Αναδιοργανώνει το δίκτυο διανομής της στην επαρχία 65 χρόνια μετά η «Παπαστράτος»

Αναδιοργανώνει το δίκτυο διανομής της στην επαρχία 65 χρόνια μετά η «Παπαστράτος»

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τέσσερα χρόνια η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» επέστρεψε σε κερδοφορία το 2014. Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της επιχείρησης, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, εξηγεί τους λόγους της ανάκαμψης και αποκαλύπτει ότι η «Παπαστράτος» ξεκινάει για πρώτη φορά, μετά το 1950, την αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής στην επαρχία, το μόνο που θα μπορεί να διανέμει προϊόντα καθημερινά σε 25.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά. Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της «Παπαστράτος» έχει ως εξής:

– Πώς εξελίχθηκε το οικονομικό έτος 2014 για την «Παπαστράτος»;

– Το 2014 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για την «Παπαστράτος», διότι επιστρέψαμε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2009. Πετύχαμε καθαρά κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,8 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο κύκλος εργασιών μας (μετά φόρου) παρέμεινε υψηλός στο 1,3 δισ. ευρώ και οι καθαρές μας πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τα 202 εκατ. ευρώ. Τα καλά αυτά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας, από το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο σε περισσότερες από 30 χώρες, αλλά και από το κέντρο αποθήκευσης και εξαγωγών μας στο Αγρίνιο σε περισσότερα από 10 εργοστάσια της μητρικής μας εταιρείας. Οι εξαγωγές αντιστάθμισαν εν μέρει την πτώση της εγχώριας αγοράς τσιγάρων, που αγγίζει το 50% σε σχέση με το 2009, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των καπνικών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης αύξησης του λαθρεμπορίου.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις προοπτικές του κλάδου σας στην ελληνική αγορά;

– Ο κλάδος του καπνού είναι από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους της χώρας μας. Απασχολεί περισσότερες από 60.000 οικογένειες στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τη μικρή λιανική (περίπτερα και ψιλικά), αποδίδει περίπου το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και συνεισφέρει σχεδόν το 9% των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων μας. Η πάταξη του λαθρεμπορίου και η επαναφορά της νόμιμης αγοράς στα προ κρίσεως επίπεδα θα επαναφέρει σημαντικά έσοδα στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στο κράτος, τα οποία τώρα κερδίζουν εγκληματικές οργανώσεις.

– Είστε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες του κράτους να πατάξει το λαθρεμπόριο ή χρειάζονται περισσότερες κινήσεις;

– Η νέα κυβέρνηση είναι η πρώτη που έθεσε την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στις άμεσες προτεραιότητές της. Εμείς έχουμε υποβάλει στους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου έπειτα από 7 αλλαγές, η τοποθέτηση scanners για φορτηγά και containers στις κύριες οδικές και θαλάσσιες πύλες της χώρας, η εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακίνηση παράνομου χύμα καπνού μέσω Διαδικτύου και η υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης των πακέτων προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητά τους. Περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και είμαι αισιόδοξος ότι με την εφαρμογή προτάσεων σαν τις δικές μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

– Το επενδυτικό πρόγραμμα της «Παπαστράτος» για τη φετινή χρονιά τι περιλαμβάνει;

– Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώσαμε επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση επτά νέων γραμμών παραγωγής και μιας μονάδας επεξεργασίας καπνού. Το έργο εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε θα μεταφερθεί στην «Παπαστράτος» όλος ο όγκος παραγωγής που έχει συμφωνηθεί με τη Philip Morris International. Μετά την πλήρη αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ξεκινάμε για πρώτη φορά από το 1950 την αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής μας στην επαρχία. Στόχος μας είναι σύντομα να έχουμε το πιο σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο διανομής στη χώρα, το μόνο που θα μπορεί να διανέμει προϊόντα καθημερινά σε 25.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά. Ενα δύσκολο έργο που χρειάστηκε μακρά προετοιμασία, υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και έχει μακροχρόνια προοπτική.Υπάρχουν και άλλα έργα που επεξεργαζόμαστε και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε.

– Στη διάρκεια της κρίσης, εξετάσατε το ενδεχόμενο έστω και μια φορά να μεταφέρετε την έδρα του ομίλου στο εξωτερικό;

– Η απόφαση της Philip Morris International να ενισχύσει την «Παπαστράτος» και να προστατέψει το εργοστάσιό μας, τους ανθρώπους και τα σήματά μας ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα σταθερή.

– Η Ελλάδα θα μπορέσει να πορευθεί στον δρόμο της ανάπτυξης ή θα χρειαστεί να «θυσιαστούν» και άλλες γενιές νέων ανθρώπων;

– Πιστεύω ότι οι Ελληνες όποτε έδειξαν ομοψυχία κατάφεραν σημαντικά επιτεύγματα. Θεωρώ ότι πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκομένους ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα υλοποιηθεί με συνέπεια.

– Η πολυετής κρίση στην Ελλάδα ήταν τελικά αδυσώπητη για τις επιχειρήσεις; Εσείς τι διδαχθήκατε από την 6ετή ύφεση (2009-2014);

– Η «Παπαστράτος», με ιστορία 85 χρόνων, έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές και στάθηκε όρθια. Η πορεία της στην κρίση αυτή επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι παίρνοντας ρίσκο, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα και δίνοντας έμφαση στους εργαζομένους μπορεί κανείς να βγει από την κρίση δυνατότερος. Επιστρέψαμε στην κερδοφορία, ενδυναμώσαμε τη θέση μας στην αγορά, αναβαθμίσαμε το εργοστάσιό μας και οι εργαζόμενοί μας μάς αναδεικνύουν ως ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Επίσης, μέσω επενδύσεων και κοινωνικών δράσεων βοηθήσαμε τη χώρα μας σε μια δύσκολη συγκυρία, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT