Λεά Σεντού: Μετά την Αντέλ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μια συνέντευξη με τη Λεά Σεντού μπορεί να σε φέρει σε σχετικά δύσκολη θέση, καθώς είναι αδύνατον να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Η 29χρονη ηθοποιός είναι, ασφαλώς, συνηθισμένη. Προτού η τολμηρή της εμφάνιση στη «Ζωή της Αντέλ» τη μετατρέψει σε μία από τις πιο συζητημένες κινηματογραφικές παρουσίες της χρονιάς, η ομορφιά της είχε λάμψει σε γαλλικές και διεθνείς παραγωγές, από φιλμ κοινωνικού ρεαλισμού μέχρι δράματα εποχής και μικρά πλην αξιομνημόνευτα περάσματα στο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν, στον «Ρομπέν των Δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ και στο «Αδωξοι Μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Το απόγευμα της συνάντησής μας, η Λεά απολαμβάνει ένα παγωμένο τσάι σε έναν ήσυχο κήπο των Καννών, ανυποψίαστη για το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά θα μοιραζόταν με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς έναν Χρυσό Φοίνικα και μη γνωρίζοντας, φυσικά, ότι μέσα στους επόμενους μήνες μια πικρόχολη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους θα οδηγούσε τον Κεσίς να την αποκαλέσει «ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο». Η αλήθεια είναι πως η καταγωγή της δεν κρύβεται. Με τον παππού της επικεφαλής της κινηματογραφικής εταιρείας Pathé, τον θείο της πρόεδρο του κολοσσιαίου στούντιο παραγωγής Gaumont και τον πατέρα της γενικό διευθυντή της εταιρείας παροχής ίντερνετ Parrot, η μεγαλοαστική ανατροφή της υπήρξε δεδομένη. Πάντως, όπως σπεύδει να μου επισημάνει, «κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με την απόφασή μου να ακολουθήσω καριέρα υποκριτικής ή για το ότι, από τα επτά παιδιά της φαμίλιας, υπήρξα το πιο μοναχικό. Ενα εσωστρεφές άτομο που δυσκολευόταν να εκδηλωθεί…». Το σινεμά τη βοήθησε να εκφραστεί πιο ελεύθερα. «Το ξέρω ότι ακούγεται κοινότοπο», παραδέχεται, «αλλά έβρισκα απελευθερωτικό το να υποδύομαι άλλους ανθρώπους. Και συνήθως επιδίωκα οι ρόλοι μου να αφορούν χαρακτήρες μακριά από τη δική μου ιδιοσυγκρασία».

Αιφνιδιάζεται όταν την ταυτίζουν με τις φιγούρες των φλογερών και σεξουαλικά διαθέσιμων θηλυκών που έχει υποδυθεί, με τις οποίες, όπως λέει, δεν έχει καμία σχέση: «Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου ως αντικείμενο πόθου ή ως οτιδήποτε κολακευτικό και γαργαλιστικό γράφεται κατά καιρούς. Αναγνωρίζω κάποια ελκυστικά πράγματα στην εμφάνισή μου, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι η πραγματική ομορφιά πηγάζει από το εσωτερικό και δεν είμαι της αντίληψης που μας θέλει όλους καλογυμνασμένους και αψεγάδιαστους». Θα ισχυριζόταν το ίδιο, αν η φύση δεν την είχε προικίσει με τόσο εκθαμβωτικό παρουσιαστικό; «Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το να είναι ή να θεωρείται εμφανίσιμος κανείς», διευκρινίζει η Λεά. «Τι είναι η ομορφιά άλλωστε; Μια πρόσκαιρη κατάσταση που μας αποσπά από τα ουσιωδέστερα ζητήματα της ζωής».

Ετοιμάζεται να ξεκινήσει γυρίσματα στο πλευρό του Γιώργου Λάνθιμου, για τη νέα του ταινία με τίτλο «The Lobster», ενώ πρωταγωνιστεί σε μία ακόμη κινηματογραφική διασκευή του μύθου της «Πεντάμορφης και του Τέρατος». «Νιώθω ευτυχισμένη», παραδέχεται με ένα σχεδόν ενοχικό χαμόγελο, από αυτά που συναντάμε στα μικρά παιδιά όταν κρύβουν κάποια σκανταλιά. «Αν και δουλεύω ασταμάτητα, από τη μία ταινία στην άλλη, και δεν έχω αρκετό χρόνο να αφιερώσω σ’ εμένα και στους ανθρώπους μου, αισθάνομαι χαρούμενη. Με αναζωογονεί ένας ρόλος, η δυνατότητα να συναντήσεις πτυχές του εαυτού σου που δεν θα μπορούσες ποτέ να εκφράσεις με λέξεις. Το σινεμά έχει σταθεί η καλύτερη ψυχοθεραπεία για μένα». •

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT