Ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα

Ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφόσον η Ελλάδα σταθεροποιηθεί, οι προοπτικές της χώρας ως σημαντικού κέντρου εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, στο πλαίσιο του νέου Κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού, είναι τεράστιες και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας. Ομως, οψίμως, επικρατεί και προβληματισμός στους κινεζικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της εικόνας της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ, η οποία παραπέμπει σε νομισματική αστάθεια και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Αυτό υπογραμμίζει ο Ξιάνγκρονγκ Μέι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης νομικής εταιρείας της Κίνας και μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, της Yingke Law Firm. Ο Global Managing Partner της Yingke, ενός ομίλου με περισσότερους από 4.000 δικηγόρους, μίλησε στην «Κ».

– Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς, στους οποίους η ελληνοκινεζική συνεργασία μπορεί να διευρυνθεί;

– Οπως ενδεχομένως γνωρίζετε, η Κίνα σε συνεργασία με χώρες στην Ευρώπη και στην Ασία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διεύρυνση οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων στο πλαίσιο της πολιτικής της One Belt – One Road. H πρωτοβουλία αυτή, που αποτελεί τον «σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού», ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό μας Σι Τζινπίνγκ και έχει σκοπό τη διεύρυνση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτισμικών ανταλλαγών μέσω της διασύνδεσης των σημαντικότερων πολιτισμών της Ανατολής και της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στον δρόμο αυτό, συνδέοντας από θαλάσσης την Ανατολή με την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι ο κομβικός αυτός ρόλος της χώρας σας θα ωφελήσει σημαντικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα το 2014 συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Η Ελλάδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικό δίαυλο εμπορίου και επενδύσεων για τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης. Η ελληνική κρίση έχει μάλιστα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις, πλην όμως το ζητούμενο είναι η νομισματική σταθερότητα. Εφόσον κάτι τέτοιο διασφαλιστεί, οι προοπτικές θα είναι τεράστιες.

– Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διεύρυνση τέτοιων διακρατικών οικονομικών δεσμών;

– Ο μόνος προβληματισμός για τις κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα ή να συνεργαστούν εμπορικά με ελληνικές επιχειρήσεις, είναι η εμφανιζόμενη στον διεθνή Τύπο νομισματική αστάθειά της και συνακόλουθα η κατεύθυνσή της και η θέση της στην Ε.Ε.

– Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα στους ξένους επενδυτές;

– Στην Κίνα συνηθίζουμε να λέμε πως ό,τι γίνεται στην Ανατολή σε μία μέρα, γίνεται στη Δύση σε δύο χρόνια, και αυτό είναι που βιώνουν πολλές φορές κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ιδίως το προστατευτικό πλαίσιο της Ε.Ε. και η γραφειοκρατία κάποιων χωρών κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Αυτή, όμως, είναι και η αξία του οράματος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης για την προώθηση της συνεργασίας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της αρμονικής συνύπαρξης.

– Γνωρίζετε εάν το Πεκίνο προτίθεται να στηρίξει την Αθήνα, ώστε να επιστρέψει στις αγορές;

– Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στην επίσημη συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό σας, Αντώνη Σαμαρά, τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Κίνας να αυξήσει τον αριθμό των αγοραζόμενων από αυτήν ελληνικών ομολόγων, ως μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής.

– Πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της ελληνικής ναυτιλίας στη δραστηριότητά σας;

– Πολύ σημαντικός. Στην Κίνα, η Yingke έχει γραφεία και στις πόλεις: Σαγκάη, Ζαζίν, Γκουανγκτζού, Σεντζέν και Νινγκμπό, τα σημαντικότερα δηλαδή ναυτιλιακά κέντρα. Το ναυτικό δίκαιο αποτελεί το κύριο αντικείμενό μας στις πόλεις αυτές. Με δεδομένο ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί το 25% της παγκόσμιας αυτής δραστηριότητας, είναι προφανές ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι του πελατολογίου μας.

– Αντιμετωπίζετε τη συνεργασία σας με μια ελληνική δικηγορική εταιρεία ως τοπική ή περιφερειακή κίνηση;

– Η επιλογή της εταιρείας Μαχάς & Συνεργάτες αποτελεί στρατηγική κίνηση. Καλύπτει τόσο την πρόθεσή μας να είμαστε παρόντες σε ένα ακόμη σημαντικό πέρασμα του Δρόμου του Μεταξιού, όσο και τη στόχευσή μας να αποκτήσουμε πρόσβαση σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Κριτήριό μας ήταν όχι μόνο η εξειδικευμένη γνώση του ελληνικού νομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και η εξωστρέφεια και η διάθεση των συνεργατών μας να αξιοποιήσουν το δίκτυο των διεθνών επαφών τους, προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω τη γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT