«Να ξεφύγουμε από τη βιτρίνα των διακρίσεων»

«Να ξεφύγουμε από τη βιτρίνα των διακρίσεων»

Ο Κωνσταντίνος Φίλης μιλά στην «Κ» σχετικά με την υποψηφιότητά του στον ΣΕΓΑΣ

να-ξεφύγουμε-από-τη-βιτρίνα-των-διακρ-563238847

Το σβήσιμο της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ολυμπιακού κύκλου και την έναρξη του επόμενου. Μαζί με την έναρξη της νέας Ολυμπιάδας, πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες σε όλες τις ελληνικές ομοσπονδίες, προκειμένου τα μέλη τους, δηλαδή τα σωματεία, να αξιολογήσουν το έργο τους. Για την αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία, τον ΣΕΓΑΣ, οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου είναι και ο αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος, όπως δήλωσε στην «Καθημερινή», ονειρεύεται μία διοίκηση με πυλώνες την ενότητα, την ανανέωση, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη συμπεριληπτικότητα.

Η σχέση του Κωνσταντίνου Φίλη, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με τον χώρο του αθλητισμού έχει ως εφαλτήριο την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν, ως μαθητής, ασχολήθηκε με τον στίβο και το μπάσκετ. «Στον στίβο είχα προπονητή τον αείμνηστο Ηλία Μελισσαρόπουλο. Ασχολήθηκα με τα σπριντ (60 μ. και 4Χ100) αλλά και τον ανώμαλο δρόμο (3.500 μ. και 5.000 μ.) όπου σε σχολικούς αγώνες, είχα πετύχει διακρίσεις. Ο προπονητής μού έλεγε να ασχοληθώ με το δέκαθλο αλλά δεν τον άκουσα και συνέχισα με το μπάσκετ», μας είπε ο κ. Φίλης.

Με σημαντικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και πολυγραφότατος, η υποψηφιότητα του κ. Φίλη προκάλεσε έκπληξη. Ο ίδιος όμως δεν δίστασε να μας ξετυλίξει τα όνειρά του: «Εάν κάποιος ασχοληθεί με τον αθλητισμό δεν μπορεί να μην αγαπήσει τον στίβο. Είναι κάτι που σου βγαίνει αβίαστα. Ετσι κι εγώ τον αγαπάω και προσπαθώ να τον στηρίξω με το “καπέλο” του διευθυντή του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουμε σε παιδιά, προσπαθώ να προωθώ τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα. Πιστεύω ότι είναι λάθος τα παιδιά να προτιμούν τα δημοφιλή αθλήματα, προσδοκώντας στη δόξα και το χρήμα. Μέσα από τη διάδραση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνειδητοποίησα την αγνή και ρομαντική πλευρά του στίβου και επειδή τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά, θέλουμε να φέρουμε περισσότερα παιδιά στα στάδια και να τα κρατήσουμε. Ο λόγος της υποψηφιότητάς μου οφείλεται σε αυτόν τον ρομαντισμό, που μου προκάλεσε η ενασχόλησή μου με τον στίβο και η διαπίστωση από τη μία της δυναμικής που έχει ο κλασικός αθλητισμός και από την άλλη της αναγκαιότητας να ξεφύγουμε από τη βιτρίνα των διακρίσεων και να πάμε λίγο βαθύτερα, σε θέματα που απασχολούν τον ελληνικό στίβο διαχρονικά και για τα οποία θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα τα λύσουμε. Εάν όχι να προσφέρουμε λύσεις, να συμβάλουμε σε αυτές».

– Ποια θεωρείτε διαχρονικά προβλήματα;

Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές. Αποτελούν το Νο1 πρόβλημα πανελλαδικώς. Εχουμε να πάρουμε μεγάλη διοργάνωση από τους Ολυμπιακούς. Επίσης, ο εξοπλισμός των σταδίων και η «αιμορραγία» στις νέες ηλικίες προς τα δημοφιλή και όχι μόνο αθλήματα. Κάποιες φορές ο στίβος έρχεται 5ος ή 6ος στις προτιμήσεις. Θέλουμε τα παιδιά στα στάδια, προκειμένου να κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή, απ’ ό,τι εάν βρίσκονται εκτός σταδίων. Εάν μιλάμε για το αγωνιστικό θέλεις περισσότερα παιδιά και περισσότερες ώρες για να βγάλεις πρωταθλητές. Αυτό έχει να κάνει με τις συνεργασίες που έχει ο ΣΕΓΑΣ –ή θα έπρεπε να έχει–, αν μιλάμε για δημοτικά στάδια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εάν μιλάμε για εθνικά με τη ΓΓΑ. Θα πρέπει να δούμε περισσότερες ενέργειες και συμπράξεις για τον εξοπλισμό των σταδίων και αποτελεί υποχρέωσή μας να προωθούμε τα συμφέροντα των σωματείων, με βάση τις ανάγκες τους.

– Οι διακρίσεις των αθλητών δεν έφεραν παιδιά στα στάδια;

Δυστυχώς, ο σχολικός αθλητισμός έχει περάσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα αλλά, βλέπω ότι γίνονται προσπάθειες για να τον επαναφέρουν. Ομως, ο στίβος πρέπει να έχει δεσπόζουσα θέση. Οι εγγραφές φέτος μπορεί να αυξήθηκαν, λόγω Τεντόγλου και Καραλή, αλλά του χρόνου δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα αγόρια και, φυσικά, έχουμε θέμα για το τι γίνεται μετά τα 18 όταν περνάνε στο πανεπιστήμιο και σταματάνε τον αθλητισμό.

– Εσείς, ένας άνθρωπος των γραμμάτων, θα τα προτρέπατε να μη σπουδάσουν;

Οχι βέβαια. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να αντιμετωπίζει τους πρωταθλητές μας όχι με ειδική αντιμετώπιση αλλά με ευελιξία. Από την άλλη, ο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να αναγνωρίζει, στα σωματεία που τους έχουν γαλουχήσει, την προσφορά τους μέσω μπόνους. Σωματεία που βγάζουν αθλητές, όπως π.χ. τα Γρεβενά με τον Μίλτο, θα πρέπει να ανταμείβονται.

– Εκπροσωπούσατε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την πάλη. Τώρα θα διεκδικήσετε να εκπροσωπείτε τον ΣΕΓΑΣ.

Εκπροσώπησα τα συμφέροντα της πάλης με αποτελεσματικό τρόπο. Ο ΣΕΓΑΣ είναι η ιστορικότερη ομοσπονδία της χώρας και πιστεύω ότι η εκπροσώπηση του ΣΕΓΑΣ σε επίπεδο ΕΟΕ θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή και ισχυρή. Λόγω ιστορικότητας, θα πρέπει να έχει μία διοίκηση που να ασπάζεται τα εξής: Ενότητα, ανανέωση –καθώς είναι αναγκαία η ανανέωση σε πρόσωπα και σε ιδέες–, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, τεχνική λειτουργίας και συμπεριληπτικότητα, διότι ο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να εκπροσωπεί και να υπηρετεί όλα τα σωματεία και όχι αυτά που είναι αρεστά στη διοίκηση. Η “πληγή” της αέναης συναλλαγής ανάμεσα στις διοικήσεις και τα σωματεία, η οποία ξεχωρίζει τα σωματεία με βάση τις προτιμήσεις τους στην επιλογή της διοίκησης και όχι με βάση την προσφορά τους, θα πρέπει να σταματήσει προκειμένου να πάει ένα άθλημα και, γενικότερα, ο αθλητισμός λίγο παρακάτω. Θέλουμε υγιή σωματεία και υγιείς σχέσεις με τα σωματεία που θα είναι στη βάση του σεβασμού, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.

– Πρόκειται για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα…

Αυτά είναι τόσο αυτονόητα αλλά εκεί είναι το πρόβλημα, διότι δεν έχουν γίνει ακόμη, παρόλο που είναι αυτονόητα. Σημαντική σε αυτή την αλυσίδα είναι και η θέση των προπονητών, οι οποίοι έχουν και αυτοί σοβαρά προβλήματα, όπως και τα σωματεία.

– Είσαστε, μεταξύ άλλων, καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πολυγραφότατος συγγραφέας. Εφόσον εκλεγείτε, πού θα βρεθεί ο χρόνος για τις υποχρεώσεις που έχει η τόσο απαιτητική θέση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ;

Ο ΣΕΓΑΣ θα είναι η προτεραιότητά μου. Υπάρχουν κάποιες ασχολίες που εκ των πραγμάτων θα τερματιστούν και ο ΣΕΓΑΣ θα αποτελέσει προτεραιότητα. Ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να αναβαθμίσει την παρουσία του σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναλάβει σημαντικούς αγώνες. Η χρηματοδότηση των σωματείων θα ενισχυθεί σταδιακά και κλιμακωτά, με ανακατανομή των πόρων που ήδη υπάρχουν και προσθήκη νέων ίδιων εσόδων. Να προχωρήσουμε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ελληνικού στίβου, ισχυροποιώντας παράλληλα τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και την παρέμβασή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και κάτι ακόμη: ξέρω ότι δεν γνωρίζω τα πάντα για τον στίβο και αυτό είναι πλεονέκτημα. Γιατί μαθαίνω κάθε μέρα με μέθοδο και υπομονή, αλλά ξέρω ότι ποτέ δεν θα τα μάθω όλα. Με αυτή την αντίληψη σκοπεύω να διοικήσω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT