Κώστας Παπανικολάου: Επειτα από χρόνια επιστρέφουμε στο DNA μας

Κώστας Παπανικολάου: Επειτα από χρόνια επιστρέφουμε στο DNA μας

Ανυπομονώ να περάσουν οι μέρες και να ζήσω την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει ένας αθλητής

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To φιλικό στην Πυλαία κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο έχει ολοκληρωθεί. Παρά τις απώλειες, η εθνική μπάσκετ πήρε τη νίκη και με μια τελευταία στάση στο Βελιγράδι θα βουτήξει στα βαθιά νερά των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτο ματς το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου στη Λιλ. Ο αρχηγός μας, Κώστας Παπανικολάου, βρίσκεται στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα και μας μιλάει σαν να έχει βγει από… σινεμά. Σαν να μην αγωνίστηκε ούτε λεπτό λίγη ώρα πριν. Πολύ ήρεμος και προσγειωμένος, μας δίνει το γενικό πλάνο της Εθνικής μας πριν από το μεγάλο ραντεβού.

– Κώστα, πρώτη σου φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα αρχηγός της Εθνικής. Πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια η Ελλάδα στο μεγαλύτερο ραντεβού του μπάσκετ. Βαραίνει τους ώμους σου αυτή η συγκυρία;

– Οχι, αντιθέτως. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ανυπομονώ να περάσουν οι μέρες και να ζήσω όλη αυτή την εμπειρία, να το ζήσω από κοντά. Ξέρουν πολύ καλά όλοι όσοι είναι κοντά μου, όλος ο κύκλος μου, πόσο πολύ ήθελα να αγωνιστώ κάποια στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νομίζω ότι είναι ύψιστη τιμή για έναν αθλητή να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξαρτήτως αθλήματος. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει ένας αθλητής και ειδικά για εμάς τους Ελληνες, αφού από εδώ ξεκίνησαν όλα.

– Πιστεύεις ότι αυτή τη φορά θα ξεπεράσουμε τη στοιχειωμένη 5η θέση;

– Κοίταξε, δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία μέσα στην ομάδα, από όλα τα παιδιά και το προπονητικό τιμ, υπάρχει διάθεση για δουλειά, υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα. Ξέρουμε ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε αυτό που πρέπει· από τον τομέα του ο καθένας. Για να κερδίσει η ομάδα πρώτα απ’ όλα, διότι από το κέρδος της ομάδας ξέρουμε ότι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Μ’ αυτή τη νοοτροπία πορευόμαστε όλα τα παιδιά από την πρώτη μέρα που μαζευτήκαμε. Ολα τα παιδιά έχουν έρθει με τρομερή διάθεση. Κάνουν ό,τι τους ζητηθεί από το προπονητικό τιμ.

– Ποιο είναι το δυνατότερο σημείο της ομάδας;

– Νομίζω ότι έπειτα από χρόνια κάνουμε μια επιστροφή στο DNA μας, σ’ αυτό που έχει φέρει το ελληνικό μπάσκετ ψηλά και τις μεγάλες επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια. Ολο αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το σήμερα. Δεν παίζουμε αντιμπάσκετ, αλλά έχουμε βρει τον τρόπο να μεταφέρουμε όλη αυτή την εικόνα της άμυνας στο επιθετικό μας κομμάτι και να εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις και πρόσωπα τα οποία έχουν το ταλέντο για να δημιουργήσουν φάσεις.

– Σε ρωτάω διότι οι εθνικές είναι ομάδες ειδικών συνθηκών. Δεν έχουν την καθημερινή τριβή. Ολο αυτό απαιτεί και προσωπικότητα.

– Σίγουρα. Και γι’ αυτό είπα ότι όλα τα παιδιά έχουν έρθει έτοιμα και όλοι γνωρίζουν μέσα από τη δουλειά του προπονητικού τιμ ότι κανείς δεν είναι πιο πολύ ή λιγότερο σημαντικός από τον συμπαίκτη του. Η εθνική ομάδα για να πετύχει χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, να κερδίσει το εθνόσημο κι όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός.

Κώστας Παπανικολάου: Επειτα από χρόνια επιστρέφουμε στο DNA μας-1
Ο Κώστας Παπανικολάου πιστεύει ότι η άμυνα θα καθορίσει πολλά στο ολυμπιακό τουρνουά. [INTIMENEWS]

– Ο κόουτς Σπανούλης ζει όσο λίγοι τα ματς· χωρίς να χαλαρώνει δευτερόλεπτο. Μοιάζει ότι θα φορέσει φανέλα και θα μπει κάποια στιγμή στο παρκέ…

– Ο κόουτς ήταν από τους παίκτες που συμμετείχε στην τελευταία φουρνιά που έφερε επιτυχίες με την εθνική ανδρών, οπότε ξέρει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται, τι πρέπει να γίνει, ξέρει τι σημαίνει εθνική ομάδα. Κι αυτό δεν το λέει τώρα. Εγώ που είχα την τύχη να είμαι και συμπαίκτης του, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το έλεγε όλα τα χρόνια, ότι η Εθνική είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Ο Γιάννης είναι ένα πρόσωπο-ορόσημο, που θα τραβήξει όλη την προσοχή των αντιπάλων και του σκάουτινγκ. Είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι να το εκμεταλλευτούμε αυτό.

– Ξέρει μόνο τι σημαίνει εθνική ομάδα ή και πώς σκέπτεται ένας παίκτης την ώρα του αγώνα; Εχει τον τρόπο να σας γυρίσει το κουμπί μέσα στο ματς;

– Σαφέστατα. Διότι δεν είναι πολλά τα χρόνια που έχει σταματήσει και μπορεί να αποκωδικοποιήσει την ψυχοσύνθεση του παίκτη. Το άθλημα δεν τον έχει ξεπεράσει. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη μέρα που έκανε κι εκείνος τα ίδια πράγματα με εμάς, οπότε αυτό που οραματίζεται το έχει δει να γίνεται στην πράξη, άρα έχει τον τρόπο να το μεταλαμπαδεύσει.

– Βλέπω μια ομάδα παρέα. Ενα παρεάκι με την καλή έννοια. Βγαίνει προς τα έξω ότι περνάτε καλά στα αποδυτήρια.

– Οι μεγαλύτερες επιτυχίες για μια ομάδα κρίνονται στη χημεία που υπάρχει μεταξύ των παικτών. Ολο αυτό ξεκινάει από τον σεβασμό που έχει ο ένας για τον άλλον και όπως είπα και πριν, κανείς δεν θεωρεί ότι είναι πιο πάνω ή πιο κάτω από τον άλλον. Ολοι είμαστε το ίδιο και ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση είναι αμοιβαία.

– Αγωνιστικά, τι θα σε προβλημάτιζε περισσότερο; Τι να προσέξουμε;

– Ολη η προσοχή μας είναι στο κομμάτι της δικής μας ομάδας. Πώς εμείς θα καταφέρουμε να είμαστε κάθε μέρα το ίδιο δυνατοί στην άμυνά μας και να καταφέρνουμε να αποδιοργανώνουμε τις αντίπαλες ομάδες.

– Εκεί είναι το «κλειδί» δηλαδή;

– Σαφέστατα. Η άμυνα είναι το Α και το Ω για εμάς και όσο θα είμαστε συγκεντρωμένοι και πιστοί στο πλάνο και θα το εκτελούμε όλοι αρμονικά και από την ίδια σελίδα, θα βγαίνει πιστεύω κι ένα καλό αποτέλεσμα στο παρκέ. Οσο δεν θα χάνουμε τη συγκέντρωσή μας, θα πηγαίνουμε καλά. Αυτό είναι το «κλειδί» μας.

– Θα παίξει ρόλο η αντιμετώπιση του Γιάννη από τους αντιπάλους;

– Σίγουρα. Ο Γιάννης είναι ένα πρόσωπο-ορόσημο που θα τραβήξει όλη την προσοχή των αντιπάλων και του σκάουτινγκ. Γενικά η παρουσία του στο παιχνίδι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, θα τραβήξει τα βλέμματα. Είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να βοηθήσουμε εμείς τον Γιάννη κι ο Γιάννης εμάς, αν και δεν υπάρχει στο μυαλό μας ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό. Ολοι είμαστε μαζί.

– Εσύ, ο Γιάννης, ο Μήτογλου, ο Γουόκαπ, ο Καλάθης, ο Λαρεντζάκης, είστε παίκτες «ψημένοι» στο τοπ επίπεδο. Εχετε παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό όπλο που μπορεί να καθορίσει πράγματα στο τουρνουά;

– Μπορεί να είναι, δεν ξέρω. Το θέμα είναι πώς θα παρουσιαστεί η ομάδα, όχι ο καθένας μας. Οσες παραστάσεις, εικόνες, εμπειρία και να έχεις, αν δεν είσαι έτοιμος να δεχτείς τον ρόλο σου και τη δουλειά που πρέπει να κάνεις στην ομάδα, είτε για ένα λεπτό είτε για 40, είτε είσαι ο Καλάθης είτε κάποιος άλλος, τότε δεν θα βγει κάτι καλό. Υπάρχουν παιδιά με πολλές εμπειρίες, όπως είπες. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα παιδιά είναι ανοικτά σε συμβουλές, όπως κι εγώ. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει να μου πει κάτι που βλέπει μια στιγμή που να μην το βλέπω ή να μην έχω το καθαρό μυαλό να το εντοπίσω. Αυτό είναι η έννοια της ομάδας.

«Μειονότητα διαφώνησε με τον ορισμό του Γιάννη ως σημαιοφόρου»

– Πριν από λίγες μέρες δημιουργήθηκε ένα θέμα σχετικά με τους σημαιοφόρους και την απόφαση για τον Γιάννη.

– Ολο αυτό το διάστημα ήμουν τόσο «μεθυσμένος» –να το πω έτσι– από τη χαρά της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς, που δεν το πρόσεξα όταν έγινε. Κάποια στιγμή άκουσα κάτι και νομίζω ότι είναι αστείο να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα και να καταπιανόμαστε με τη μειονότητα που έχει να πει μόνο κάτι άσχημο. Είτε πρόκειται για τον Γιάννη είτε για οποιονδήποτε άλλον. Δεν θα πρέπει να δίνουμε σ’ αυτούς τα 5-10 λεπτά δημοσιότητας που προσπαθούν να πάρουν. Διότι στο τέλος αυτοί κερδίζουν και δεν θα ‘πρεπε.

– Πιστεύεις ότι όλοι αυτοί είναι μειονότητα;

– Ετσι πιστεύω. Εγώ αυτό που εκλαμβάνω από τον κόσμο έξω και από αυτά που βλέπω, θεωρώ πως είναι η μειονότητα.

– Ας πάμε στους αντιπάλους μας. Ομιλος Λιλ, όμιλος-φωτιά.

– Εντάξει, δεν είναι εύκολος ο όμιλος. Ολους τους ομίλους αν δούμε δεν νομίζω ότι υπάρχει εύκολο γκρουπ. Οι δικοί μας είναι τρεις δύσκολοι αντίπαλοι με πολλούς ΝΒΑer. Θα πρέπει κι αυτοί, όμως, να σκεφτούν πώς θα σταματήσουν εμάς.

– Οι ΗΠΑ έρχονται στην Ευρώπη άκρως ενισχυμένες και με 16 κατακτήσεις στις 20, αλλά και 2 σερί αποτυχίες στα Παγκόσμια Κύπελλα (ούτε καν μετάλλιο).

– Κοίτα, κατεβάζουν μια ομάδα με τρομακτικό ρόστερ. Παίζουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με τεράστιο ταλέντο και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Οπως είπες κι εσύ, στα τελευταία δύο Παγκόσμια έμειναν εκτός μεταλλίων. Εμάς μας ενδιαφέρει η δική μας ομάδα. Προέχει για αρχή ο Καναδάς. Μετά κάθε παιχνίδι ένα ένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT