Ελληνες, Εβραίοι και αρχαίες γλώσσες

Κύριε διευθυντά
Σπεύδω, για να μην παρεξηγηθώ, να διευκρινίσω ότι ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι για μένα αυτό που λέει το επώνυμό του, ήτοι δώρον Θεού. Διάβασα, λοιπόν, όπως πάντα, με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής 17/10 με τίτλο «Το σημαντικότερο επίτευγμα των τελευταίων 200 ετών» και με εξένισε η φράση του πως «εμείς οι Ελληνες μιλάμε τη μία από τις δύο αρχαιότερες γλώσσες του δυτικού πολιτισμού μαζί με τους Εβραίους» Με εξένισε, διότι θεωρώ ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και ιδού γιατί.

Φαντασθείτε ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φθάνει ένα αεροπλάνο της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής Αεροπορίας με πτήση από το υπερπέραν απ’ όπου βγαίνει ένας γέρων με πλουσιότατη γενειάδα ονόματι Σωκράτης (ή, αν προτιμάτε, Πλάτων). Νομίζετε ότι θα μπορούσε ποτέ ο γέροντας αυτός να συνεννοηθεί στα ελληνικά απευθείας με τον ταξιτζή ή με τον υπάλληλο του ξενοδοχείου του; Οχι βέβαια, γιατί θα χρειαζόταν διερμηνέας και μάλιστα επιπέδου τέτοιου που να χειρίζεται άριστα τα αρχαία ελληνικά.

Τώρα, βάλτε στο μυαλό σας το ίδιο σενάριο, όπου το αεροπλάνο, της Ολυμπιακής βέβαια και αυτό, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ και απ’ αυτό βγαίνει πάλι ένας υπέργηρος ονόματι Μωυσής (ή, αν προτιμάτε, βασιλεύς Δαβίδ). Ο γέροντας, λοιπόν, αυτός δεν θα είχε καμιά δυσκολία να συνομιλήσει με τον ταξιτζή του Τελ Αβίβ, διότι στο Ισραήλ ομιλούν και γράφουν τη γλώσσα των προγόντων τους, την αρχαία εβραϊκή, την οποία και ανεβίωσαν τώρα, στους καιρούς μας, σε αντίθεση με εμάς που την αρχαία μας γλώσσα την έχουμε του κλώτσου και του μπάτσου και συνεπώς, ας μου το συγχωρέσει ο κ. Θεοδωρόπουλος, μόνον οι Εβραίοι μιλούν σήμερα μία από τις δύο αρχαιότερες γλώσσες του δυτικού πολιτισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT