Όταν σίγησαν τα κανόνια του «Αβέρωφ», ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης έστειλε το «σήμα» της νίκης…

Όταν σίγησαν τα κανόνια του «Αβέρωφ», ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης έστειλε το «σήμα» της νίκης…

Κύριε διευθυντά
Ωρα 14.15 περίπου της 5ης Ιανουαρίου 1913. Μόλις έχουν σιγήσει τα κανόνια του «Αβέρωφ» και ο τουρκικός στόλος τρέχει να κρυφτεί στα στενά του Ελλησπόντου για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα μήνα. Εχει προηγηθεί η ναυμαχία της «Ελλης» στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και μόλις είχε τελείωσε η ναυμαχία της Λήμνου.

Οι αξιωματικοί και τα πληρώματα των πλοίων έχουν πάρει στις 5 Οκτωβρίου του 1912, πριν αποπλεύσουν από τον Φαληρικό όρμο, από τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο την εντολή: «Η πατρίς αξιοί από υμάς, όχι απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήτο το ολιγώτερον. Αξιοί να νικήσετε… Και θα νικήσετε, είμαι βέβαιος…».

Και νίκησαν. Και ελευθέρωσαν το μισό Αιγαίο. Και καταναυμάχησαν δύο φορές «πλέοντες μεθ’ ορμής ακαθέκτου τον εχθρό του Γένους». Και συνεχίζουν! Με το πέρας της ναυμαχίας ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης στέλνει από το «Αβέρωφ» προς το υπουργείο Ναυτικών το παρακάτω σήμα: «Εχθρικόν στόλον διευθυνθέντα προς Λήμνον κατεναυμαχήσαμεν και κατεδιώξαμε μέχρι Στενών, εν οις και κατέφυγεν. Διάρκεια ναυμαχίας τρίωρος. Εχομεν μόνον τραυματίαν Δίοπον σαλπιγκτήν Αγγελήν. Ζημίαι “Αβέρωφ” επουσιωδέσταται. Μαχητική δύναμις ανέπαφος».

Το υπουργείο δεν αρκείται στο νέο της λαμπρής νίκης, ώστε να στείλει αμέσως συγχαρητήρια, αλλά περί ώρα 19.00 ζητά να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη ναυμαχία. Ο αρχιεπιστολεύς του ναυάρχου και κυβερνήτης του «Αβέρωφ» αντιπλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης, βέβαιος ότι και ο ναύαρχος θα συμφωνούσε απαντά ως εξής: «Αργότερα θα δώσει ο κ. Ναύαρχος λεπτομέρειες διότι αναπαύεται αυτήν τη στιγμήν, επειδή από χθες δεν εκοιμήθη δι’ όλης της νυκτός. Ουδεμία ζημία εγένετο. Αφ’ ου είναι πλήρης η νίκη, τι άλλο θέλετε;»

Το υπουργείο μετά αυτό το «αναιδές» σήμα αφυπνίζεται και επί τέλους στις 20.30 στέλνει το ακόλουθο σήμα: «Αρχηγόν. Δεν ευρίσκω λέξιν κατάλληλον προς έκφρασιν του θαυμασμού μου διά την γενναιότητα των νικητών και τον ενθουσιασμόν του έθνους διά την επικαιρότητα της νίκης. Υπουργός Ναυτικών. Στράτος».

Με τέτοιους μπαρουτοκαπνισμένους και λεβέντες ηγέτες και πληρώματα το ναυτικό μας έγραψε μία ακόμη λαμπρή σελίδα της ένδοξης ιστορίας του. Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος.

ΥΓ.: Πηγή: Σ. Ι. Δούσμανη. Ναυάρχου. «Το ημερολόγιο του Κυβερνήτου του “Γ. Αβέρωφ” κατά τους πολέμους 1912-1913». Αθήναι. Τύποις «ΠΥΡΣΟΥ» Α.Ε. 1940. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT