«Οταν πληγώνεσαι, να μη βγάζεις άχνα. Να είσαι άντρας»

«Οταν πληγώνεσαι, να μη βγάζεις άχνα. Να είσαι άντρας»

Ο «Be A Man Guy» μιλάει στην «Κ» για το τι σημαίνει στα 60 σου να γίνεσαι από πωλητής δανείων, TikToker που καταγγέλλει την τοξική αρρενωπότητα με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να είσαι άντρας».

Ακούγοντας αυτή τη φράση, η οποία πάντα συνοδεύεται από κάποιο μάτσο πρώτο συνθετικό, από έναν γεροδεμένο τύπο γύρω στα 60, που φοράει ανάποδα το τζόκεϊ του, έχει τα χέρια σταυρωμένα και κοιτάζει βλοσυρά, λιγάκι αλά Κλιντ Ιστγουντ, κολλάς κάπως. 

«Ποτέ να μην αφήνεις τη γυναίκα σου να οδηγεί. Να είσαι άντρας». «Ποτέ να μη μαθαίνεις από τα λάθη σου. Να είσαι άντρας». «Ξέχνα τα γενέθλια της κοπέλας σου και, όταν σε ρωτήσει τι της πήρες, πες της ότι το έχεις αφήσει στο αυτοκίνητο. Βγες έξω να το φέρεις και εξαφανίσου. Να είσαι άντρας». Τα εννοεί; Τι είναι τώρα αυτός;

Είναι ο Χάρμον (επίθετο δεν λέει) ή αλλιώς ο «Be A Man Guy», όπως τον ξέρουν οι 5,6 εκατομμύρια ακόλουθοί του στο TikTok, πολλοί εκ των οποίων τον γνώρισαν μέσα στην καραντίνα. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι πολύ απλό: στέκεται μπροστά από την κάμερα με το προαναφερθέν στυλ και λέει μια ατάκα που «κανιβαλίζει» την τοξική αρρενωπότητα. Κάτι σαν τα αστεία με τον Τσακ Νόρις που πριν από περίπου μια δεκαετία ακούγονταν παντού ή τα memes με τον «Manly Man» που οι περισσότεροι μάθαμε στο 9GAG – το πιο κοντινό στα τρέχοντα δημοφιλή memes είναι αυτά με την αντιπαραβολή του «αγέρωχου» και του «φοβισμένου» σκυλιού. 

Από πωλητής δανείων, TikToker για όλες τις ηλικίες

Πώς όμως ένας εξηντάρης (64 σήμερα) από τη Βοστώνη που πουλούσε δάνεια, χωρίς προηγούμενη σχέση με την κωμωδία, βρέθηκε να αποκτά… μια νέα δουλειά στο TikTok; Πρόκειται για κλασική περίπτωση «το ένα πράγμα έφερε το άλλο»: ο αδελφός του Χάρμον ανήκει στους «Breaking Balls» οι οποίοι κάνουν βίντεο στο YouTube. Κάποια στιγμή ήθελαν να προσθέσουν ένα σκετς στα βίντεό τους με σύντομα αστεία, της μιας ατάκας, για τους «άντρες άντρες», και το φιζίκ του Χάρμον τούς έμοιαζε ιδανικό. 

Ετσι ξεκίνησαν τα «Be A Man» αστεία, έως ότου κάποια στιγμή ο Τζο ΜακΚόλ από την ομάδα των «Breaking Balls» σκέφτηκε να τα αποκόψουν και να τα ανεβάσουν αυτόνομα στο TikTok – το οποίο ο «Be A Man Guy» έως τότε δεν ήξερε τι ήταν. Αυτό ξεκίνησε το 2019, και το 2020 εν μέσω Covid απογειώθηκε. 

Σήμερα ο Χάρμον, πέρα από περσόνα των social media, έχει και το δικό του podcast, κάνει stand up εμφανίσεις (και τα δύο υπό την ομπρέλα του «Be A Man Experience»), ενώ έχει κυκλοφορήσει και σε βιβλίο τον «Απόλυτο Οδηγό» του «Να Είσαι Αντρας», γεμάτο με αποστάγματα «αρρενωπής» σοφίας. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς πως στα τέλη των 00s ο Μπάρνεϊ Στίνσον, δηλαδή ο ήρωας που υποδυόταν ο Νιλ Πάτρικ Χάρις στο «How I Met Your Mother», κυκλοφορούσε στα (υπαρκτά) βιβλιοπωλεία το «Bro Code», έναν παρεμφερή οδηγό στην πολύ πιο νεοϋορκέζικη εκδοχή του, που οι φαν της σειράς δεν αγόραζαν απαραίτητα και τόσο ειρωνικά. 

3.000 ακυκλοφόρητα αστεία

Ο Χάρμον ανήκει σε μία γενιά που έχει κατηγορηθεί ακριβώς από γενιές σαν αυτή του TikTok για όλα τα απαρχαιωμένα πρότυπα που διαιωνίζει στο σήμερα. Αναπόφευκτο και τα αστεία του «Be A Man Guy» να είναι βγαλμένα από τη ζωή: «Μεγάλωσα μέσα σε ένα μπαρ με όλων των ειδών τις ισχυρές αντρικές προσωπικότητες», λέει ο κωμικός. Ο πατέρας του ήταν ταχυδρόμος, οι θείοι του μπούκμεϊκερ και είχε δει από μικρός πολλά, «έτσι όσο αστείο και παιχνιδιάρικο είναι το κόνσεπτ του “Be A Man”, υπάρχει και μια αλήθεια που αντλείται από τους ανθρώπους που είχα γύρω μου όσο μεγάλωνα», παραδέχεται.  

Oσο αστείο και παιχνιδιάρικο είναι το κόνσεπτ του «Be A Man», υπάρχει και μια αλήθεια που αντλείται από τους ανθρώπους που είχα γύρω μου όσο μεγάλωνα.

Το χιούμορ γι’ αυτόν κατέχει πυρηνική θέση στη ζωή μας: «Οταν μεγαλώνεις, είναι οι στιγμές που κάθεσαι με την οικογένειά σου και γελάς αυτές που θα θυμάσαι», λέει. Τότε γελούσε με τα αστεία του Λένι Μπρους (ή του «Λένι, του Βρωμόστομου», όπως τον υποδύθηκε ο Ντάστιν Χόφμαν) και του Ρίτσαρντ Πράιορ. Σήμερα γελάει με τις ατάκες κωμικών όπως ο Μπιλ Μπερ, ο Σέιν Γκίλις, ο Κρις Ντιστεφάνο, ο Αντριου Σαντίνο, ο Αντριου Σουλτζ και ο Μαρκ Νόρμαντ. 

Ισως και γι’ αυτό με το χιούμορ του έχει καταφέρει να έχει ταγμένους φαν από 18άρηδες έως 65άρηδες. Αλλά σίγουρα και γιατί «μιλάμε στους μεγαλύτερους ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά και στους νεότερους που έχουν θείους και συγγενείς τους οποίους μπορούν να “δουν” μέσα από αυτό» (πάντα χρησιμοποιεί α’ πληθυντικό, μην αφήνοντας απ’ έξω τους υπόλοιπους της ομάδας του). Σκοπός του δεν είναι να πάρει πολιτική ή άλλη θέση, αλλά «να κάνουμε τους ανθρώπους να γελάνε, έτσι καταφέρνουμε να περάσουμε τα “σύνορα” και να αγγίξουμε πολλούς ανθρώπους». 

Και έπειτα, το χιούμορ είναι ένας καλός τρόπος να περάσεις μηνύματα που αν προσπαθούσες με την παραδοσιακή, σοβαρή οδό ή με ένα «κήρυγμα» δεν θα είχες τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μιλάμε συνεχώς για πράγματα που, αν τα λέγαμε σοβαρά, ο κόσμος μπορεί να τρελαινόταν ή να αντιστεκόταν. Αλλά, επειδή το κάνουμε με χιούμορ, κερδίζουμε περισσότερους και καταφέρνουμε να κάνουμε τον κόσμο να δει θέματα όπως η κατάθλιψη και ο γάμος με έναν διαφορετικό τρόπο». 

Μιλάμε συνεχώς για πράγματα που, αν τα λέγαμε σοβαρά, ο κόσμος μπορεί να τρελαινόταν ή να αντιστεκόταν. Αλλά επειδή το κάνουμε με χιούμορ, κερδίζουμε περισσότερους και καταφέρνουμε να κάνουμε τον κόσμο να δει θέματα όπως η κατάθλιψη και ο γάμος με έναν διαφορετικό τρόπο.

Οσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας ψάχναμε τρόπους διεξόδου που πολλές φορές κατέληγαν στον μονόδρομο της ανάγκης μας να γελάσουμε. Ετσι, μοιάζει λογικό στον «Be A Man Guy» που τότε ήταν η στιγμή που το πρότζεκτ κέρδισε δημοτικότητα. Οταν κάποιος τον βλέπει και τον ακούει για πρώτη φορά, βέβαια, τυχαίνει και να παρεξηγούν τις προθέσεις του; Δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα αυτό: «Νομίζω πως το brand μας έχει καταφέρει να αγγίξει τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τώρα, αν θες να πάρεις τα πάντα τοις μετρητοίς, μπορείς, αν θες να δεις τη σάτιρα, μπορείς επίσης να το κάνεις», λέει. 

Βλέπει αυτό που κάνει με την ομάδα του σαν μια νίκη, γιατί «ο κόσμος είναι ένα τρελό μέρος μέρες σαν και αυτές, επομένως το χιούμορ είναι κάτι που μπορεί να μας κρατήσει στα λογικά μας». Δεν είναι όμως και λίγο αγχωτικό, όταν κάνει αστεία της μιας ατάκας, το ενδεχόμενο κάποια στιγμή… να ξεμείνει; Ούτε καν: «Γυρνάμε αστεία για χρόνια και έχουμε άπειρα στο ντουλάπι, άρα δεν με πολυαπασχολεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 3.000 ακυκλοφόρητα αστεία», λέει ο «Be A Man Guy». 

Πέρα, βέβαια, από τα όποια αστεία, και ο ίδιος ο Χάρμον έχει πάρει μερικά μαθήματα ως άντρας από τη ζώη: «Το να είμαι πιστός είναι κάτι που ενσταλάχθηκε μέσα μου και προσπαθώ να το περάσω στους άλλους. Οταν είσαι πιστός, πάντα θα έχεις άλλους γύρω σου στους οποίους μπορείς να βασιστείς», σημειώνει. 

«Αλλά και το να είσαι ο εαυτός σου είναι σημαντικό», συμπληρώνει, σχολιάζοντας πως «σε αυτή την κοινωνία οι άνθρωποι πάντα προσπαθούν να ανταγωνιστούν τους άλλους στα social media. Ο μόνος τρόπος να είσαι πραγματικά χαρούμενος είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει», θα καταλήξει ο «Be A Man Guy».

Δεν είπε όμως ακόμη την τελευταία του κουβέντα: «Ναι, αλλά έπειτα… Να μην είσαι ποτέ χαρούμενος. Να είσαι άντρας». 

Το βιβλιό του «Be A Man Guy», «Να Είσαι Αντρας: Ο Απόλυτος Οδηγός» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT