Μπουρχάν Τζαφ: «Μόνη λύση είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης»

Μπουρχάν Τζαφ: «Μόνη λύση είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία του Ιράκ, η δυνατότητα ταχύτατου σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και η συστράτευση γύρω της όλων των ισχυρών εσωτερικών δυνάμεων και τάσεων του Ιράκ μπορεί να δώσει απάντηση στην προέλαση των εξαιρετικά βίαιων τζιχαντιστών που σόκαραν τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό υπογραμμίζει, μιλώντας στην «Κ», ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα, Μπουρχάν Τζαφ.

– Μπορεί το Ιράκ να αποφύγει τη δημιουργία νέων κρατών εντός των παλαιών συνόρων του;

– Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα του Ιράκ και κατ’ επέκταση της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η ταχύτητα με την οποία η νέα κυβέρνηση, που μετά τις πρόσφατες εκλογές αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, θα μπορέσει να εκπροσωπήσει και ταυτόχρονα συμφιλιώσει όλες τις δυνάμεις που διεκδικούν αυτή τη στιγμή ρόλο στη χώρα. Τόσο τις ευρύτερες κοινότητες των σιιτών, των σουνιτών και των Κούρδων όσο και τις διαφορετικές εθνότητες και τοπικές κοινωνίες που ενσωματώνει στα σύνορά του το Ιράκ. Και αυτό σημαίνει επίσης τη συμφιλίωση όλων των Ιρακινών.

– Υπάρχει περιθώριο εθνικής συνεννόησης κατά των τζιχαντιστών;

– Ολοι πλέον στο Ιράκ έχουν αντιληφθεί πως αν η εθνική συνεννόηση και συμφιλίωση δεν δρομολογηθεί άμεσα και γνήσια, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Είναι από αυτές τις αντιπαλότητες από τις οποίες άντλησε ισχύ η οργάνωση των τζιχαντιστών, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), και βρήκε την ευκαιρία να καταλάβει εδάφη και να προβεί σε απίστευτες πράξεις βαρβαρότητας. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις στο Ιράκ αναγνωρίζουν ότι το ΙΚΙΛ δεν αντιπροσωπεύει τους σουνίτες. Ο στόχος του ΙΚΙΛ είναι η καταστροφή και διάσπαση του Ιράκ. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί ο σχηματισμός νέας, συμμετοχικής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, κάτι που θα δώσει το κατάλληλο μήνυμα και στον λαό, αλλά και στις υπό διάλυση ένοπλες δυνάμεις για ανασυγκρότηση. Το νέο σύνταγμα της χώρας είναι η εγγύηση ότι αυτή η συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί πιθανότατα μέσω της αναγνώρισης καθεστώτων αυτόνομων ομόσπονδων περιοχών, κατά το επιτυχημένο και λειτουργικό πρότυπο της περιοχής του Κουρδιστάν. Το νέο Ιράκ που θέλουμε να χτίσουμε θέλει καλές σχέσεις με όλους. Εχω την πεποίθηση πως εάν αυτό συμβεί, το ζήτημα των τζιχαντιστών θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αυτό πρέπει να συμβεί για το καλό τόσο του Ιράκ όσο και ολόκληρης της περιοχής.

– Μπορεί η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει;

– Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργεί ανοιχτούς διαύλους για την τρομοκρατία και απειλεί έτσι ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Δύση. Δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Μπορεί τώρα να σόκαρε τη διεθνή κοινότητα, αλλά ήταν γνωστό. Εδώ και δύο χρόνια καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την οργάνωση, που εκκολάφθηκε στο συριακό έδαφος, προειδοποιώντας πως θα αποσταθεροποιήσει αργά ή γρήγορα και το Ιράκ.

Ο ρόλος της Τεχεράνης

– Ποιος είναι ο ρόλος του Ιράν;

– Η Τεχεράνη αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που ενέχει η τρομοκρατία και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να παράσχει στήριξη, όχι με την αποστολή στρατευμάτων αλλά με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών. Αλλωστε, η Τεχεράνη διατηρεί καλές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράκ και η όλη κατάσταση αποτελεί απειλή και για το Ιράν.

– Πώς βλέπετε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ;

– Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και η συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλικί, όπως και με τους Κούρδους ηγέτες, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει την πρόθεση να βοηθήσει έμπρακτα. Δεν αναμένουμε εμπλοκή ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον ιρακινό λαό και αυτός θα πρέπει να το επιλύσει. Ομως, στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας. Μια αξία για την οποία το Ιράκ έχει ματώσει. Πάντως, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της Συρίας. Είναι εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν οι τζιχαντιστές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT