Θ. Δρίτσας: «Ο Πειραιάς θα στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες»

Θ. Δρίτσας: «Ο Πειραιάς θα στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μεθαύριο Κυριακή, θα τον αναδείξει διεκδικητή του Δήμου Πειραιώς στις 25 Μαΐου εμφανίζεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας. Αναφερόμενος στο μήνυμα που θα κομίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλάει για αυτοδιοικητικές εκλογές που ενέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας της βαθιάς κρίσης και προσθέτει ότι ο Πειραιάς θα στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

– Η εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Πειραιώς, δεδομένου ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, εμπεριέχει ευρύτερο πολιτικό μήνυμα;

– Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές ενέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η βαθιά κρίση έχει επηρεάσει τον Πειραιά. Βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Δύο χρόνια τώρα, όπως όλοι οι Eλληνες έτσι και οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες, βιώνουν μια άνευ προηγούμενου φτώχεια. Η ώρα της κάλπης έφτασε. Hρθε η στιγμή που ο δημότης του Πειραιά θα δώσει τη δική του απάντηση. Θα στείλει το δικό του μήνυμα. Τόσα χρόνια ακούει, βλέπει και νιώθει στο πετσί του την οικονομική πολιτική μιας μνημονιακής αντίληψης. Η ψήφος του θα είναι το δικό του μήνυμα. «Σε άκουσα τι μου έλεγες τόσα χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να με ακούσεις και μένα». Αυτή θα είναι η απάντηση. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, η επιλογή για τον Πειραιά αποκτά ευρύτερα χαρακτηριστικά και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και σε εκείνους που ως επισκέπτες διεκδικούν να διαφεντέψουν το μέλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

– Ποια είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά της πρότασής σας για τον Πειραιά;

– Εμείς θέλουμε έναν Πειραιά σύγχρονο και δημοκρατικό, πόλη της δικαιοσύνης. Ελαφρύνουμε τα δημοτικά τέλη. Προχωράμε σε αναπλάσεις κτιρίων, αναμορφώνουμε το ιστορικό παζάρι του Πειραιά, την τοπική αγορά με κίνητρα για το άνοιγμα των κλειστών καταστημάτων και την ενίσχυση του ιστορικού εμπορίου της πόλης. Καμία γειτονιά χωρίς βρεφονηπιακό σταθμό, χωρίς σχολείο και το κυριότερο, δίνουμε αγώνα για την παραμονή και τη σωτηρία των δύο νοσοκομείων που κινδυνεύουν, του Τζανείου και του Μεταξά. Εχουμε σχέδιο για να γίνει ο Πειραιάς πόλη που να έλκει επισκέπτες. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να γίνει αξιοβίωτη και όχι μόνο αξιοθέατη.

– Ποια είναι η θέση σας για την αξιοποίηση του λιμανιού;

– Το δημοσιο λιμάνι, και μάλιστα με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιώς και των άλλων παραλιμένιων δήμων, θεωρούμε ότι είναι προϋπόθεση αναγκαία για την ανάπτυξή του με κοινωνικό όφελος. Το σχέδιο της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι καταστροφικό. Ο μονοπωλιακός έλεγχος του λιμανιού μπορεί να φέρει κέρδη, αλλά θα είναι για λίγους και εις βάρος της πόλης και των νησιών.

– Πού θεωρείτε ότι πέτυχε και πού όχι η απερχόμενη δημοτική αρχή;

– Πέτυχε να βελτιώσει την εικόνα εγκατάλειψης που άφησε η διοίκηση Φασούλα, δεν πέτυχε καθόλου να οργανώσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του δήμου και της πόλης ώστε να μπορεί να υπάρξει συνέχεια προόδου. Σε ζωτικούς τομείς η πόλη εξακολουθεί να  μη λειτουργεί και γι’ αυτό σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναξεκινήσουμε από τα βασικά και στοιχειώδη.

– Πολλή συζήτηση προκάλεσε η υποψηφιότητα Μώραλη. Εισήγαγε νέα δεδομένα στην εκλογική μάχη;

– Νέα δεδομένα όντως εισάγει, αλλά είναι αρνητικά και ανησυχητικά. Ομάδα επιχειρηματιών που μέχρι τώρα δεν έχουν κανένα δείγμα ενδιαφέροντος για την πόλη και οι οποίοι έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από το πολιτικό σύστημα που τώρα καταρρέει βγαίνει στο προσκήνιο συσπειρώνοντας γύρω της το πιο φθαρμένο, εκτεθειμένο και υπόλογο πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό του Πειραιά.

– Ποια είναι η πολιτική συμμαχιών που σχεδιάζετε για τον δεύτερο γύρο;

– Ποτέ αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με πληρότητα πριν εκφράσει ο λαός με την ψήφο του τη βούλησή του στον πρώτο γύρο. Εμείς ποτέ δεν μιλάμε για δεύτερο γύρο πριν κλείσουν οι κάλπες της πρώτης Κυριακής. Αυτή τη φορά, όμως, όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα μας αναδείξει διεκδικητές της δημαρχίας στις 25 Μαΐου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT