Η Αντωνία Φογκτ κατέχει φέτος την πρωτιά στη λίστα Forbes 30 Under 30 για την έρευνά της στο πεδίο του καρκίνου. Αν και μόνο 27 ετών, το βιογραφικό της «ξεχειλίζει» από δημοσιεύσεις, διακρίσεις και συνεργασίες.
Μοιράζοντας τις σπουδές της σε Μεγάλη Βρετανία, Σκωτία και Αμερική, η ίδια σήμερα υλοποιεί το διδακτορικό της στη Xειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Κιουρί στη Γαλλία, αλλά και σε διάφορες ιατρικές εταιρείες υψηλού κύρους, ενώ είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, την οποία ίδρυσε η ίδια.
Μεγάλωσα με την πεποίθηση ότι η γνώση, η ηθική και η έρευνα είναι ανεκτίμητες αξίες.
Απ’ όλα τα παραπάνω όμως, όπως λέει στην «Κ», τίποτα δεν της φάνηκε άπιαστο. Εχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, σε μία οικογένεια ακαδημαϊκών με μητέρα καθηγήτρια και παππού καθηγητή ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ίδια θυμάται τη μαμά της να της λέει όταν ήταν μικρή πως η μόνη πραγματική περιουσία της είναι η καλλιέργεια του πνεύματος και η μόρφωση.
«Αυτό το οικογενειακό υπόβαθρο με οδήγησε να επιδιώξω μια ακαδημαϊκή καριέρα, καθώς μεγάλωσα με την πεποίθηση ότι η γνώση, η ηθική και η έρευνα είναι ανεκτίμητες αξίες», εξηγεί.
Βέβαια δεν είναι η μόνη της οικογενείας που κόλλησε το «μικρόβιο» της έρευνας, καθώς και ο αδελφός της Κίμων Αριστοτέλης Φογκτ, όχι μόνο βρίσκεται και ο ίδιος στη λίστα Forbes 30 Under 30, αλλά έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία που αναπτύσσει AI λύσεις στον τομέα της υγείας.
Η Αντωνία λέει πως με τον Κίμωνα είναι πολύ δεμένοι, ενώ δεν μπορεί να κρύψει την επιθυμία της και για μία μελλοντική συνεργασία μαζί του. «Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα συνδυάσει το οικογενειακό δέσιμο με την κοινή μας θέληση για δημιουργία και εξέλιξη», προσθέτει.
Αναφερόμενη στην ακαδημαϊκή της καριέρα σε τόσο μικρή ηλικία, καθώς όχι μόνο έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες έρευνες σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και έχει διοργανώσει και επτά συνέδρια, η ερευνήτρια εξηγεί πως ποτέ δεν έκανε το λάθος να πιστέψει ότι η επιτυχία συνδέεται με την οικονομική υποστήριξη.
Η καταγωγή μου από μια μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς οικονομική επιφάνεια με έκανε να πιστεύω πως αυτά τα δύο δεν συνδέονται, καθώς με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης μόνο σε γόνους εύπορων οικογενειών.
Οπως εξηγεί το συστατικό της επιτυχίας για εκείνη, δηλαδή αυτό που δίνει ώθηση στην ακαδημαϊκή πορεία και οδηγεί στην επιτυχία, είναι η πίστη, η επιμονή, η σκληρή δουλειά, η στοχοπροσήλωση και η βεβαιότητα ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες δεν είναι για να μας κάμψουν αλλά για να μας διδάξουν κάτι που θα μας κάνει πιο δυνατούς στον δρόμο για τον στόχο μας.
Προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες οικονομικής στήριξης για ταλαντούχους σπουδαστές τόσο στην Ελλάδα όσο και, ακόμα περισσότερο, στο εξωτερικό. Και η ίδια έχει βοηθηθεί από πολλές υποτροφίες, όπως η Υποτροφία Ωνάση και άλλες. «Αυτή η υποστήριξη που έλαβα με έκανε να νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη και με οδήγησε στο να ασχολούμαι ενεργά με τη χρηματοδότηση υποτροφιών για ταλαντούχους σπουδαστές που δεν έχουν το απαραίτητο οικονομικό υπόβαθρο», σημειώνει.
Αγαπώ πολύ τη χώρα μου και γι’αυτό θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου και στην πατρίδα μου.
Αν κάτι πάντως δεν αρνείται είναι πως στο εξωτερικό οι ευκαιρίες που της προσφέρονταν για την ακαδημαϊκή της εξέλιξη ήταν και εξακολουθούν να είναι ισχυρότερες. Ωστόσο το να επιστρέψει κατά κάποιον τρόπο τη γνώση που κατακτά στην Ελλάδα, είναι μέσα στους στόχους της.
Στην ερώτηση τι την ώθησε να ασχοληθεί με την έρευνα στο πεδίο του καρκίνου, απάντησε ότι ήταν το να βλέπει τον πόνο και την αδυναμία στα μάτια ενός αγαπημένου της προσώπου που πάσχει από την ασθένεια. Γι’ αυτό η ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη έχει στρέψει την έρευνά της στις δυνατότητες που έχουν τα βλαστοκύτταρα στους θεραπευτικούς σκοπούς του καρκίνου.
Πολλά υποσχόμενη η επόμενη δεκαετία για τις θεραπείες με βλαστικά κύτταρα
Παρότι για την ίδια τα βλαστοκύτταρα εξελίσσονται σε μία πρωτοποριακή μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου, αυτή η κατηγορία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, καθώς πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστούν πρακτικά εμπόδια όπως το κόστος και η ασφάλεια προτού αξιοποιηθούν πλήρως.
Οπως εξηγεί, σε αυτή τη φάση τα μόνα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου είναι τα αιμοποιητικά (HSC), τα οποία εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες μετά το στάδιο της χημειοθεραπείας για την αποκατάσταση του μυελού των οστών.
Οι καινοτομίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση βλαστικών κυττάρων για την ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων ή την αποκατάσταση ιστών που έχουν πληγεί από τις παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
Τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλων ειδών κύτταρα που μπορούν να στοχεύσουν σε καρκινικά κύτταρα, όπως τα κύτταρα Τ ή τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι (NK)», και άρα να ενισχύσουν τις υφιστάμενες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, η ερευνήτρια εκτιμά πως η επόμενη δεκαετία υπόσχεται πολλά για τις θεραπείες με βάση τα βλαστικά κύτταρα.
«Οι καινοτομίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση βλαστικών κυττάρων για την ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων ή την αποκατάσταση ιστών που έχουν πληγεί από τις παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των θεραπειών με βάση τα βλαστικά κύτταρα. Οι κλινικές δοκιμές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην τελειοποίηση αυτών των θεραπειών προτού ενσωματωθούν στην κυρίαρχη ιατρική», αναφέρει.
Μεγαλώνοντας την Ιόλη
Η έρευνα πάντως δεν είναι η μόνη μεγάλη αγάπη της πρώτης σε βαθμολογία στην ελληνική λίστα Forbes 30 Under 30. Βασικά η μεγαλύτερη αγάπη της είναι η κόρη της, Ιόλη, την οποία απέκτησε στα 17 της.
Μιλώντας για την ισορροπία ανάμεσα στην καθημερινότητα της μονογεϊκής οικογένειας και την καριέρα, η ίδια αναγνωρίζει πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. «Υπήρχαν κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι που θεωρούσαν ότι, ως μόνη μητέρα, θα ήμουν ευάλωτη και προσπαθούσαν να μου δημιουργήσουν προβλήματα. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να στέκεται στις δυσκολίες που του δημιουργούνται. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις είναι να τις βλέπεις ως μαθήματα που σε διδάσκουν και σε κάνουν πιο δυνατό», σχολιάζει.
Υπήρχαν κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι που θεωρούσαν ότι, ως μόνη μητέρα, θα ήμουν ευάλωτη και προσπαθούσαν να μου δημιουργήσουν προβλήματα. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να στέκεται στις δυσκολίες που του δημιουργούνται.
Βλέποντας το πόσο βοηθήθηκε ως μόνη μητέρα στο εξωτερικό και πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, η κ. Φογκτ βλέπει διαφορές, σημειώνοντας πως όντως η χώρα μας υστερεί στη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, στο εξωτερικό, η βοήθεια είναι συχνά πιο μεγάλη και ουσιαστική, ίσως επειδή το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο και αποδεκτό από την κοινωνία. Δίνοντας ένα παράδειγμα, θυμάται πως ως φοιτήτρια, το πανεπιστήμιό της είχε κρατήσει τη θέση της, μέχρι εκείνη να γεννήσει και να μπορέσει να επιστρέψει στα θρανία.
Η ίδια θέλει να πιστεύει ότι λειτουργεί ως πρότυπο για την κόρη της. Αλλωστε, όπως σημειώνει, η νέα γενιά έχει γενικά ανάγκη από πρότυπα δύναμης, ηθικών αξίων, πιστή στον άνθρωπο και πιστή στις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από τη σκληρή δουλειά.