«Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα στήριξη από το ΤΧΣ»

«Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα στήριξη από το ΤΧΣ»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το μεγαλύτερο μέρος των 11 δισ. που έχουν δεσμευθεί για τις τράπεζες μάλλον δεν θα χρειαστεί, καθώς οι ανάγκες θα καλυφθούν ιδιωτικά, εκτιμά ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Αντερσον, σε συνέντευξή του στην «Κ». Επικρίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τις συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, αποκλείει «κούρεμα» του χρέους, σημειώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους και θεωρεί χρήσιμη ενδεχόμενη συνεργασία με το «Ποτάμι».

Πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση του χρέους;

– Μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια, ενώ οι προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους θα βελτιωθούν αν ισχύσει και για τα επόμενα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας, όπως στην προηγούμενη επταετία. Αλλά αυτά είναι σχετικά μικρά ποσά.

Τα μεγάλα;

– Τα μεγάλα ποσά αρχίζουν με τα 11 δισ. που παραμένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν περάσουμε από τα στρες τεστ χωρίς να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Αλλά και να υπάρξει κενό, οι τράπεζες θα έχουν ένα μικρό διάστημα για να το καλύψουν.

Δεν θα χρειαστούν τα κεφάλαια;

– Εχω την αίσθηση ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα ποσά από το Ταμείο. Αν υπάρξει κάποια ανάγκη, θα είναι σχετικά μικρή και θα καλυφθεί ιδιωτικά. Εργάζομαι στη βάση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των 11 δισ. θα είναι εκεί. Ταυτόχρονα, όλοι αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων, κρατικών, εταιρικών κ.λπ.

Αρα, μικρότερο και διαχειρίσιμο χρηματοδοτικό κενό;

– Μεγάλο κενό δημιουργεί η υπερβολικά αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αντανακλούν έλλειψη πολιτικής βούλησης. Είναι λυπηρό ότι οι Ελληνες πολίτες δεν αντιδρούν στην κακή διαχείριση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων που αν ήταν σε ιδιωτικά χέρια, θα απέδιδαν μεγάλα έσοδα στους Ελληνες φορολογουμένους. Δεν είναι μόνο τα έσοδα από την πώληση. Είναι οι επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ιδιώτες που θα τα αγοράσουν, οι προσλήψεις προσωπικού, οι φόροι που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν θα πάνε όλα στους εύπορους. Θα επιστρέψουν στο κράτος. Ομως, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με σωστό τρόπο. Αυτό χρειάζεται το ανάλογο νομικό πλαίσιο. Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, εκ των πραγμάτων η ανάπτυξη θα είναι αναιμική.

Ο στόχος Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο;

– Χρειάζεται τη σφραγίδα συγκατάθεσης του ΔΝΤ και, κυρίως, της Κομισιόν, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Από τη στιγμή που δεν έχεις εύκολη πρόσβαση στις αγορές, η πολιτική προσδοκία απόσυρσης από το Μνημόνιο δεν έχει οικονομική λογική.

Πότε θα δανείζεται η Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια;

– Δεν θα το ξέρουμε πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την προεδρική εκλογή και το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Και μετά, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνήσει μόνος του ή σε συνεργασία με κόμματα όπως το «Ποτάμι», που διαθέτει ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να απευθυνθούν στις αγορές, ενώ έχουν προτάσεις που συνάδουν με τις εισηγήσεις των εταίρων της Ελλάδας;

Θα υπάρξει «κούρεμα»;

– Η Συνθήκη του Μάαστριχτ το απαγορεύει. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ονομαστικό «κούρεμα». Αλλαγές στους όρους δανεισμού μπορούν να γίνουν.

Είναι βιώσιμο το χρέος;

– Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη φορολογία και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Επίσης, φοβούνται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ανύπαρκτοι λόγω και της κακής κατάστασης της Ευρωζώνης.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

– Εξαρτάται από την προεκλογική εκστρατεία. Στις προηγούμενες εκλογές οι αγορές είχαν πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι πίστευαν. Πέρασαν δυόμισι χρόνια. Υπάρχει χρόνος για να αποδεχθείς την πραγματικότητα της κατάστασης και να διαμορφώσεις ανάλογα το αφήγημά σου. Το πώς το κάνουν, με δεδομένα όσα έλεγαν στους ψηφοφόρους μέχρι τώρα, είναι δύσκολο να το δει κανείς, αλλά μια κυβέρνηση συνασπισμού θα δώσει λύσεις. Θα είναι ένα διαφορετικό σκηνικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT