Πολ Καζαριάν: «Αυτό που χρειάζεστε είναι ικανός μάνατζερ»

Πολ Καζαριάν: «Αυτό που χρειάζεστε είναι ικανός μάνατζερ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση να βρεθούν ικανοί μάνατζερ που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση απευθύνει ο κ. Πολ Καζαριάν, επικεφαλής της Japonica Partners, μέσω της «Κ». Είναι γνωστό ότι ο κ. Καζαριάν καλεί εδώ και χρόνια για αλλαγή των όρων καταγραφής του χρέους, αναδεικνύοντας ότι η τρέχουσα αξία του καθαρού χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με των άλλων ομότιμων χωρών, είναι στο 22%. Ωστόσο, δίνει πλέον και μια άλλη διάσταση στο τι χρειάζεται η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που λείπει είναι οι μάνατζερ που θα γνωρίζουν τους αριθμούς.

– Πιστεύετε ότι η συζήτηση γύρω από το ελληνικό χρέος που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

– Τα χρήματα που δανείζεστε τώρα, τα τελευταία 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα προηγούμενα, είναι για 45 – 50 χρόνια με λιγότερο από 1% τόκο και 20 χρόνια περίοδο χάριτος. Αυτό είναι περίπου 80 σεντς του ευρώ ελάφρυνση χρέους για κάθε 1 ευρώ δανείου. Αυτό λέγεται «ελάφρυνση χρέους». Είναι «δωρεάν χρήμα».

– Αρα, δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα;

– Οσο συνεχίζετε να ζείτε με αυτούς τους κανόνες κάθε φορά που παίρνετε χρήματα, έχετε και ελάφρυνση χρέους.

– Εχετε στην κατοχή σας ένα σημαντικό ποσό ελληνικών ομολόγων. Ως επενδυτής, τι πιστεύετε για την πορεία της οικονομίας; Σας ανησυχεί κάτι;

– Θα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό εάν η οικονομική ηγεσία της χώρας καταλάβαινε καλύτερα τους αριθμούς της οικονομίας. Αυτό θα ήταν καλύτερο για τους επενδυτές. Οταν συναντάς έναν υπουργό Οικονομικών, της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας ή άλλης χώρας, θέλεις πραγματικά να γνωρίζει τους αριθμούς. Δεν είναι μια παράλογη προσδοκία για έναν επενδυτή. Θέλεις να ξέρουν τους αριθμούς. Γιατί δεν μιλούν με αριθμούς; Είμαστε επενδυτές και θα έπρεπε να μιλούν με αριθμούς. Δεν είναι θεωρία. Θέλουμε αριθμούς. Γιατί δεν λες στους ανθρώπους ότι όταν πήρες τα 13 ή 15 δισ. ευρώ είχες ελάφρυνση χρέους 80 σεντς στο ευρώ; Στο τελευταίο δάνειο των 2 δισ. ευρώ, είχες 1,6 δισ. ευρώ ελάφρυνση. Εχεις αυτή τη μαζική ελάφρυνση χρέους και δεν το αναφέρεις. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

– Θεωρείτε ότι όλο το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι απαραίτητο ή θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις;

– Το πιο λογικό πράγμα που θα έπρεπε να γίνει εδώ είναι να φέρεις ένα ισχυρό μάνατζμεντ. Εχετε 80 δισ. ευρώ σε έσοδα, 650.000 δημοσίους υπαλλήλους και φέρνετε ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και πολιτικούς. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Στα σοβαρά, δεν υπάρχει καθόλου μάνατζμεντ. Και απορείτε γιατί δεν αλλάζουν τα πράγματα. Δεν μπορείτε καν να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος του χρέους σας. Πρέπει να έχετε ένα μάνατζμεντ που να γνωρίζει τους αριθμούς.

– Να υποθέσω ότι δεν θεωρείτε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2016;

– Αντιθέτως. Πιστεύω ότι ρεαλιστικά θα μπορούσατε να είστε στις αγορές εδώ και 6 μήνες. Και μπορείτε να είστε στις αγορές σε 30 ημέρες. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί σε αυτή τη χώρα εάν διορίσετε έναν σοβαρό μάνατζερ για να αναλάβει την αντιστροφή της κατάστασης; Σε 30 ημέρες θα γινόταν η νύχτα ημέρα. Θα είχε ένα πλάνο 30 ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών και θα έβλεπαν όλοι τι μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT