Με ποιανού «μεζούρα» ο μέσος Ελληνας;

Με ποιανού «μεζούρα» ο μέσος Ελληνας;

Kύριε διευθυντά
Εξεπλάγην με την σελίδα 12 της «Καθημερινής της Κυριακής» 17-10-2021, στην οποία εδέσποζε ο βασικός τίτλος της (πολύ επιτυχημένης καθ’ εαυτήν) συνεντεύξεως του Νίκου Παπανδρέου, κατά τον οποίο «Ο μέσος Ελληνας είναι ΠΑΣΟΚ». Υποθέτω ότι η ρήση θεωρεί ότι κολακεύει και το ΠΑΣΟΚ και τον μέσο Ελληνα. Θέλω να πιστεύω ότι ο μέσος Ελλην θα θεωρήσει τη διατύπωση άκρως απαισιόδοξη, αν όχι καταδικαστική, τουλάχιστον με το περιεχόμενο που ο μέσος Ελλην δείχνει να δίνει στην έκφραση «η περίοδος ΠΑΣΟΚ», την οποία άλλωστε το εκλογικό σώμα έχει αποδοκιμάσει, χωρίς να διαφαίνεται ουσιώδης μεταβολή στην κρίση αυτή.

Σύμφωνα με το κείμενο, σκοπός της συνεντεύξεως ήταν να δημοσιοποιήσει για επετειακούς λόγους «την ανάμνηση του 1981 για τον Νίκο Παπανδρέου, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα και της Μαργαρίτας Παπανδρέου»… «οικονομολόγο (η Wikipedia τον καταχωρίζει ως επιχειρηματία και συγγραφέα) και πρώτο επιλαχόντα (sic) του ΚΙΝΑΛ για την Ευρωβουλή». Αυτό μου θύμισε κάπως μια γελοιογραφία, όπου ένα μέλος πολιτικής μας δυναστείας, στην ερώτηση για το επάγγελμά του απαντά με το οικογενειακό του επίθετο, π.χ. Τρικούπης.

Η εντύπωσή μου είναι ότι (όπως φαίνεται και από το περιεχόμενό της) η συνέντευξη δεν οφείλεται στην ιδιότητα του συνεντευξιαζομένου ως «οικονομολόγου» ή υπό αίρεσιν ευρωβουλευτή, αλλά του υιού του Α. Παπανδρέου και αδελφού του Γεωργίου Παπανδρέου, εν όψει της ανάδυσης του τελευταίου στην πολιτική επικαιρότητα με την αυτόκλητη «διαιτητική» (αρχικώς) συμμετοχή του στη διαδοχολογία του ΚΙΝΑΛ. Υπ’ αυτήν την εκδοχή και μόνο –κατά την άποψή μου– δικαιολογείται η παραχώρηση της συνέντευξης και η χωροθετική προβολή της. Μπορεί, άραγε, αυτό να θεωρηθεί αξιέπαινη επιτυχία για την εφημερίδα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT