Ντ. Μπακογιάννη: Aρνητική για Eυρωβουλή, εκτός εαν…

Ντ. Μπακογιάννη: Aρνητική για Eυρωβουλή, εκτός εαν…

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική στο ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην «Κ», δηλώνοντας πως η εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο «δεν είναι στους στόχους» της. Αφήνει, πάντως, να εννοηθεί ότι μπορεί να μεταπεισθεί αν της το ζητήσει ο πρωθυπουργός, και υπογραμμίζει με νόημα ότι δεν έχει αρνηθεί ποτέ «να δώσει μάχες όταν χρειάζεται». Επισημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αλλά σπεύδει να εκφράσει τη διαφωνία της με την υπερφορολόγηση των πολιτών, χαρακτηρίζει πρόχειρες τις ρυθμίσεις για τους αγρότες, και ζητεί να μη διολισθήσει η κυβέρνηση σε πρόωρες παροχές που θα εκπέμψουν λαϊκισμό. Τέλος, η πρώην δήμαρχος Αθηναίων τηρεί ίσες αποστάσεις από τις υποψηφιότητες των κ. Σπηλιωτόπουλου και Κακλαμάνη, ενώ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εκκίνησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

– Πώς βλέπετε την απόφαση για εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό;

– Καταρχήν είναι θετική. Οποιαδήποτε απόφαση φέρνει την κοινωνία πιο κοντά στη συμμετοχή λήψης αποφάσεων, είναι σημαντική. Βεβαίως, έχει και αρνητικές παραμέτρους. Oποιος μπορεί σήμερα να κατέβει με σταυρό σε πανελλήνια κλίμακα, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των νέων ανθρώπων που πρέπει να μπουν στην πολιτική. Επίσης, για τα κόμματα, ο πειρασμός να βάλουν ανθρώπους στις λίστες μόνο λόγω αναγνωρισιμότητας είναι μεγάλος. Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Να συμφωνήσουν τα κόμματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με πρόβλεψη αναθεώρησης αρκετών διατάξεων, έτσι ώστε η επόμενη Bουλή να προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες.

– Θα συμμετάσχετε στην προσπάθεια της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές;

– Δεν είναι στους στόχους μου. Ούτως ή άλλως είναι μάλλον πρόωρη αυτή η συζήτηση.

– Αν σας το ζητούσε ο πρωθυπουργός, θα μπορούσατε να αρνηθείτε;

– Νομίζω ότι η πορεία μου στην πολιτική έχει αποδείξει ορισμένα πράγματα. Hμουν και είμαι συνεπής στις θέσεις μου και δεν έχω αρνηθεί να δώσω μάχες όταν χρειάζεται. Προϋπόθεση, όμως, για να μπορεί κανείς να προσφέρει αποτελεσματικά είναι να είναι κοινωνός της μακροπρόθεσμης στρατηγικής και στόχευσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό.

– Σας ενδιαφέρουν άλλες θέσεις στην ευρωπαϊκή ιεραρχία;

– Κοιτάξτε, στη φάση αυτή η δουλειά μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Οι θέσεις στην ευρωπαϊκή ιεραρχία θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές.

Το πλεόνασμα

– Οι συνεχείς αναφορές σε «πλεόνασμα έκπληξη» είναι υπερβολικές;

– Πιστεύω ότι βάσιμα μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημερινό πλεόνασμα σε ένα ύψος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό και έχει αποδεχθεί η τρόικα. Αποτελεί σίγουρα μια έκπληξη, ένα σημαντικό επίτευγμα των θυσιών του ελληνικού λαού και είναι ένα πάρα πολύ δυνατό όπλο για την Ελλάδα. Βεβαίως, το επόμενο ζήτημα είναι η διατηρησιμότητά του, γιατί στην επίτευξή του, εν μέρει έχει παίξει ρόλο το ότι ο φόρος ακινήτων τριών ετών συσσωρεύτηκε στα έσοδα του 2013 και επομένως απεικονίζεται σε αυτό το πλεόνασμα.

– Μήπως η κυβέρνηση υπερπροβάλλει το πλεόνασμα;

– Στο εσωτερικό ενδεχομένως, στο εξωτερικό πράττει σωστά.

– Εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων;

– Διαφωνώ με τη φορολογική πολιτική. Εχω ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια διότι έχω συνείδηση της μεγάλης εικόνας. Αυτό δεν με εμποδίζει να σας πω ότι η πολιτική που ασκείται είναι παράλογη, αναποτελεσματική και αντιαναπτυξιακή. Ο φορολογικός μηχανισμός είναι παντελώς ανέτοιμος. Απόδειξη ο τραγέλαφος με τον φόρο υπεραξίας. Παρεμπιπτόντως, η ρύθμιση Αλογοσκούφη ήταν πιο μελετημένη.

– Η πάταξη της φοροδιαφυγής;

– Επρεπε να ήταν πολύ αποτελεσματικότερη και να είχαν, επιτέλους, προσληφθεί οι χίλιοι που έχει ανάγκη το κράτος, ώστε να εισπράξει τα πενταπλάσια. Ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι ο νέος φόρος ακινήτων να μην πληρωθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Να προσθέσω ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο υπολογισμός ούτε του φόρου εισοδήματος ούτε της προσμέτρησης των αποδείξεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην ξέρουν τι τους περιμένει. Εκείνος που πουλάει το ακίνητό του στο 50% της αντικειμενικής του αξίας και φορολογείται για την αντικειμενική του αξία, πιστεύετε ότι αισθάνεται από την πλευρά της πολιτείας δικαιοσύνη;

– Δεν θέλει ή δεν μπορεί η κυβέρνηση;

– Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη βούληση, απλώς είχαμε πολλές δομικές και λειτουργικές αδυναμίες. Οταν έχεις σήμερα περίπου δέκα λίστες εμβασματούχων, και δεν μιλάω μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, από τις οποίες συνολικά έχεις ελέγξει εκατό ανθρώπους, δεν έχεις αξιοπιστία.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

– Οι πιο υπεύθυνες φωνές που ακούγονται, όπως αυτές των κ. Δραγασάκη και Σταθάκη, σηματοδοτούν στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό;

– Εχω μεγαλώσει με τη λογική της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ακόμα πάρα πολύ από το να αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση. Προσωπικά, εκτιμώ πολύ τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη. Οχι επειδή είναι Κρητικοί, αλλά διότι τους γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι, όμως, αυτοί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα στρατηγικό δίλημμα: Ή θα στηρίξει τη χώρα και θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση με τη σημερινή κυβέρνηση, που σημαίνει ότι πολιτικά θα αρνηθεί εαυτόν, ή, αν υλοποιήσει έστω και ψήγματα από αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι από την ηγεσία του, τότε η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρωπαϊκής ρότας.

– Πώς κρίνετε την επιλογή Σπηλιωτόπουλου και τη στάση Κακλαμάνη;

– Στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει χώρος για κομματικά καπέλα. Οι πολίτες περιμένουν από όσους θέλουν να τους υπηρετήσουν προτάσεις που να δίνουν πραγματικές διεξόδους και λύσεις στα προβλήματά τους. Σε αυτήν τη δύσκολη πολιτική και κοινωνική συγκυρία, οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση πρέπει να επιδιώξουν τη σύνθεση και την ενότητα των δυνάμεων που μπορούν να ανοίξουν μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο ο Αρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι πρωτίστως φίλοι μου, αλλά και έμπειροι συνάδελφοι με καταγεγραμμένο έργο. Οπότε μην περιμένετε από εμένα να ρίξω νερό στον μύλο αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης.

Να μη μιμηθούμε τους λαϊκιστές

– Ο κ. Σαμαράς έχει πετύχει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας;

– Ναι, είναι βέβαιο ότι έχει ανακτήσει την αξιοπιστία στο εξωτερικό. Τα πράγματα ήταν εξαιρετικά άσχημα. Κανείς δεν μας πίστευε για τίποτα. Η προσπάθεια έχει αποτελέσματα, αλλά βρισκόμαστε πάλι σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν σήμερα η κυβέρνηση, εν όψει εκλογών, φοβηθεί και κάνει τρία βήματα πίσω, ό,τι χτίσαμε επί δύο χρόνια θα το πετάξουμε στον Καιάδα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα μας ψηφίσει κανείς, αν προσπαθούμε να μιμηθούμε τους λαϊκιστές. Θα μας ψηφίσουν μόνον εάν πειστούν ότι βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

– Εγινε αυτό στο θέμα των αγροτών;

– Η ρύθμιση για τους αγρότες ήταν πρόχειρη, όπως και η ρύθμιση του φόρου υπεραξίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν πρέπει να κρατάνε βιβλία. Ολοι πρέπει να κρατάμε βιβλία. Αλλά το πώς φορολογούμαστε είναι άλλο θέμα. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να ψηφίζει ένας βουλευτής νόμους που είναι εναντίον των συμφερόντων των ψηφοφόρων του και παραταύτα να έχει το θάρρος να το κάνει, και μετά να βλέπει την εκτελεστική εξουσία να υπαναχωρεί. Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν αυτή την προσπάθεια θέλουν τουλάχιστον να δουν εκείνους που έχουν την εκτελεστική εξουσία να εφαρμόζουν τους νόμους. Διότι άλλως, πώς εμφανίζονται οι εκτελεστές καλοί και οι νομοθέτες εκτεθειμένοι στην οργή του λαού. Πιστεύετε ότι αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου και της χώρας;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT