να το βγάλεις για να διαβάσεις μια σελίδα σε ένα μποτιλιάρισμα.

– Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

– Ενοχές… Ισως μόνο γι’ αυτά που μου άρεσαν αλλά δεν κατάφερα να τελειώσω. Ενα παράδειγμα είναι το «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ», του Φόκνερ.

– Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

– Oι προσωπικότητες των ηρώων.

– Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

– Πολ Οστερ, «Το φλεγόμενο αγόρι».

– Ποια είναι τα ξωτικά που επηρεάζουν τον κόσμο του ήρωά σας και ποιος ο ρόλος τους;

– Ματαιοδοξία, χρήμα, τύχη, έμπνευση και γονίδιο. Ξωτικά, που παίρνουν ανθρώπινη μορφή και κινούν τα νήματα. Είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου.

– Πού αρχίζει και πού τελειώνει ο μύθος στο βιβλίο σας;

– Το βιβλίο είναι εκατό τοις εκατό μυθοπλασία, εκτός από κάποια αυτοβιογραφικά κομμάτια στα οποία πατάει, όπως το νησί των Κυθήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT