«Βλέπω ελληνικό τελικό Ευρωλίγκας φέτος»

«Βλέπω ελληνικό τελικό Ευρωλίγκας φέτος»

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς αναλύει στην «Κ» τα νέα δεδομένα που θέτουν στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός ΑΚTOR και ο Ολυμπιακός

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους ενόψει των πρώτων επίσημων τζάμπολ της χρονιάς: του Σούπερ Καπ (28 Σεπτεμβρίου), της Ευρωλίγκας (3-4 Οκτωβρίου) και της Basket League (5 Οκτωβρίου). Η νέα σεζόν αναμένεται άκρως συναρπαστική, καθώς οι δύο «αιώνιοι» ενισχύθηκαν με σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ, κάνοντας πολλούς να μιλούν ακόμη και για τον πρώτο ελληνικό τελικό της Ευρωλίγκας στην Ιστορία.

Ενας από αυτούς είναι και ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο οποίος έχει καθίσει τόσο στον πάγκο των «πράσινων» τη διετία 1997-1999 με δύο πρωταθλήματα ύστερα από 14 χρόνια, όσο και σε αυτόν των «ερυθρόλευκων» την περίοδο 2002-2003.

Από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται, καθώς είναι ο προπονητής της Αλ Ιτιχάντ, ο «Πίξι» μιλάει στην «Κ» για τα νέα δεδομένα που θέτουν στην Ευρώπη οι δύο ελληνικές ομάδες:

– Κόουτς, Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός ενισχύθηκαν με βαριά ονόματα. Λορέντζο, Φουρνιέ, Βεζένκοφ, Οσμάν κ.ά. ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ. Τελικά, οι ομάδες αγοράζονται, χτίζονται ή όλα είναι θέμα χημείας και timing;

Ολα είναι θέμα χρημάτων σήμερα (γέλια). Οποιος διαθέτει χρήμα, θα φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα για τίτλους. Οπως έκανε χρόνια τώρα η ΤΣΣΚΑ, όπως και ο Παναθηναϊκός, που πήρε μεγάλους παίκτες κι έφτασε στην κορυφή. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

– Ναι αλλά μπορεί το χρήμα από μόνο του να εξασφαλίσει τίτλους;

Σίγουρα το χρήμα δεν εξασφαλίζει τον τίτλο. Δίνει όμως μεγάλη άνεση να δουλέψεις με παίκτες αξίας. Υστερα από αυτό έρχεται ο ρόλος της χημείας, του προπονητή, της υγείας των παικτών μακριά από τραυματισμούς, αλλά και της τύχης που είναι κι αυτή σημαντική. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατάλαβαν ότι για να φτάσουν στην κορυφή πρέπει να επενδύσουν σε μεγάλους παίκτες.

«Ο ένας τράβηξε τον άλλον»

– Τι προκάλεσε αυτή τη μεταγραφική «έξαρση» των δύο ομάδων μας;

Επειδή πέρασα και από τις δύο ομάδες και ξέρω πολύ καλά πώς λειτουργούν και σκέπτονται αυτοί οι δύο μεγάλοι οργανισμοί, θα πω ότι ο ένας τράβηξε τον άλλον. Η κυριαρχία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια προκάλεσε την αντίδραση του Παναθηναϊκού και φέτος βλέπουμε ότι η περσινή σπουδαία χρονιά των «πράσινων» έφερε «απάντηση» –τουλάχιστον μεταγραφική μέχρι στιγμής– από τους «ερυθρόλευκους».

– Τι πιστεύεις ότι θα παρουσιάσουν φέτος;

Εχει αλλάξει η ομάδα του Ολυμπιακού φέτος, σε σχέση με πέρυσι σε όλα. Επέστρεψε ο Βεζένκοφ και ο Μπαρτζώκας θα έχει περισσότερους παίκτες στο rotation. Με εντυπωσίασαν οι κινήσεις και των δύο ελληνικών ομάδων. Θεωρώ ότι δεν θα τις πλησιάσουν οι άλλες ευρωπαϊκές, ακόμη κι αν μιλάμε για τη Ρεάλ. Αν και είναι πολύ νωρίς, τολμώ να πω ότι θα τις δούμε στον τελικό της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά στην Ιστορία, αν φυσικά, δεν υπάρξουν απρόοπτα με τραυματισμούς. Οι φετινές προσθήκες δείχνουν τελικό. Ακόμη είναι Σεπτέμβριος βέβαια και υπάρχει μεγάλος δρόμος, αλλά βάσει μεταγραφικών κινήσεων οι ελληνικές ομάδες ξεκινούν από πλεονεκτική θέση.

– Πού θα στηριχθούν πιστεύεις στο παιχνίδι τους;

Θα ποντάρουν και οι δύο στην άμυνα. Η άμυνα φέρνει τους τίτλους και οι δύο ομάδες έδειξαν ότι μπορούν να παίξουν καλή άμυνα.

«Είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις τα κεκτημένα, από το να κυνηγάς»

Θεωρείς ότι μπορεί σε κάποιες θέσεις να υπάρξει… συνωστισμός παικτών και «πονοκέφαλος» για τους προπονητές; Π.χ. ο Ολυμπιακός στο «4» έχει τρεις παίκτες (Βεζένκοφ, Πίτερς, Πετρούσεφ) που θα «απαιτήσουν» χρόνο συμμετοχής.

– Από περίσσευμα δεν πονάει το κεφάλι (γέλια). Το κεφάλι πονάει όταν δεν έχεις παίκτες. Είναι πάρα πολλά τα ματς. Μεγάλη καταπόνηση και πολλά ταξίδια και εξάντληση. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τους τραυματισμούς, τότε καταλαβαίνουμε ότι το γεμάτο ρόστερ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Ο Μπαρτζώκας είναι έμπειρος και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει σχετικά με τη διαχείριση των παικτών. Και οι δύο θα δώσουν βάση στην άμυνα. Ο χρόνος των παικτών θα μοιραστεί. Δεν γίνεται να βγει αλλιώς η σεζόν. Δεν γίνεται να μη μοιραστεί ο χρόνος, αφού πλέον δεν γίνεται να έχεις παίκτες μόνο για άμυνα ή μόνο για επίθεση. Το σύγχρονο μπάσκετ θέλει απόδοση και στα δύο μέρη του παρκέ. Αυτό είναι εξαντλητικό και οι παίκτες χρειάζονται ανάσες. Ο Αταμάν θέλει να έχει κοντά του πιο πολλούς παίκτες. Είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις τα κεκτημένα, από το να κυνηγάς. Ο Παναθηναϊκός πήρε πρωτοκλασάτους παίκτες και πλέον θα δουλέψει την προσαρμογή τους. Δεν είναι μόνο ο Οσμάν. Ο Αταμάν θέλει τα πάντα από όλους.

– Σε ποια θέση πιστεύεις ότι πονούσε ο Ολυμπιακός;

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον πολύ δυνατός στον «άσο». Θα παίρνει περισσότερες λύσεις φέτος, κάτι που του έλειψε τα τελευταία χρόνια. Ο Μπαρτζώκας θέλει σκοράρισμα και μακρινό σουτ που του έλειψε πέρυσι. Οι αντίπαλοί του φέτος δεν θα μπορούν να ρισκάρουν, να αφήνουν ελεύθερα σουτ γιατί θα το πληρώσουν.

– Πλέον οι ξένοι παίκτες κυριαρχούν, τουλάχιστον ποσοτικά, στις ομάδες…

Τη διαφορά την κάνουν οι ξένοι κι όχι τόσο οι Ελληνες, αν μιλήσουμε για το γενικό πλάνο. Εδώ θα εξαιρέσουμε βέβαια τον Σλούκα που απέδειξε ότι είναι ο πιο κομβικός παίκτης του Παναθηναϊκού. Ναι, ο Ναν έκανε απίστευτη σεζόν, αλλά πιστεύω ότι αν ο Σλούκας είναι γερός, θα αποτελέσει και φέτος την αιχμή των «πράσινων». Για μένα, την περυσινή σεζόν, οι πιο καταλυτικοί παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν ο Σλούκας και ο Λεσόρ. Στον Ολυμπιακό, καταλυτικούς θεωρώ τον Βεζένκοφ, διότι έκανε μια καταπληκτική χρονιά πριν φύγει, βγήκε MVP και έχει το ειδικό βάρος. Μαζί του θα βάλω τον Φουρνιέ, κυρίως λόγω του μπασκετικού μυαλού του, του σουτ του αλλά και του τσαμπουκά που βγάζει στα ματς. Θεωρώ επίσης ότι φέτος πρέπει να βγει μπροστά και ο Ντόρσεϊ. Πρέπει να δείξει ότι μπορεί να μπει κι αυτός σε μία από τις θέσεις του οδηγού και να κάνει μια μεγάλη σεζόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT