«Μέσα μου είμαι ακόμα παιδί»

Ο Ισαάκ Παλμιόλα αποδίδει στο παιδικό χιούμορ του την ικανότητά του να γράφει «γι’ αυτά που αγαπούν τα παιδιά»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγους μήνες ο Ισαάκ Παλμιόλα επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο που παρακολούθησε ως παιδί. Εκεί συνάντησε έναν από τους δασκάλους του, ο οποίος μοιράστηκε μαζί του μια ανάμνηση που είχε από τον 7χρονο τότε Ισαάκ. «Μου είπε ότι θυμόταν πως του είχα δώσει ένα κείμενο που είχα γράψει και το είχε βρει πολύ ωραίο. Οταν μου είπε ότι του είχε αρέσει, εγώ του απάντησα ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας».

Εχουν περάσει μερικές δεκαετίες από τότε και σε αυτά τα χρόνια ο Ισαάκ Παλμιόλα έχει γράψει περίπου 40 βιβλία. Η σειρά παιδικών βιβλίων του «Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς» έχει φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα, όπου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόσφατα, εγκαινιάστηκε και η νέα σειρά «Stranger Kids» με το πρώτο βιβλίο «24 ώρες χωρίς γονείς». Οταν συναντηθήκαμε, είχε μόλις ολοκληρώσει μια επίσκεψη σε αθηναϊκό σχολείο όπου υπέγραψε, υπομονετικά και με χαρά, σχεδόν 400 αντίτυπα των βιβλίων του. «Γράφεις χιλιάδες λέξεις, αλλά δεν συναντάς ανθρώπους», μου λέει, «όταν συναντάς τους αναγνώστες σου, τα παιδιά, είναι χαρούμενα, έχουν διαβάσει τα βιβλία σου και τα έχουν αγαπήσει. Είναι σημαντικό αυτό για τον συγγραφέα, να μη νιώθει τόσο μόνος».

«Οταν συναντάς τους αναγνώστες σου, τα παιδιά, είναι χαρούμενα, έχουν διαβάσει τα βιβλία σου και τα έχουν αγαπήσει. Είναι σημαντικό για τον συγγραφέα».

«Μέσα μου είμαι ακόμα παιδί»-1Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή, ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας θυμάται, αλλά ήταν πολύ κοντός και πολύ κακός τελικά, οπότε τελείωσε τη φιλολογία και άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής. Το απολαμβάνει λέει, γιατί και αυτό μετριάζει τη μοναξιά της συγγραφής, ενώ είναι και μια δουλειά που του αρέσει. Βέβαια, η καρδιά του, ομολογεί, είναι δοσμένη στη συγγραφή. Ξεκίνησε να γράφει παιδικά βιβλία πριν καν ακόμα γίνει πατέρας και η απήχησή τους πιθανολογεί ότι οφείλεται στο ότι «είμαι ακόμα παιδί. Οταν άρχισα να γράφω για παιδιά, ανακάλυψα ότι είχα μια παιδική αίσθηση του χιούμορ, άρα νομίζω ότι είμαι κι εγώ ένα παιδί, γι’ αυτό μπορώ να γράφω για παιδιά και να γράφω μάλιστα για αυτά που αγαπούν τα παιδιά».

Θυμάται τα δικά του αγαπημένα παιδικά βιβλία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει τη σειρά βιβλίων του «Μικρού Νικόλα» – «νομίζω ότι αποφάσισα να γίνω συγγραφέας διαβάζοντας αυτά τα βιβλία», λέει. Οι ήρωες των βιβλίων του ακολουθούν τα χνάρια αυτού του εμβληματικού χαρακτήρα των Ρενέ Γκοσινί και Ζαν Ζακ Σανπέ, είναι διασκεδαστικά, ζωηρά, λίγο σκανταλιάρικα και φυσικά αξιαγάπητα παιδιά.

«Μέσα μου είμαι ακόμα παιδί»-2Εμπνεύστηκε τους κεντρικούς ήρωες της σειράς μυστηρίου «Σέργουφ Χολμς» από τη δική του παιδική ηλικία και τη σχέση του με τον αδερφό του. «Μαλώναμε συνεχώς με τον αδερφό μου και οι γονείς μας, για να μας σταματήσουν, μας χάρισαν έναν σκύλο. Βέβαια, οι καβγάδες δεν σταμάτησαν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο βιβλίο». Οσο για τη νέα του σειρά, ξεκινώντας με μια ιστορία για δυο παιδιά που μένουν μόνα στο σπίτι για 24 ώρες, ήθελε να μεταφέρει στο χαρτί μια παιδική «φαντασίωση», μερικές ώρες με πάρτι και σκανταλιές και κανέναν γονεϊκό κανόνα. Τον ρωτάω τι θα κάνει αν ο 11χρονος γιος του βρει ευκαιρία να ζητήσει και αυτός να παρακούσει κάποιους από τους κανόνες της οικογένειας με το επιχείρημα ότι αυτό κάνουν και οι ήρωες των βιβλίων του. «Θα του απαντήσω ότι αυτά τα γράφω για να πληρώνω για το φαγητό του», μου απαντά μισοαστεία μισοσοβαρά. Βέβαια, συμπληρώνει, την τελευταία φορά που τον άφησαν μόνο του στο σπίτι για λίγες ώρες «ήταν πολύ καλό παιδί». Και ο ίδιος ήταν καλό παιδί, θυμάται. «Γενικά είμαι ένας πολύ βαρετός άνθρωπος», παραδέχεται, «και η ζωή μου δεν είναι ενδιαφέρουσα. Τα βιβλία μου από την άλλη είναι ενδιαφέροντα λόγω της φαντασίας μου. Γι’ αυτό προσπαθώ να δίνω στους ανθρώπους ματιές στη φαντασία μου και όχι στη ζωή μου».

Ο γιος του διαβάζει, λέει, και θεωρεί ότι, ανεξάρτητα με το αν τα παιδιά ξεμυαλίζονται με τα σόσιαλ μίντια, θα συνεχίσουν να διαβάζουν βιβλία. «Οι γονείς και οι δάσκαλοι θέλουν τα παιδιά να διαβάζουν. Και το διάβασμα είναι τόσο διασκεδαστικό. Δεν ανησυχώ λοιπόν. Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν. Αλλωστε, είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο, πολύ καλύτερο από το να βλέπουν βίντεο 20 δευτερολέπτων στο TikTok».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT