Τρεις ναυμαχίες, δύο πολιορκίες και η (κατά καιρούς) ολέθρια σχέση Ευρώπης – Τουρκίας

Τρεις ναυμαχίες, δύο πολιορκίες και η (κατά καιρούς) ολέθρια σχέση Ευρώπης – Τουρκίας

Kύριε διευθυντά
Εναυσμα στην πρωτοβουλία να γράψω τα κάτωθι έδωσαν οι κραυγές του σουλτάνου Ερντογάν για τον θρίαμβο των Τούρκων κατά τη Ναυμαχία της Πρεβέζης, το 1538 μ.Χ.

Παραδέχομαι ότι δεν θυμάμαι να είχαμε διδαχθεί τη Ναυμαχία της Πρεβέζης, αλλά ο δάσκαλός μας μας είχε διδάξει τα σχετικά με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571 μ.Χ., και τη σημασία της για τα επόμενα χρόνια.

Ανοιξα λοιπόν την εγκυκλοπαίδεια και διάβασα για τη Ναυμαχία της Πρεβέζης, ότι η καταστροφή οφειλόταν στην επικρατούσα άπνοια, αλλά και στην έλλειψη συντονισμού των διαφόρων χριστιανών αρχηγών.

Επομένως, έτσι εξηγούνται οι κραυγές θριάμβου του σουλτάνου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τον δικαιολογήσουμε, εάν τα γεγονότα σταματούσαν εκεί και δεν υπήρχαν μεταγενέστερα, όπως η Nαυμαχία της Ναυπάκτου (ή Lepandο), 33 έτη αργότερα, όπου ο στόλος των χριστιανών, με ενιαία διοίκηση και καλύτερη οργάνωση, διέλυσε τον τουρκικό στόλο, ο οποίος δεν τόλμησε να ενοχλήσει πάλι τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης.

Εδώ νομίζω είναι σκόπιμο να αναφερθούν και άλλα δύο σημαντικά γεγονότα για την Ευρώπη ολόκληρη: η πρώτη πολιορκία της Βιέννης (1529 μ.Χ.) και η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης (1683 μ.Χ.).

Και στις δύο πολιορκίες, οι Τούρκοι διέθεταν ισχυρές δυνάμεις, πλήρως εξοπλισμένες, ήτοι 250.000 άνδρες στην πρώτη και στη δεύτερη 168.000 άνδρες.

Και στις δύο πολιορκίες νικήθηκαν και αποχώρησαν άπρακτοι. Στη δεύτερη, μάλιστα, πολιορκία νικήθηκαν από το ιππικό του βασιλέως της Πολωνίας, Γιαν Σομπιέσκι, ο οποίος έσπευσε για τη σωτηρία της Βιέννης.

Τέλος, για να κλείσω, αναφέρω και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (οκτώβριος 1827 μ.Χ.), όπου οι στόλοι των Γάλλων, των Ρώσων και των Αγγλων έδωσαν ένα σκληρό μάθημα στον τότε σουλτάνο, για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια με τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρώπης.

Δ. ΚΛΕΙΣΙΟΥΝΗΣ
Ομότιμος Μ.Η. Μηχανικός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT