«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
σταγόνα-στον-ωκεανό-η-ανθρωπιστική-562714333

«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η Τζέσικα Μουσάν, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, περιγράφει στην «Κ» την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας

AP Photo/Mohammed Dahman
Ακούστε το άρθρο

«Ολέθρια» χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας η Τζέσικα Μουσάν, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, καθώς συμπληρώνεται ο πρώτος μήνας των πολεμικών επιχειρήσεων. Περισσότερα από 130 στελέχη του Οργανισμού βρίσκονται στον θύλακα, όχι μόνο στον νότιο αλλά και στον βόρειο τομέα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς. 

«Οι επιπτώσεις στην υγεία και τις κρίσιμες υποδομές είναι καταστροφικές και χειροτερεύουν κάθε μέρα» αναφέρει στην «Κ» η Τζέσικα Μουσάν. «Τα νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις λειτουργούν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς εφόδια και με μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια που δυσχεραίνουν την παροχή φροντίδας. Σπίτια και βασικές αστικές υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως και δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή». 

«Δεν μπορούμε να φροντίσουμε τους τραυματίες»

«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα-1Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει τις τελευταίες ημέρες είναι «σταγόνα στον ωκεανό» όπως λέει και δεν αρκεί για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. «Η κατάσταση στο πεδίο επιδεινώνεται ταχύτατα. Εχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια και επιδέσμους. Δεν μπορούμε να κάνουμε αναισθησία. Εχουμε τραυματίες που δεν μπορούμε να φροντίσουμε, μεταξύ των οποίων και παιδιά» αναφέρει, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 31 ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών. 

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό και τους τραυματίες ως ανθρώπινη ασπίδα, κρύβοντας σημαντικές υποδομές και οπλισμό της οργάνωσης στα υπόγεια των νοσοκομείων. «Τα νοσοκομεία έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας και δεν πρέπει να γίνονται στόχος. Εμείς επισημαίνουμε τον ιερό χαρακτήρα των ιατρικών εγκαταστάσεων και κάθε πλευρά έχει χρέος να τις σεβαστεί και να τις προστατεύσει» αναφέρει η Τζέσικα Μουσάν. 

«Εξετάζουμε την πρόσβαση στους ομήρους»

Το πρωί της Δευτέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες της 36ης Μεραρχίας που ελέγχουν το πέρασμα του κεντρικού οδικού άξονα Σαλάχ Αλ Ντιν, ο οποίος συνδέει την πόλη της Γάζας με τον νότιο τομέα της Λωρίδας, επέτρεψαν τη διέλευση αμάχων στο πλαίσιο του ανοίγματος ενός ανεπίσημου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ασφαλείς διαδρομές δεν αναιρούν την υποχρέωση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. «Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται είτε βρίσκονται σε αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστικό διάδρομο, είτε στο σπίτι τους, είτε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Πρέπει ακόμη να εξασφαλιστεί ότι η μετακίνηση αμάχων από μία περιοχή στην άλλη, είναι εθελοντική».  

Τέλος, στο αίτημα του Ισραήλ για ενεργό εμπλοκή του Ερυθρού Σταυρού στη διαδικασία ταυτοποίησης των ομήρων και των αγνοουμένων και την παροχή πληροφοριών για την κατάσταση τους, ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι εξετάζει το θέμα της πρόσβασης στους ομήρους για την παρακολούθηση της υγείας τους και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τις οικογένειες τους. «Συνεχίζουμε τον διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να εξασφαλίζουμε πρόσβαση στους ομήρους και αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς» αναφέρει η Τζέσικα Μουσάν, επισημαίνοντας ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει δηλώσει την ετοιμότητα του να διευκολύνει την απελευθέρωση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT