Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»
μια-χύτρα-που-βράζει-οι-πρωταγωνιστ-563128597

Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»

Μια συζήτηση με τον «ξάδελφο» Εμπον Μος-Μπάκραχ και τον «pastry chef» Λάιονελ Μπόις για την τρίτη «σεζόν της τελειότητας», λίγο πριν η επιτυχημένη σειρά κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Εικονογράφηση: Michael Kirki
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Εμπον Μος-Μπάκραχ έχει ακούσει περισσότερες φορές να τον φωνάζουν στον δρόμο «ξάδελφο» παρά με το όνομά του. Ο Λάιονελ Μπόις έχει κληθεί ουκ ολίγες φορές να… λύσει απορίες για αναλογίες σε ντόνατς και τούρτες, μα τουλάχιστον παίρνει για αντάλλαγμα πολλές αγκαλιές. 

Οι αφετηρίες τους είναι διαφορετικές: ο Μπάκραχ μετρά μια εικοσιπενταετία στο σινεμά και στην τηλεόραση με ρόλους πολλούς (από την «Οικογένεια Τενενμπάουμ» του Γουές Αντερσον μέχρι τα τηλεοπτικά «Girls» της Λένα Ντάναμ), μα ποτέ περνώντας ακριβώς στην πρώτη γραμμή. Ο Μπόις ή αλλιώς L-Boy ξεκίνησε ως μέλος της χιπ χοπ κολεκτίβας Odd Future (που είχε στις τάξεις της μεταξύ άλλων τον Tyler, the Creator και τον Earl Sweatshirt), πριν δοκιμάσει την τύχη του στην κωμωδία μέσω της Adult Swim. 

Και οι δύο όμως έδωσαν το «κοντινό» τους πλάνο μέσα από τον φακό του «The Bear», της σειράς του FX που έκανε τις μπαρουτοκαπνισμένες κουζίνες υπολογίσιμη τηλεοπτική δύναμη και άπαντες να σκέφτονται τον Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ στο άκουσμα του «Yes chef!».

Η σεζόν της τελειότητας

Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»-1
Ο Εμπον Μος-Μπάκραχ είναι πλέον ο «ξάδελφος», εντός και εκτός οθόνης. Φωτ.: Disney+

Μετά από δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν, ο τρίτος κύκλος του «The Bear», που βρίσκεται προ των πυλών, πατά με το ένα πόδι σε γνώριμα και το άλλο σε αχαρτογράφητα εδάφη. Το υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών ομώνυμο εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του και όλη η μπριγάδα πρέπει να συντονιστεί στις απαιτήσεις του. Την ίδια στιγμή, το μοτίβο του πένθους επιστρέφει, αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια του Μάρκους (του ήρωα δηλαδή του Λάιονελ Μπόις), και το παρελθόν, όπως πάντα, καραδοκεί για όλους. 

«Στην πρώτη σεζόν υπήρχε ένα εκρηκτικό κλίμα, με πολλά άτομα σε ένα μικρό χώρο. Στη δεύτερη σεζόν ο καθένας πήρε και λίγο τον δρόμο του, ήταν πιο στοχαστική. Στην τρίτη σεζόν είναι ξανά όλοι μαζί στον “πυρηνικό αντιδραστήρα” που λέγεται κουζίνα, και με χαροποιεί πολύ αυτό», λέει ο Εμπον Μος-Μπάκραχ, δηλαδή ο «ξάδελφος Ρίτσι». 

Είναι όμως και η σεζόν της τελειότητας: Ο Κάρμι προσπαθεί να κουρδίσει μια ολόκληρη κουζίνα στον πόντο και δεν γλιτώνει από το να γίνει συγκεντρωτικός σε στιγμές. Ο Ρίτσι πρέπει να δείξει την πρέπουσα ψυχραιμία στην εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και να βρει τις ισορροπίες με τον ξάδελφό του, ενώ ο Μάρκους με τη σειρά του ανοίγει έναν άτυπο διάλογο μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού, με το ένα προσπαθεί να πιαστεί από το άλλο. Οι δύο ήρωες μοιάζουν με έναν τρόπο στα μάτια του Μπάκραχ: «Ο Κάρμι θέτει στόχους που πρέπει να καταφέρει. Από την άλλη, ο Μάρκους βρίσκεται σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, προσπαθεί να λύσει κάποια πράγματα ενστικτωδώς. Ο Ρίτσι μοιάζει με τον Μάρκους: κλίνει προς πράγματα που του φαίνονται καλά. Η ιδέα τού να “τρέχει” ο Ρίτσι ένα τέτοιο εστιατόριο είναι τρελή. Τέτοιοι τύποι δεν έχουν πραγματικά δουλειά σε ένα μισελενάτο εστιατόριο», λέει γελώντας. 

Στην τρίτη σεζόν είναι ξανά όλοι μαζί στον «πυρηνικό αντιδραστήρα» που λέγεται κουζίνα, και με χαροποιεί πολύ αυτό – Εμπον Μος-Μπάκραχ

Οι δύο ηθοποιοί συνεχώς ανακαλύπτουν κάτι νέο, όσο οι χαρακτήρες τους εξελίσσονται και βρίσκουν νέους τρόπους να «σκάψουν» σε αυτούς. «Ενιωσα πολλή συμπόνια για τον Μάρκους», λέει ο Μπόις, που περισσότερο από όλα στα νέα επεισόδια τον εντυπωσίασε ο ήρωάς του «στον τρόπο που κλείνεται στον εαυτό του. Είχα να αντιμετωπίσω με τον χαρακτήρα μου μια κηδεία, ένα μονόλογο, πράγματα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες σεζόν. Υπήρξαν ευάλωτες σκηνές που ο Μάρκους έπρεπε να κλειστεί λίγο ή να βρει νέους τρόπους να ανοιχτεί», εξηγεί. 

Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»-2
Ο Λάιονελ Μπόις ως ζαχαροπλάστης Μάρκους… επί το έργον. Φωτ.: Disney+

Ο Μπάκραχ, πάλι, νιώθει να έχει αναπτυχθεί μια ενδόμυχη σχέση με τον Ρίτσι και βλέπει τη σειρά σαν μια διαδικασία σε συνεχή κίνηση: «Ενα από τα ενδιαφέροντα πράγματα είναι ότι μου αποκαλύπτονται πράγματα όσο συμβαίνουν. Μπορεί να έχω τις δικές μου ερμηνείες και ιδέες για το σενάριο, αλλά, όταν καλούμαι να κάνω μια σκηνή, προσπαθώ να παραμένω ανοιχτός σε όσα μου ξεδιπλώνονται εκείνη τη στιγμή. Και οι συνεργάτες μου είναι αρκετά καλοί για να μαθαίνω πράγματα μπροστά από την κάμερα», παραδέχεται. 

Υπήρξαν ευάλωτες σκηνές που ο Μάρκους έπρεπε να κλειστεί λίγο ή να βρει νέους τρόπους να ανοιχτεί – Λάιονελ Μπόις

Οσο και αν οι υπόλοιποι μπορεί να ψάχνουμε τα μεγάλα θέματα που διατρέχουν τη σειρά, ο ηθοποιός επιλέγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να αποδώσει τον Ρίτσι: «Σκέφτομαι τι χρειάζεται ο χαρακτήρας μου σε μια σκηνή, τι προσπαθεί να καταφέρει, ποια είναι τα εμπόδια που μπαίνουν στη μέση», εξηγεί. «Αν σκεφτόμασταν τα γενικά θέματα, πιστεύω πως θα καταλήγαμε να μην παίζουμε καλά».

Τοξικότητα και τηλεθέαση

Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»-3
Στην κουζίνα του Κάρμι δεν χωρούν λάθη, χωρούν όμως πολλοί «αδιαπραγμάτευτοι» κανόνες. Φωτ.: Disney+

Το «The Bear», με τις χορογραφημένες κινήσεις και τους σχεδόν «Οικονομιδικούς» (sic) διαλόγους, μοιάζει στις περισσότερες στιγμές του σαν μια χύτρα που βράζει. Δεν είναι η μόνη σειρά των τελευταίων ετών που κάνει ένα τοξικό περιβάλλον… βούτυρο στο ψωμί της τηλεθέασης: το ίδιο έγινε με το «Succession» (HBO) και με το «Beef» (Netflix), που μαζί με τη σειρά του FX σάρωσαν τα απανταχού τηλεοπτικά βραβεία πριν από μερικούς μήνες. Στο γιατί αγαπάμε τόσο να παρακολουθούμε έκρυθμες καταστάσεις, ο Λάιονελ Μπόις δίνει την απλή εξήγηση από μεριάς του: «Ολα αυτά είναι πράγματα που όντως συμβαίνουν. Και νομίζω γι’ αυτό και το “The Bear” δουλεύει τόσο καλά».

Στη δική τους πραγματική ζωή, η τηλεοπτική γαστρονομική εμπειρία τι έχει αφήσει; Ο Λάιονελ Μπόις δεν μένει και πολύ στο σπίτι για να μαγειρέψει. Και, έπειτα, δεν βρίσκει διασκεδαστικό το μοναχικό μαγείρεμα, αλλά «έχω αποκτήσει μεγαλύτερο σεβασμό για τη μαγειρική, όσο περνούν οι σεζόν μαθαίνω περισσότερα», λέει ο τηλεοπτικός pastry chef. 

Μια χύτρα που βράζει – Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» στην «Κ»-4
Η Αγιο Εντεμπίρι (αριστερά), που υποδύεται τη Σίντνεϊ, ανέλαβε σε αυτό τον κύκλο και τη σκηνοθεσία του έκτου επεισοδίου. Φωτ.: Disney+

Ο Εμπον Μος-Μπάκραχ έτσι κι αλλιώς έβλεπε πάντα τη μαγειρική σαν κάτι ομαδικό: «Εχει περισσότερη πλάκα όταν είμαι με τους φίλους μου. Νομίζω πως υπάρχει μια μη λεκτική επικοινωνία εκεί, με τα βλέμματα και το ένστικτο, όταν υπάρχει ένταση και πίεση». Είναι όλη αυτή η «βουβή» διαδικασία που κάνει τη μαγειρική να του θυμίζει και κάπως την υποκριτική. 

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν, ο Κάρμι φτιάχνει μια λίστα με τους «αδιαπραγμάτευτους» κανόνες του εστιατορίου. Υπάρχουν αντίστοιχα τέτοιοι και για την ίδια τη σειρά από την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, και ο Λάιονελ Μπόις μπορεί να τους απαριθμήσει: 

«Να φερόμαστε όλοι ίσα. 
Να αφήνουμε τα “εγώ” απ’ έξω.
Κανείς δεν είναι καλύτερος. 
Να εμφανιζόμαστε προετοιμασμένοι και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε». 

Τελικά πράγματι, το «The Bear» είναι βγαλμένο από τη ζωή. 

Ο τρίτος κύκλος του «The Bear» θα είναι διαθέσιμος στην Ελλάδα από τις 17 Ιουλίου αποκλειστικά στο Disney+.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT