Ούντο Μπούλμαν στην «Κ»: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal»

Ούντο Μπούλμαν στην «Κ»: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και ένα οικονομικό μοντέλο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Χρειάζεται, όμως, και να πατάξει τη φοροδιαφυγή για να οικοδομήσει ένα μέλλον για τη χώρα, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος για τα οικονομικά της ομάδας των Σοσιαλιστών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο. Οσο για τη μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα του χρέους, «υποθέτω ότι απλώς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», σημειώνει.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα οικοδομήσουν ένα οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και είναι δύσκολη αποστολή», λέει ο Μπούλμαν, ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα από κοντά ως μέλος της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό που τον ανησυχεί, προσθέτει, είναι «στην πορεία να μην ξεχάσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έχουν γερούς ώμους πρέπει να αναλάβουν το βάρος της προσαρμογής». Πιστεύει μάλιστα ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο περιθώριο να φροντίσει για την «κοινωνική ισορροπία» σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Πιστεύει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ότι η απόφαση του Eurogroup της δίνει πραγματική λύση στο πρόβλημα του χρέους, ή μήπως μεταθέτει το πρόβλημα σε ορίζοντα μετά τις γερμανικές εκλογές; «Υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους. Εμείς ως ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ήμασταν πάντα σαφείς ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε μια λειτουργική λύση χωρίς τέτοια μέτρα. Οπότε, χαίρομαι που επιτέλους υπάρχει μια αίσθηση ρεαλισμού και στο Εurogroup γι’ αυτό το θέμα. Αυτά που συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα θα κάνουν διαφορά. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υποθέτω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σοβαρά για βιώσιμες λύσεις και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμβιβασμών», σημειώνει.

Εκτιμά στ’ αλήθεια ο Μπούλμαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε Σοσιαλδημοκράτης επειδή ψήφισε και εφαρμόζει Μνημόνιο; «Δεν μπορώ να κρίνω αν ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε Σοσιαλδημοκράτη, ή αν θα το κάνει στο μέλλον. Θα δούμε ποιος είναι στην πραγματικότητα όταν θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δικές του πολιτικές και δεν θα είναι αναγκασμένος να πετύχει τους όρους του προγράμματος. Αν ο κ. Τσίπρας το εννοεί ότι θα καταπολεμήσει όσους δεν πληρώνουν φόρους και δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες για να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, τότε σίγουρα θα έχει τη στήριξή μου», απαντά.

Για την ώρα, λέει, η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal που θα εστιάζει στις δυνατότητες της χώρας αντί των αδυναμιών. Το στοίχημα για τον Μπούλμαν είναι όλες αυτές οι δυνατότητες να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό διάλογο για την οικονομία στην Ελλάδα, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει, συνεχίζει, «όχι μόνο ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και δημόσιες επενδύσεις με χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων».

Η φοροδιαφυγή

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής στέκεται και στο κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα και το οποίο θα πρέπει να επενδύσει στη χώρα. Και, φυσικά, στη φοροδιαφυγή. Οπως το θέτει, «αντιλαμβάνομαι ότι η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαπάτη στην Ελλάδα ήταν αναποτελεσματική μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να έχει δημοσιονομικό περιθώριο να επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας».

Οταν τον ρωτούν ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι Ευρωπαίοι στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, απαντά ότι οι μεταρρυθμιστικές συνθήκες που συνομολογήθηκαν από την τρόικα ήταν «άδικες και αναποτελεσματικές». Κι αυτό διότι, όπως λέει, «οι πολιτικές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά περικοπές προκειμένου να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι. Ομοίως, εξοργίστηκα με την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου σε προηγούμενα προγράμματα. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει τώρα με το ευρωκοινοβούλιο». Ωστόσο, αφήνει αιχμές για αν όλοι οι «παίκτες» έχουν την ίδια στόχευση. Οπως σημειώνει, «αυτό συνέβη πρόσφατα, όταν μέρος του Eurogroup και το ΔΝΤ προτίμησαν να διαφωνούν, παρά να προχωρήσουν μπροστά. Τέτοιες αβεβαιότητες προκαλούν μεγάλα πισωγυρίσματα. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι μέρες της διαπραγμάτευσης στα άκρα πρέπει να τελειώσουν. Αυτό που μετρά τώρα είναι να οικοδομηθεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT