Βαγγέλης Τάβος στην «Κ»: Προδότης εγώ; Γιατί;
βαγγέλης-τάβος-στην-κ-προδότης-εγώ-γ-563168302

Βαγγέλης Τάβος στην «Κ»: Προδότης εγώ; Γιατί;

Οι καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, οι σχέσεις του με τον Ράμα, οι προθέσεις του για το θέμα των περιουσιών και η πρόσκληση για συνεργασία με τον Μπελέρη. Ο κ. Τάβος, εκλεγμένος πλέον δήμαρχος Χειμάρρας, απαντάει σε όλες τις κατηγορίες μέσω της συνέντευξής του στην «Κ».

Σταύρος Τζίμας

«Σε τι πρόδωσα τον ελληνισμό; Η Ιστορία εμένα με έχει κρίνει και θα με κρίνει και στη Χειμάρρα έπειτα από ένα χρονικό διάστημα», λέει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας Βαγγέλης Τάβος και ξεσπαθώνει εναντίον εκείνων που «για δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα» και «ελαφρά τη καρδία μοιράζουν τίτλους προδότη στους πολιτικούς αντιπάλους τους».

Ο κ. Τάβος στη συνέντευξή του στην «Κ» κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι είναι όργανο των συμφερόντων του Εντι Ράμα» και δηλώνει πως «δεν υπήρξα ποτέ εργαλείο κανενός». Εμφανίστηκε ενωτικός με τους αντιπάλους του, δηλώνοντας πως δίνει αντιδημαρχία στον ηττηθέντα υποψήφιο της Ομόνοιας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, Πέτρο Γκικουρία, ενώ τείνει χείρα συνεργασίας στον Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες στη φυλακή.

Ο δήμαρχος Χειμάρρας αξιολογεί ως άμεση προτεραιότητά του τη χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας, σπιτιών και γης σε όλους τους πολίτες του δήμου και καλεί τους Χειμαρριώτες νέους και νέες να επιστρέψουν και να επενδύσουν στον τόπο τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν μηδενικούς φόρους για τις επιχειρήσεις τους.

Εκφράζει, τέλος, τη φιλοδοξία να γίνει η Χειμάρρα από σημείο τριβής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, πεδίο συνεργασίας.

– Στη δήλωσή σας αμέσως μετά το αποτέλεσμα είπατε ότι «ξεκινάμε τη δουλειά όλοι ενωμένοι». Δεν νομίζετε ότι ακούγεται κάπως φιλόδοξο με τα όσα έχουν προηγηθεί;

– Αυτός είναι ο σκοπός μου. Από τη στιγμή που δέχθηκα την υποψηφιότητα του δημάρχου Χειμάρρας, προσπάθησα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας να δώσω χέρι συνεργασίας στον συνυποψήφιό μου και στην παράταξή του, διότι πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η Χειμάρρα, οι άνθρωποί της δεν θέλουν πια κρίσεις και εντάσεις. Θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους και οι λύσεις έρχονται μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών παραγόντων που λειτουργούν στη Χειμάρρα σήμερα. Επ’ αυτού επιθυμώ να συνεργαστώ με τον συνυποψήφιό μου και με την παράταξή του.

– Στον οποίο προτείνατε αντιδημαρχία.

– Δεν έχω ακόμη απάντηση. Αν ο Πέτρος Γκικουρία θέλει να μείνει στη Χειμάρρα και δεν επιστρέψει στις ΗΠΑ, τον καλώ να συμβάλει και αυτός στην ανάπτυξή της. Η θέση του αντιδημάρχου είναι δική του.

– Πώς απαντάτε στις καταγγελίες περί εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, προεκλογικά, ψηφοφόρων από άλλες περιοχές της Αλβανίας και για αποκλεισμό όσων δεν είχαν τις νέες ταυτότητες, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2023, που είχαν ψηφίσει κανονικά; Δεν συνιστά αλλοίωση του εκλογικού σώματος και του αποτελέσματος αυτό;

– Το είπα προεκλογικά και το ξαναλέω: τα εκλογικά δικαιώματά τους μετέφεραν συνολικά επτά στενοί συγγενείς μου, οι οποίοι, όλοι, μόλις υπήρξαν καταγγελίες, δεν πήγαν να ψηφίσουν καν. Εγινε τόση φασαρία για επτά άτομα. Ας βρουν έναν που ψήφισε και να το πουν δημόσια.

– Με συγχωρείτε, αλλά νομίζω ότι το θέμα δεν αφορούσε τους συγγενείς σας αλλά και όλους όσοι μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα την τελευταία στιγμή.

– Δεν έχω ιδέα πόσοι το έκαναν, όμως ο κάθε ένας έχει βάσει νόμου δικαίωμα να μεταφέρει όπου θέλει τα εκλογικά του δικαιώματα, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς εφόσον πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Λένε ότι ήταν πάνω από τριακόσια άτομα. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα εξ αυτών. Θα μπορούσε να είναι και δικοί τους ψηφοφόροι.

Oσο για τις ταυτότητες, προτού ξεκινήσει καν η προεκλογική καμπάνια βγήκε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και δήλωση του υπουργού που έκανε δημόσια έκκληση σε όσους έχουν ληγμένες ταυτότητες να πάνε να καταθέσουν τα έγγραφά τους για να πάρουν καινούργιες. Μέχρι και το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, παραμονή των εκλογών, ο καθένας θα μπορούσε να πάρει νέα ταυτότητα. Η ίδια η Ομόνοια μετά τη δήλωση του υπουργού απηύθυνε κάλεσμα να πάνε να ανανεώσουν τις κάρτες. Συγγνώμη, αλλά οι 300 που δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν ήταν όλοι δικοί τους; Ποιος το λέει αυτό; Ακόμη και αν ψήφιζαν όλοι υπέρ του αντιπάλου, η διαφορά δεν καλύπτεται.

– Ποια είναι τώρα η προτεραιότητά σας;

– Το περιουσιακό, το οποίο αποτελεί δικαίωμα που οι Χειμαρριώτες έπρεπε να απολάμβαναν ήδη από το 1991 και μετά. Πέρασαν κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, πολιτικοί από τη Χειμάρρα που υποσχέθηκαν πολλά και διάφορα για τις περιουσίες. Ολοι τους είπαν ψέματα και το πρόβλημα δεν το έλυσαν. Πλέον ήρθε η στιγμή το θέμα να πάρει τον δρόμο για τη λύση.

Ξεκινήσαμε πριν από περίπου δυόμισι μήνες και μέχρι σήμερα έχουμε μοιράσει 1.822 τίτλους ιδιοκτησίας. Προχωρούμε μέχρι να πάρει τίτλους και ο τελευταίος πολίτης της Χειμάρρας. Ξεκινήσαμε με τα σπίτια και ακολουθούν τα αγροκτήματα και τα άλλα οικόπεδα. Στόχος μας είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν πάρει όλοι τίτλους ιδιοκτησίας για τα σπίτια τους και από τις αρχές Νοεμβρίου να προχωρήσουμε με τα οικόπεδα.

Απευθύνω και μέσα από την εφημερίδα σας έκκληση στους Χειμαρριώτες, σε όλους τους νέους που εργάζονται στην Ελλάδα ή και αλλού, να επιστρέψουν, να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας, να αναπτύξουν στον τόπο τους οικονομική δραστηριότητα, να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους, να κάνουν στον τόπο τους τις δικές τους μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα έχουν από τον δήμο και από μένα προσωπικά κάθε στήριξη που απαιτείται. Το είπα προεκλογικά, το λέω και τώρα, θα έχει μηδενικό φόρο όποιος Xειμαρριώτης, νέος ή νέα, έρχεται να αναπτύξει τουριστική δραστηριότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην καριέρα μου συγκρούστηκα με όλους, με τον Ράμα, με τον Νάνο, τoν Μέτα, για τα συμφέροντα της μειονότητας. Ουδέποτε έθεσα τα δικά μου προσωπικά συμφέροντα πάνω από αυτά της περιοχής μου. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και ως δήμαρχος της Χειμάρρας.

– Ακούστηκαν εις βάρος σας βαριά πράγματα, όπως ότι είστε εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Ράμα, «έποικος», προδότης, ανθέλληνας κ.ά. Πώς απαντάτε σε όλα αυτά;

– Δεν τα άκουσα για πρώτη φορά, τα ακούω από το 1996, αλλά διαψεύστηκαν στη συνέχεια όλοι αυτοί που τα διακινούσαν. Αν ήμουν εργαλείο οποιουδήποτε αρχηγού κόμματος, δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα. Δεν θα έφευγα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα υπέκυπτα στον Ράμα και στον κάθε αρχηγό. Δεν το έχω κάνει και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Δεν μπορώ εγώ να γίνω εργαλείο κανενός. Αλλά τι γίνεται εδώ. Οταν θίγονται τα συμφέροντα κάποιων πολιτικών του χώρου, αμέσως βγαίνουν, εκμεταλλευόμενοι και κάποιους στην Ελλάδα, και ελαφρά τη καρδία αποκαλούν προδότη τον αντίπαλό τους, μοιράζουν τίτλους πατριωτισμού.

Προδότης γιατί; Τι πρόδωσα; Τον ελληνισμό; Οταν εγώ ψήφιζα υπέρ της Χειμάρρας και κατά του Ράμα στη Βουλή ήμουν ο πατριώτης και τώρα που βάζω υποψηφιότητα για να υπηρετήσω τη Χειμάρρα είμαι ο προδότης;

Οταν ψηφιζόταν το αλβανικό Σύνταγμα στη Βουλή και εγώ το μπλόκαρα επί 48 ώρες μόνο και μόνο για τα άρθρα για τη μειονότητα ήμουν ο πατριώτης και τώρα είμαι ο προδότης, γιατί θέλω να βοηθήσω να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη Χειμάρρα;

Oταν έκλεινε το ελληνικό σχολείο στο Αργυρόκαστρο, η παιδαγωγική σχολή και εγώ βάζοντας βέτο δεν το επέτρεψα ήμουν ο πατριώτης και τώρα είμαι ο προδότης; Και άλλα και άλλα. Τώρα που έθιξα κάποια πολιτικά συμφέροντα του ενός και του άλλου, με ρίχνουν στην πυρά ως προδότη; Γιατί; Η Ιστορία εμένα με έχει κρίνει και θα με κρίνει έπειτα από ένα χρονικό διάστημα και στη Χειμάρρα, όταν θα τη δουν να αλλάζει, ότι δεν θα υπάρχει «έδαφος» για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα εξαιτίας των οποίων έφτασαν έως το να «παγώσουν» οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

– Δυσκολεύομαι, πάντως, να φανταστώ ότι ως επιλογή του Ράμα θα κινήσετε χείραν «κατά του ευεργέτου».

– Στην καριέρα μου συγκρούστηκα με όλους, με τον Ράμα, με τον Νάνο, τoν Μέτα, για τα συμφέροντα της μειονότητας. Ουδέποτε έθεσα τα δικά μου προσωπικά συμφέροντα πάνω από αυτά της περιοχής μου. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και ως δήμαρχος της Χειμάρρας.

– Τείνατε χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Φρέντη Μπελέρη…

– Θεωρώ ειλικρινά απαραίτητη τη συνεργασία με τον Μπελέρη, έναν άνθρωπο προερχόμενο από τη Χειμάρρα, που ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτήν και τους ανθρώπους της. Και είμαι σίγουρος πως η μεταξύ μας συνεργασία μόνο καλό θα φέρει στη Χειμάρρα. Επιμένω σε αυτό και θα επιδιώξω να τον δω τις επόμενες μέρες, θα συζητήσω από κοντά μαζί του.

– Θα πάτε να τον δείτε στη φυλακή;

– Γιατί όχι, έχω πρόγραμμα να πάω. Με τον Μπελέρη μπορεί να είχαμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει σε κοινές προσπάθειες για το καλό της Χειμάρρας.

– Πιστεύετε ότι υπήρξε δίκαιη μεταχείρισή του από τις αλβανικές αρχές;

– Είμαι ένας από τους βουλευτές της αλβανικής βουλής που έχει ψηφίσει και στηρίξει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Δεν μου επιτρέπονται, ως εκ τούτου, δηλώσεις κρίσης για τους δικαστικούς θεσμούς που ο ίδιος ψήφισα. Είναι θέμα, λοιπόν, της αλβανικής δικαιοσύνης. Αν θα με ρωτήσετε σε προσωπικό επίπεδο, είναι άλλη η άποψή μου.

– Δηλαδή;

– Προσωπικά δεν θα ήθελα ποτέ να δω πίσω από τα σίδερα της φυλακής κανέναν.

– Δηλώσατε ότι φιλοδοξία σας είναι να γίνει η Χειμάρρα χώρος συνεργασίας Αλβανίας και Ελλάδας. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

– Η Χειμάρρα έχει καταστεί χρόνια τώρα σημείο τριβής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, να γίνει πεδίο συνεργασίας και πιστεύω ότι είναι εφικτό με την επίλυση των προβλημάτων της, ξεκινώντας από το περιουσιακό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT