«H Fairfax επενδύει στο μέλλον της χώρας και της οικονομίας»

«H Fairfax επενδύει στο μέλλον της χώρας και της οικονομίας»

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας αλλά και της Eurobank υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Ουάτσα. Ο κ. Ουάτσα δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα. Αναφέρεται στα σχέδια για τη Eurobank, ενώ τονίζει ότι οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος Fairfax στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

– Μετά τη συμμετοχή σας στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, είστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον σας;

– Δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε οι μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Μας ενδιέφεραν η ευκαιρία και οι άνθρωποι. Πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μας εντυπωσίασε με την αφοσίωση και τη θέλησή του να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. Επίσης, στελέχη όπως ο Γιώργος Χρυσικός της Eurobank Properties και τώρα ο Χρήστος Μεγάλου, ο Φωκίων Καραβίας και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα της Eurobank. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί έξυπνοι, σκληρά εργαζόμενοι και με ενεργητικότητα επιχειρηματίες που δεν θα σταματήσουν μέχρι η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

– Eχετε δηλώσει ότι θα κρατήσετε έναν ρόλο-κλειδί στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank. Τι θα περιλαμβάνει;

– Θα τοποθετήσουμε δύο ανθρώπους μας στο συμβούλιο της Eurobank, τον Γοθέιντ Μπάρτον και τον Μπραντ Μάρτιν. O Μπραντ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο συμβούλιο της Bank of Ireland. Θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι ο Χρήστος και ο Φωκίων και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα θα έχουν όση υποστήριξη χρειάζονται για να έχουν επιτυχημένη πορεία.

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Περιμένετε ένα ικανοποιητικό μεσοπρόθεσμο κέρδος ή οι στόχοι σας είναι πιο μακροπρόθεσμοι;

– Δεν κάνουμε προβλέψεις. Στοχεύουμε αποκλειστικά μακροπρόθεσμα και πιστεύουμε ότι η Eurobank θα είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όμως, με δεδομένη τη δομή της ελληνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -και κυρίως εκείνες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα- μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

– Οι επενδύσεις σας στη χώρα ξεκίνησαν το 2012 όταν κυριαρχούσαν η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. Τι σας έκανε να πάτε αντίθετα με το ρεύμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο;

– Είμαστε επενδυτές αξίας κι επομένως αναζητούμε ευκαιρίες εκεί όπου δεν πάνε συνήθως άλλοι επενδυτές. Εχουμε μάθει από τον φίλο και μέντορά μου, σερ Τζον Τέμπλετον, ότι προκειμένου να βρεις αξιόλογες μακροπρόθεσμες επενδύσεις, θα πρέπει συχνά να πας εκεί όπου άλλοι επενδυτές δεν πάνε και να επενδύσεις σε καιρούς που οι περισσότεροι επενδυτές πουλάνε.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα μπροστά; Θα προχωρήσετε σε νέες επενδύσεις; Υπάρχουν άλλες βιομηχανίες που θα σας ενδιέφεραν;

– Δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποιο σχεδιασμό, αλλά θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουμε και άλλους επενδυτές, που εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε, να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για να εξετάσουν τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

– Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια;

– Οπως σας ανέφερα, αποφεύγουμε να κάνουμε προβλέψεις. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιστεύουμε πως το μέλλον της Ελλάδας θα είναι λαμπρό, αρκεί να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να συνεχιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου στην προσπάθεια να προσελκύσουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες ξένες επενδύσεις, γεγονός που οι αγορές πλέον έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται. Κοιτάξτε απλά την επιτυχημένη πρόσφατη έκδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου. Είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι επενδυτές παρακολουθούν και είναι ικανοποιημένοι με αυτά που έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η ελληνική διοίκηση βελτιώνεται θεαματικά»

– Στην Ελλάδα υπάρχει μια εκτενής συζήτηση για την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και τις δυσκολίες στην υλοποίηση επενδύσεων. Ποια ήταν η μέχρι τώρα εμπειρία σας;

– Εχουμε δει ότι τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης όσο και τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εργάζονται νυχθημερόν για τη βελτίωση της οικονομίας. Αυτή η ενέργεια και η κοινή προσπάθεια θα περάσουν σταδιακά και στο σύστημα και θα αρχίσουν να κάμπτουν τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα σύντομα. Η πρόοδος στη λειτουργία της κυβέρνησης ήταν ολοφάνερη καθ’ όλο το διάστημα που εργαζόμασταν για το κλείσιμο της συμφωνίας με τη Eurobank. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεργασία και τις πολύ μεγάλες προσπάθειες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, η δουλειά των οποίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σαφώς, εύσημα πρέπει να δοθούν και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, που κατάφερε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να ηγηθεί του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με επιτυχία, να το αναδιαρθρώσει και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

– Υπάρχουν ζητήματα που σας προβληματίζουν αναφορικά με την επιστροφή της χώρας σε θετική τροχιά;

– Οχι, όσο οι πολίτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τις ξένες επενδύσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT