Αντικαπνιστής… ενυπογράφως

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριε διευθυντά

Σας συγχαίρω που με κάθε ευκαιρία βοηθάτε στην «αντικαπνιστική εκστρατεία». Μου κάνατε την τιμή και δημοσιεύσατε επιστολές μου για το θέμα, σας ευχαριστώ. Ο αρθρογράφος κ. Δ. Γουσέτης («Κ» 11/9/19, σ. 13) επικρίνει τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη που καπνίζει σε «δημόσιο κλειστό χώρο». Φαίνεται πως ο νέος υπουργός εζήλωσε τη δόξα του τέως αναπλ. Υγείας. Και εμείς νομίζαμε πως γλιτώσαμε από τους «ζορμπαλάδες».

Ο αρθρογράφος περιμένει από τον κ. Μπεχράκη να επιβάλει πρόστιμο. Ομως ο καθηγητής «ουκ έχει το δεσμείν και λύειν». Ως γιατρός, μόνο συμβουλές και ευχές μπορεί να μοιράζει. Αλλά γιατί να περιμένουμε τον κ. Μπεχράκη, αγαπητέ κ. Γουσέτη; Ο νόμος αριθ. Α2γ/οικ. 3051, ήδη από τις 25 Απρ. / 9 Μαΐου 1980 (ΦΕΚ Β΄ 475) επιτάσσει: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους γενικά τους κλειστούς δημόσιους χώρους (αίθουσες αναμονής του κοινού, συνεδριάσεων, συνελεύσεων, ανελκυστήρες κ.λπ.). Και προβλέπει φυλάκιση, σε συνδυασμό με τον ν. 290/Ιουνίου 1943.

1. «Ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικήν ή απαγορευτικήν υγειονομικήν διάταξιν τιμωρείται διά φυλακίσεως μέχρι τριών μηνών ή διά χρηματικής ποινής… 2. Εν περιπτώσει υποτροπής τα ανωτέρω όρια των ποινών διπλασιάζονται». Σύμφωνα με τον Α2γ/ «3. Υπεύθυνοι για την εφαρμογή της παρούσης διατάξεως ορίζονται οι άμεσοι προϊστάμενοι των οικείων φορέων, στους οποίους ανήκουν οι ανωτέρω χώροι», δηλαδή ο πρωθυπουργός.

Στο Γυμνάσιο, ενημέρωνα τους καθηγητές, όπου υπηρετούσα, και υπέγραφαν δίπλα στο όνομά τους, για να μην επικαλούνται ως ελαφρυντικό «άγνοια νόμου»! Οι μαθητές είχαν υπογράψει κανονισμό που προέβλεπε ότι: Κάθε χώρος, ακόμη και στο ύπαιθρο, θεωρείται «οιονεί κλειστός χώρος», εφόσον εκεί λειτουργούν ομαδικά ως μαθητές του σχολείου και απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο κανόνας είναι δημοσίου δικαίου και δεν επιδέχεται αλλαγή με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο και διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ιδού πεδίον δόξης διά τον κ. πρωθυπουργό. Να κοινοποιήσει τον νόμο για το κάπνισμα στους υπουργούς, ενυπογράφως! 

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός – Νομικός, πρώην Γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT