Κύριε διευθυντά
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το κείμενο του αγαπητού Γ. Σταραντζή («Η Καθημερινή», 6/4/19) με θέμα «Ο Βενιζέλος, ο Ρενάν και περί έθνους», όπου γίνεται αναφορά και στην περίφημη «Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη», που έγραψε ο Joseph Ernest Renan (1823-1892), φιλόλογος, φιλόσοφος και θρησκειολόγος, από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς και διανοούμενους του 19ου αιώνα.
Ο Ρενάν επισκέφθηκε την Αθήνα το 1865 και, υπό την επήρεια των εντυπώσεων θαυμασμού που του προκάλεσε η επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενεπνεύσθη και έγραψε, λίγα χρόνια αργότερα, το 1876, την Προσευχή, έναν ύμνο στον ελληνικό πολιτισμό και στις αξίες του. (Βλ. Δίγλωσση έκδοση: Ernest Renan. Prière sur l’ Acropole. «Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη», μτφρ. Ιφιγένεια Μποτοροπούλου, Αθήνα 2014).
Το συγκλονιστικό αυτό κείμενο αποτελεί πνευματική υποθήκη που μας κληροδότησε ο Γάλλος φιλόσοφος και στοχαστής, αποτελώντας, συγχρόνως, αδιάψευστη μαρτυρία της επίδρασης που ο ίδιος δέχθηκε από την επικοινωνία του με την Ελλάδα. Πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης αντελήφθη αυτό που συμβόλιζε, για ολόκληρο τον κόσμο, η Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, καταθέτοντας τους στοχασμούς του για το «ελληνικό θαύμα» και αποδίδοντας, έτσι, τη μεγαλύτερη τιμή στον ελληνικό πολιτισμό. Αφιερωμένο το κείμενο στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης των Αθηνών, Αρχηγέτιδα και Σώτειρα, ενσάρκωση, ανά τους αιώνες, της σοφίας, της ομορφιάς, της αλήθειας και του ορθού λόγου, αποτελεί τον διασημότερο ύμνο στις διαχρονικές αξίες της κλασικής Αθήνας και στην τελειότητα της ελληνικής τέχνης, απαθανατισμένης σε πεντελικό μάρμαρο.
Η Προσευχή, που θεωρήθηκε, στην εποχή της, από τα ωραιότερα κείμενα της γαλλικής λογοτεχνίας, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει γνωστή και στον εκπαιδευτικό χώρο, ανθολογούμενη με εκλεκτά αποσπάσματα στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου και Λυκείου.
Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ. ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων