Π. Ντρουλάκ: «Αναθεώρηση πολιτικής, αλλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Π. Ντρουλάκ: «Αναθεώρηση πολιτικής, αλλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Πετρ Ντρουλάκ, στην Αθήνα ήταν καρπός της περιέργειας που έχει γεννήσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η νέα ελληνική κυβέρνηση.

– Ποια είναι η άποψή σας για τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας στην Ευρώπη;

– Ηρθα εδώ για να διαπιστώσω, να συναντήσω τους ανθρώπους. Δεν θέλω να βασίζομαι σε αυτά που γράφονται. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτό που έχει συμβεί στη χώρα σας. Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά και να βρούμε μια διευθέτηση. Η πρόκληση είναι πώς η εντολή που έδωσαν οι ψηφοφόροι θα συμβαδίσει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, που είναι υπαρκτές και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Κατανοώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τις σεβαστεί.

– Η πρόθεση ήταν να λειτουργήσει αυτή η πολιτική αλλαγή ως καταλύτης για ευρύτερες αλλαγές.

– Από την κρίση προκύπτουν δύο διδάγματα. Οτι δεν πάνε όλα καλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι υπήρχαν προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Θα είναι πιο εύκολο για την κυβέρνησή σας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό και μετά να προσπαθήσει να ξεκινήσει σημαντικές αλλαγές στην Ε.Ε., αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Καταλαβαίνω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες φιλοδοξίες να αλλάξει το σύστημα στο εσωτερικό της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πώς θα αλλάξει η Ελλάδα ώστε να μη βρεθεί ποτέ ξανά στην ίδια θέση.

– Πέντε χρόνια αργότερα, η ίδια συνταγή;

– Θεωρώ εύλογο ότι έχετε αμφιβολίες, χωρίς να υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κάποια αναθεώρηση πρέπει να γίνει, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

– Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελλάδα αναζητεί συμμάχους.

– Η ελληνική κυβέρνηση πήρε πολύ ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους της και αναζητεί τρόπους να την υλοποιήσει. Ετσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία.

– Ποια είναι η γνώμη της κυβέρνησής σας για τις κυρώσεις της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία;

– Το συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε τα μέτρα της Ε.Ε. Ημασταν μεταξύ αυτών που ήθελαν να μελετήσουν τι είδους κυρώσεις θα αποφασιστούν και πώς θα υλοποιηθούν. Οι κυρώσεις ήταν σωστές, δείχνουν ότι η Ευρώπη εννοεί αυτά που λέει, αλλιώς θα ήταν μόνο λόγια. Θεωρούμε ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, δεν υπάρχει λόγος να αρθούν.

– Πόσο συνηθισμένο ήταν το αρνητικό σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τσέχου προέδρου Ζέμαν στη Μόσχα στις 9 Μαΐου;

– Η Τσεχοσλοβακία ήταν μία από τις λίγες χώρες, τις οποίες πραγματικά απελευθέρωσε ο σοβιετικός στρατός. Δεν ακολούθησε κατοχή παρά μόνο 20 χρόνια αργότερα. Το θέμα είναι ότι η νίκη γιορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Ομως ο Τσέχος πρόεδρος αποφάσισε ότι το κύριο γι’ αυτόν ήταν να μετάσχει στον εορτασμό της απελευθέρωσης και η κυβέρνηση τον υποστήριξε. Κατανοούμε ότι κάποιοι από τους συμμάχους μας μπορεί να έχουν ανησυχίες, αλλά ήταν μια κυρίαρχη απόφαση. Υπάρχει διπλωματία και υπάρχει και δημόσια διπλωματία. Το σχόλιο ήταν ασυνήθιστο και όχι απαραίτητο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT